Bidee (ranskaksi ja espanjaksi bidet) on vanha keksintö.
Ranskalaiset keksivät bideet 1600-luvun lopulla, ja sen ranskankielinen alkuperäisnimi tarkoittaa ”ponia” ja viittaa hajareisin istuttavaan ratsastusasentoon.
Vaikka bideitä ei ole nykyään käytännössä lainkaan Ranskassa, Espanjassa niitä on edelleen monissa kodeissa.
Espanjan Aurinkorannikolla asuvat suomalaisetkin ovat varmasti törmänneet kylpyhuoneessa wc-pöntön vieressä seisovaan bidee-altaaseen.
Suomessa bidee-suihkut ovat yleisempiä kuin altaat
Suomessa varsinaiset bidee-altaat ovat hyvin harvinaisia, sillä koti-Suomessa ne on korvannut wc-istuimella käytettävä bideesuihku.
Tarkan määritelmän mukaan bidee on alapesuun tarkoitettu pesuallas, jossa vaakasuoraan tuleva vesisuihku helpottaa sukuelinten ja peräaukon pesemistä ja muita istumahuuhteluja.
Sitä ei siis ole tarkoitettu jalkojen pesuun tai vaikkapa vaatteiden käsinpesuun, vaikka toki bidee-allas niihinkin tarkoituksiin sopii. Monet lapset pesevät niissä kätensä, koska yltävät paremmin bidee-altaaseen.
Näin käytät bideetä
Bideet eivät ole suosittuja vain Espanjassa, vaan niitä käytetään laajalti myös Italiassa, Portugalissa, Kreikassa, joissakin Etelä-Amerikan maissa, Japanissa ja Intiassa.
Pohjoismaista, Iso-Britanniasta tai vaikkapa Yhdysvalloista tuleville turisteille bidee-altaat saattavat siis olla suuri ihmetyksen aihe, kun he niihin Espanjassa törmäävät.
Kenraali Franco vaati koteihin hygieniaa
Espanjassa bideitä on käytetty pitkään, mutta kukoistuksen ne kokivat Espanjan diktaattori Francon aikakaudella. 1940-luvulla kenraali Franco esitteli lain, jonka mukaan kaikissa maan taloissa ja kodeissa on oltava ”vähimmäishygieniataso”.
Bideitä pidettiin hygieenisinä ja monet lääkäritkin kannattivat niiden käyttöä.
Bidee ei ole käymälä, vaan siitä käytetään vain pesuihin. Ensin pyyhitään pöntöllä paperilla, sitten asetutaan bidee-altaalle istumaan joko etu- tai takaperin, avataan bideen hanat ja pestään vesivirralla alapää, saippualla tai ilman. Sen jälkeen kuivataan ja nautitaan puhtaudesta.
Bideen suosio romahti 2000-luvulla
1970- ja 1980-luvuilla bidee tuli vakiona useimmissa kotitalouksissa Espanjassa ja oli yhtä yleinen kuin pesuallas tai wc-pönttö. Ne tulivat jopa pakollisiksi neljän tai useamman makuuhuoneen huoneistoissa virallisen julkisen suojelujärjestelmän mukaan. Ne olivat pakollisia myös ns. sosiaalisessa asuntotuotannossa vuosina 1976-78.
1980-luvulla oli hyvin yleistä, että useimmissa Espanjan hotelleissa oli bidee.
Mutta 1980-luvun jälkeen bideen suosio alkoi hiipua. Kylpyhuoneet alkoivat pienentyä ja kylpyammeet korvattiin yksinkertaisilla suihkuilla. Siitä huolimatta bideet säilyivät monissa espanjalaisissa kotitalouksissa 2000-luvun alkuun asti.
Vuodesta 2010 vuoteen 2020 bidee-altaiden määrä Espanjassa kuitenkin romahti ja laski 60 prosenttia.
Tämä tarkoittaa, että bidee on paljon yleisempi vanhemmissa kiinteistöissä Espanjassa, mutta niitä saattaa silti löytyä kodeista, joissa kylpyhuoneita ei ole äskettäin kunnostettu.
Bidee on pakollinen yhdessä kaupungissa
Espanjassa on yksi paikka, jossa bidee on edelleen pakollinen: Zamoran kaupunki Kastilia ja Leónin itsehallintoalueella luoteis-Espanjassa. Siellä bidee pitää sisällyttää yhä kaikkien uusien rakennusten kylpyhuoneisiin.
Zamora on Espanjan ainoa kaupunki, jossa bideen asentaminen on edelleen pakollista lain mukaan, joka on ollut voimassa vuodesta 1986 lähtien.
Eikä bidee näytä katoavan sieltä nykyaikanakaan, sillä bidee-vaatimus säilyi lain uusimisen yhteydessä vuonna 2001 ja uudelleen vuonna 2011.
Lue myös: Osta kokonainen hylätty kylä Espanjasta – ranta-asunnon hinnalla
Korona nosti bideen suosiota
Useimmissa muissa Espanjan paikoissa bideet ovat häviämässä, mutta niistä tuli jälleen tärkeitä koronapandemian aikana.
Koska supermarketeissa ei ollut paikoitellen saatavilla wc-paperia, Googlen bidee-haut lisääntyivät 1 000 prosenttia erityisesti Espanjassa.
Lue myös: Vessapaperi ei meiltä heti lopu
Bidet nousi keskustelun vastikään myös sosiaalisessa mediassa, kun X-palvelun käyttäjä avasi bidet-altaiden historiaa ja käyttöä Espanjassa. Perusteellisesti kuvien kera tehty päivitys on kerännyt liki 5 miljoonaa näyttöä ja tuhansia jakoja, joten se on osunut ja uponnut.
Hola buenas, hoy vamos a hablar de uno de los elementos más comunes de las casas españolas
EL ORIGEN DEL BIDÉ
[Abro hilo] pic.twitter.com/e9EVllfBTP— albertofm_.d (@Albertofm20) October 29, 2023