Lukuaika: Aurinkorannikon sosiaalityö osoittautunut tarpeelliseksi

Aurinkorannikon sosiaalityö osoittautunut tarpeelliseksi

Viime vuosi oli ensimmäinen kokonainen vuosi Merimieskirkon käynnistämälle sosiaalityön hankkeelle Aurinkorannikolla. Käytännössä hankkeen toteuttajana toimi yksi henkilö, sosiaalikuraattori Tia Raunio. Tänä vuonna Rauniolla on työpari Nina Tölli.

Tia Raunio esitteli vuoden 2021 toimintakertomuksen hankkeen seurantaryhmän kokouksessa. Toimintakertomuksesta käy ilmi, että sosiaalityölle on runsaasti tarvetta Aurinkorannikon suomalaisyhteisössä, vaikka viime vuonna suomalaisia olikin Aurinkorannikolla pandemian vuoksi merkittävästi normaalivuosia vähemmän.

Sosiaalikuraattorilla oli vuoden aikana 2860 kontaktia. Näistä suurin osa 1186 oli yksilöohjausta, palveluohjausta 570 ja neuvontaa ja avustamista oli 519. Suurin ikäryhmä olivat yli 60-vuotiaat eläkkeellä olevat ja naisia oli selvästi enemmän kuin miehiä. Seuraavana ikäryhmänä olivat 21–30-vuotiaat.

- Mainos -

-Erilaisissa puhelinmyynti- ja muissa töissä rannikolla olevat kohtuullisen nuoret ihmiset löysivät palvelujamme viime vuonna. Ilmeisesti tiedottaminen on tavoittanut myös tämän ryhmän, mikä on erittäin positiivinen asia, Raunio kommentoi.

Suurin osa asiakkaista otti itse yhteyttä. Seuraavaksi eniten ystävä tai sukulainen otti yhteyttä. Tänä vuonna myös lähinnä espanjalaiset yhteistyökumppanit lähettivät 22 asiakasta.

-Suomalaisen sosiaalikuraattorin olemassaolo opittiin viime vuoden aikana tuntemaan hyvin espanjalaisten viranomaisten keskuudessa. Meille tuli yhteydenottoja esimerkiksi espanjalaisista sairaaloista, joista kotiutettiin apua tarvitsevia potilaita. Yhteistyö espanjalaisten tahojen kanssa on varmasti tulevaisuudessa kasvava osa tätä työtä.

Suurimpana syynä yhteydenottoon olivat paikallisten viranomaisten kanssa asiointiin liittyvät ongelmat.

– Suurin ongelma on ihmisten kielitaidottomuus eli asioita ei osata hoitaa, kun espanjan kielitaitoa ei ole. Hankkeen tavoitteena ei kuitenkaan ole, että sosiaalikuraattori toimisi ihmisten tulkkina tai asioiden hoitaja, vaan suomalaisten on opittava hoitamaan itse asioitaan tai palkattava joku tekemään se.

Toiseksi eniten käsiteltiin päihteisiin liittyviä ongelmia ja kolmantena tulivat perhe- ja parisuhteisiin liittyvät kysymykset.

Suomeen avustettiin lähtemään 14 henkilöä. Yhden henkilön kanssa kontakteja oli vuoden aikana 288 hänen Suomeen saamisekseen.

Hankkeen myötä ihmisten on tarkoitus oppia tietämään, mistä apua ja palveluja saa. Monet suomalaiset muuttavat alueelle ajatuksella, että asiat hoituvat kuten Suomessa ja näin ei tietenkään ole.

- Mainos -

Yhteistyössä voimaa

Merimieskirkon sosiaalityön hankkeen resurssit ovat tarpeeseen nähden selvästi liian pienet. Nyt alkaneeksi vuodeksi palkattu toinen sosiaalikuraattori helpottaa painetta merkittävästi, mutta ilman toimivaa yhteistyöverkostoa työstä ei tulisi mitään.

– Yhteistyö on jo hyvin tiivistä esim. Aurinkorannikon seurakunnan, Málagan konsulaatin, suomalaisten yhdistysten sekä paikallisten sosiaalityöntekijöiden kanssa. Yhteistyösopimuksia on solmittu mm. Fuengirolan kaupungin, keskusrikospoliisin, Suomelan ja Leijonien kanssa. Yhteistyötä tehdään myös alueen muiden yhdistysten, yritysten ja medioiden kanssa.

STEA on myöntänyt rahoituksen hankkeelle kesään 2023 saakka.

-Yksi vuoden isoimmista haasteista on miettiä mistä sosiaalityön rahoitus jatkossa koostuu. Kuten viime vuoden toimintakertomuskin selkeästi näyttää, tarve työlle on olemassa, eikä se jatkossa ainakaan vähene, sanoo Merimieskirkon ulkomailla tehtävän sosiaalityön koordinaattori Valtteri Salmi.

Oheisesta taulukosta käy ilmi vuoden 2021 sosiaalityön hankkeen asiakaskontaktit. Huomioitavaa on se, että sosiaalityön luonteen mukaisesti monen asiakkaan kanssa kontakteja on useita. Esimerkiksi tavoitteellista yksilöohjausta on tehty 30:n henkilön kanssa ja kontaktikertoja on reilusti yli tuhat.

Vuosi 2021 lukuina

 henkilötYhteydenotot
Palveluohjaus562570
Neuvonta ja avustaminen77519
Tavoitteellinen yksilöohjaus301186
Tilaisuuksissa tavoitetut575 
   

- Mainos -

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Antti Pekkarinen
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesälomakuukausi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...