Sisällä systeemissä, mieluusti ulkona – Aurinkorannikko saa sosiaalityöntekijän

 

-Innoissani olen hommia aloittamassa. Olen ollut tietoinen tarpeesta koko sen 13 vuotta, minkä olen Espanjassa asunut. Olen viestittänyt Aurinkorannikon seurakunnan papeille Timo Sainiolle ja Jarmo Karjalaiselle, että olen halukas ottamaan tehtävän vastaan, kun sellainen avautuu.

Rauniolla on vankka kokemus niin sosiaali- kuin myös terveydenhoidon alalta. Pisin kokemus hänellä on diakonityöstä Turun seudulla.

-Siinä työssä pääsin näkemään paljon sellaisia haasteita, joita varmasti myös Aurinkorannikolla tulee eteen. Esimerkiksi ikääntyneiden yksinäisyys on varmasti akuutti asia alueella ja varmasti myös päihde- ja mielenterveysongelmia joudun tulevassakin työssäni kohtaamaan.

Aurinkorannikko ei ole Rauniolle tuttu paikka, hän ei ole koskaan edes käynyt täällä. Espanja sen sijaan on tullut tutuksi läpikotaisin. Hän muutti Madridiin vuonna 2007, syynä muuttoon oli rakkaus.

-Ei ollut Espanjaan muutto käynyt mielessä. Sitten kävi niin, että olin kävelemässä Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreittiä ja matkalle osui myös toinen vaeltaja, jonka kanssa synkkasi. Pablo Sangüesa vei sydämen ja sillä tiellä ollaan. Espanjaan tullessani en puhunut käytännössä ollenkaan kieltä.

Kielen ja kulttuurin tuntemus oli kuitenkin yksi painava tekijä, kun Merimieskirkko kohdisti valintansa Raunioon.

-Olen kaikki nämä vuodet asunut ja työskennellyt umpiespanjalaisessa ympäristössä, joten kyllä kieli on tarttunut. Kulttuuriinkin olen päässyt mieheni perheen kautta hyvin sisälle. Lisäksi tulevaa työtä varten hyvää oppia sain, kun noin viisi vuotta sitten jouduin itse käymään läpi suuren hoitoprosessin espanjalaisen systeemin sisällä. Siinä oli pakko oppia se, miten viranomaiset missäkin virastossa toimivat.

Raunio sairasti tuolloin rintasyövän, joka on nyt onneksi taakse jäänyt muisto.

-Systeemin tuntemisen lisäksi uskon, että pitkästä kokemuksesta ulkosuomalaisena on varmasti hyötyä sosiaalikuraattorin työssä Aurinkorannikolla. Ennen Espanjaan muuttoani asuin neljä vuotta Tansaniassa, joten tiedän hyvin millaisia ongelmia suomalainen ulkomailla saattaa kohdata.

Liikettä ja kulttuuria

Tia Raunio on liikkuva ihminen. Paitsi että hän on asunut monessa paikassa, hän myös liikkuu pajlon vapaa-aikanaan.

-Maantiepyöräily on nykyään ihan ykkösharrastuksemme. Mukavaa päästä Aurinkorannikolle ajelemaan uusia reittejä. Jooga on myös lähellä sydäntäni.

Lukeminen on myös yksi Raunion lempiajankuluista.

-Italialainen Elena Ferrante on yksi suosikkikirjailijoistani. Olen lukemisen suhteen melko kaikkiruokainen, mieheni on enemmän innostunut paksuista klassikoista.

Klassikoista puheen ollen, Tia ja Pablo järjestivät juuri kaksikielisen Dostojevski kokemuksen.

-Luimme Karamazovin veljekset niin, että mieheni luki espanjankielisen version ja minä suomalaisen. Kävimme sitten yhdessä keskustelua kirjan teemoista. Siinä kyllä kävi niin, että mieheni paksujen klassikkojen ystävänä innostui Dostojevskistä huomattavasti itseäni enemmän. Minulle se oli melko hidasta kerrontaa.

Myös musiikki kuuluu Raunion päivittäiseen elämään. Hänen miehensä veljessarjalla on Madridin alueella mainetta niittänyt Old Friends jazzyhtye.

-Meillä soi aina. Mieheni soittaa saksofonia ja espanjalaista kitaraa. Kuulin, että Aurinkorannikolla esiintyy laadukas Andalusian Swing Band, meistä he saavat varmasti vakituisen parin yleisöönsä.

Tia Raunio aikoo muuttaa Aurinkorannikolle heti, kun karanteenisäännöt sen sallivat. Etsinnässä on asunto kahdelle, vaikka hänen miehensä jääkin osittain asumaan Madridiin.

-Olen katsellut kuvia ja jutellut ihmisten kanssa. Jotenkin minulla on sellainen tunne, että haluaisin asua Fuengirolassa Los Bolichesin alueella. Siinä näyttä kivalta, palvelut ovat lähellä ja työpaikkani, joka asettuu seurakuntakodille olisi kävelymatkan päässä.

Kuka?
Tia Raunio
50v
Terveydenhoitaja-dikonissa
Kotoisin Naantalista
Naimisissa Pablo Sangüesan kanssa

Antti Pekkarinen

Aiheeseen liittyvä pääkirjoitus. Julkaistu 29.4.2020

Tervetuloa Tia!

Sinua on odotettu. Kaikki mahdolliset kivet ja kannot on vuosien mittaan käännetty, jotta Aurinkorannikon suomalaisyhteisöön saataisiin sosiaalityöntekijä. Halu on ollut, raha puuttunut.

Onneksi apuun tuli Merimieskirkko. Liekö taitavien lobbarien vai kenen ansiota, Merimieskirkko sai rahoituksen toiminalle heti ensimmäisellä hakukerralla. Se on harvinaista. Ehkä viesti tarpeesta ja kiireellisyydestä on kantautunut ministeriön päättävien virkamiesten korviin.

Tia Raunio aloittaa Aurinkorannikon sosiaalikuraattorina heti, kun käytännön asiat koronaviivytyksineen saadaan rullaamaan. Toimenkuva sosiaalikuraattorille muotoutuu varmasti tehtävän työn kautta. Tarkkoja määritelmiä on turha luoda, ennen kuin ammatti-ihminen analysoi kenttää omasta näkökulmastaan.

Lastensuojelu, ikääntyneiden yksinäisyys ja päihdeongelmat ovat varmasti teemoja, joiden kanssa Raunio joutuu painiskelemaan. Ne ovat sosiaalityön peruskauraa missä tahansa. Aurinkorannikolla niissäkin on varmasti omat paikalliset kiemuransa.

Merimieskirkko on onneksi painottanut työntekijää valittaessa paikallisten järjestelmien tuntemusta, kielitaitoa yhtään väheksymättä. Sosiaali- ja terveyspuolella Espanjan systeemit poikkeavat melkoisesti Suomen vastaavista. Kuopion sosiaalivirastosta olisi varmasti vaikeampi hypätä tähän pestiin kuin madridilaisesta kehitysvammaisten päiväkeskuksesta.

Vielä kerran haluamme toivottaa sinut Tia Raunio sydämellisesti tervetulleeksi. Työlläsi on varmasti koko alueen suomalaisväestön jakamaton tuki.

Lue myös:

https://fuengirola.fi/suomen-merimieskirkko-aloittaa-sosiaalityon-espanjan-aurinkorannikolla/

https://fuengirola.fi/aurinkorannikon-sosiaalityontekijan-rekrytointi-kaynnissa/

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...