Lukuaika: Vessapaperi ei meiltä heti lopu

Vessapaperi ei meiltä heti lopu

Suhtautuminen koronakriisiin kertoo mielenkiintoisia asioita eri kansakuntien luonteista ja arvojärjestyksistä. Suomen suurimpiin julkkiksiin kuuluva Jethro Rostedt antoi siitä hyvän esimerkin palattuaan keväällä Yhdysvalloista, jossa korona oli juuri noussut kansakunnan esityslistalle.

Mitä tekivätkään amerikkalaiset, kun tajusivat koronan mittasuhteet ja vaikutukset. Amerikkalaiset syöksyivät joukoittain asekauppaan ostamaan aseita. He käsittivät heti, että sotahan tästä tulee, kertoo Jethro.

Entä mitä suomalaiset tekivät? Kauppaan hekin syöksyivät, mutta eivät suinkaan aseita ostamaan. Suomalaiset ostivat vessapaperia.

Ruotsalaiset valitsivat aivan toisen tien kuin suomalaiset tai amerikkalaiset. He antoivat tartunnalle tilaa. Näin saavutettaisiin vähitellen vastareaktio ja ihmiset itse torjuisivat tartunnan. Ravintoloita ei suljettu, tilaisuuksia ei peruuteltu. Oli koronaa tai ei, piti olla mahdollisuus tapaamisiin ja illanistujaisiin. Erilaiset rajoitustoimet on ruotsalaisen ajattelun mukaan tehtävä ihmisten ehdoin, ei hallinnon määräyksin.

- Mainos -

Myös Ranskassa ja Espanjassa on koronan edessä taivuttu aika byrokraattisiin rajoitustoimiin, joita nyt aletaan purkaa. Todennäköisesti vapautumista ei enää saa kahlituksi. Niiden merkitys näkyy nyt poliittisella puolella siten, että vallassa olevat puolueet alkavat menettää kannatustaan, kun kritiikki pääsee vauhtiin.

Suomalaiset ovat tässä prosessissa olleet hyvin lojaaleja hallitukselleen. Jopa oppositio on vaiennut. Mutta se linja on kai nyt loppu. Poliittinen keskustelu on alkamassa. Tulokset on mielenkiintoista nähdä. Ilman muuta hallituksen sisäiset paineet alkavat purkaantua. Kauaa ei kulu, kun aletaan arvailla sitä, millainen hallitus Suomessa on vuoden lopulla. Yksi asia on kuitenkin varma: vessapaperi ei siihen mennessä lopu.

Jarmo Virmavirta

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...