Lukuaika: Osta kokonainen hylätty kylä Espanjasta – ranta-asunnon hinnalla

Osta kokonainen hylätty kylä Espanjasta – ranta-asunnon hinnalla

Luoteis-Espanjassa sijaitseva kuuluisa aavekylä palasi takaisin myyntiin. Ja vaikka hinta on tuplaantunut, reilulla puolella miljoonalla eurolla saisi 44 kotia, kirkon, baarin ja koulunkin.

Salto de Castro -niminen pikkukylä sijaitsee liki Portugalin rajaa, Luoteis-Espanjassa. Se kuuluu Zamoran maakuntaan Kastilia ja Leónin itsehallintoalueella.

Kylä rakennettiin 1940-luvulla työläisiä varten, jotka rakensivat läheistä Douro-joen suurpatoa. Kylä sijaitsee upealla paikalla vuorenrinteellä vuolaan Douro-virran varrella.

Zamoran syrjäinen, vähäväkinen maakunta on kärsinyt köyhyydestä pitkään. Sitä kutsutaan ”väestölliseksi erämaaksi” muiden syrjäisten naapurimaakuntien tapaan. Zamorassa 35 prosenttia asukkaista elää alle 1 000 asukkaan uinuvissa pikkukylissä. Palveluihin on matkaa, talouskasvu on hidasta ja kehitys tahmeaa.

Lue myös: Salares on Málagan provinssin pienin kylä

- Mainos -

Espanjan vähäväkisiä seutuja kutsutaan ”etelän Lapiksi”

Näitä pohjoisen ja luoteisen Espanjan autioituvia maakuntia kutsutaan nykyään myös nimellä ”etelän Lappi”. Tilastojen mukaan Zamorassa asuu vain kahdeksan ihmistä neliökilometrillä, kun esimeriksi Andalusiassa luku 95. Suomen Lapissa muuten luku on vähemmän kuin kaksi, joten Pohjois-Suomessa on vielä väljempää kuin harvaanasutuimmassa Espanjan kolkassa.

Zamora on menettänyt valtavan määrän asukkaita vuosikymmenten varrella. Syynä on väestön ikääntyminen, vähäinen tai jopa nollatasoinen muuttoliike sekä nuorten karkaaminen muualle Espanjaan.

Niin kävi Salto de Castronkin kylälle. Vuoteen 1989 mennessä se autioitui kokonaan.

Salto de Castron kylä sijaitsee Douro-joen varrella, padon vierellä. Näkymä kylänraitilta alas joelle. Kuva: Google Maps.

Bisnesmies osti 300 000 eurolla

Salto de Castron kylä nousi otsikoihin viime vuonna 2022, kun se laitettiin myyntiin.

Kauppaan kuului koko kylä kaikkine rakennuksineen ja maineen: 44 kotia, baari, kirkko, koulu, hostelli, uima-allas ja urheilualueet sekä vanhat Guardia Civilin (Espanjan santarmilaitos) kasarmit.

Kolmessakymmenssä vuodessa rakennukset olivat toki kärsineet säiden armoilla.  Vandaalit olivat töhertäneet seiniä ja kivittäneet ikkunoita, mutta näköala joelle oli yhä hieno.

Kylän osti 300 000 eurolla toledolainen bisnesmies, joka lupasi elävöittää aavekylän.

- Mainos -

Lue myös: Kauniimpi kuin Mijas Pueblo: Casaresin sokeripalakylä nimettiin koko Espanjan viehkeimpien joukkoon

Salto de Castron aavekylään vievä tie luoteisessa Espanjassa. Kuva: Google Maps.

 

Salto de Castron talot ovat pystyssä, mutta niissä on töhrijöiden jälkiä. Kylässä ei ole asuttu sitten vuoden 1989. Kuva: Google Maps.

Ulkomaiset sijoittajat innostuivat

Vuoden päästä mies tuli ilmeisesti toisin ajatuksiin ja laittoi kylän takaisin myyntiin: tuplahinnalla tosin.

Nyt Salto de Castron hintalappu on 580 000 euroa. Sinällään sekin on kohtuullisen edullinen: tuohon hintaan saa Espanjan Aurinkorannikolta vain yhden vähän parempitasoisen, tilavan ranta-asunnon.

Mediatietojen mukaan kylä on herättänyt taas kiinnostusta, ja siitä olisi käymässä huutokauppaa kaksikin innostunutta tahoa: toinen Saudi-Arabiasta ja toinen Yhdysvaltojen Miamista.

Kylän hintakin on tarjouskisassa noussut jo 600 000 euroon.

 

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Fuengirola.fi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...