Vuokra-autojen hinnat nousseet pilviin

 

Kiinnitimme lehden toimituksessa huomiota asiaan, kun Suomesta alkoi tulla puheluja, joissa kyseltiin asian perään.

-Onko teillä Aurinkorannikolla meneillään joku hyperinflaatio? Soitin tuttuun autovuokraamoon. Normaalisti kuukausihinta on ollut noin 400€, nyt se oli reilusti yli tonnin. Aika erikoista, että hinta voi vuodessa kolminkertaistua, Aurinkorannikon vakiovieras Päiviö Pyysalo päivittelee puhelimessa.

Soittokierros autovuokraamoihin kertoo samasta ongelmasta. Helle Hollisin halli ammottaa tyhjyyttään, kaikki autot ovat vuokrattuina pitkälle loppusyksyyn saakka. Sama tilanne on myös suomalaisella Jeti Costalla.

- Mainos -

-Puhelin soi aika tiuhaan. Tällä hetkellä joudumme myymään ei-oota. Kaikki meidän noin 35 autoa ovat menossa. Onhan tämä tietysti yrittäjälle mukava tilanne, joskin olisi kiva pystyä tarjoamaan uusille asiakkaille palvelua. Me emme lähteneet mukaan hintarulettiin, vaan vuokrasimme autot ulos meidän normaaleilla ympärivuotisilla hinnoillamme, Jelena Numminen Jeti Costalta kertoo.

Isot ylikansalliset vuokraamot ovat haistaneet nopean rahan tekemisen mahdollisuudet ja ne ovat moninkertaistaneet hintansa, kuten Pyysalon esimerkistä näemme. Toisaalta isoja vuokraamoja vaivaa myös autopula, joka ei ole pelkästään niiden omaa syytä.

Globaali pula siruista

Autoteollisuus on nykyään täysin riippuvainen tietokonesiruista. Niiden avulla ohjataan autojen moottoreita ja kaikkia mahdollisia hallintalaitteita radioista lähtien. Suurin osa maailman siruista tuotetaan Kiinassa. Pandemia pysäytti Kiinassa tämänkin teollisuuden alan ja vaikutukset näkyvät nyt koko maailmassa. Sirupula koskee muutakin kuin autoteollisuutta, mutta se on yksi suurimpia kärsijöitä.

Isoista autovuokraamoista kerrotaan, että niiden tilaamia autoja on tällä hetkellä tuhansittain laivattuna esimerkiksi Englannin satamiin. Autoja ei saada viimeisteltyä, koska sirut puuttuvat.

Vuokra-autopulaan vaikuttaa tietysti myös se, että vuokraamot hankkiutuivat eroon kalustostaan, kun pandemia iski. Uusien autojen tilaamista on venytetty niin pitkälle kuin mahdollista. Nyt turistien tulva on yllättänyt vuokraamot housut kintuissa.

Jollain ihmisten on Aurinkorannikollakin liikuttava. Vallitseva tilanne näkyy varmasti positiivisena kassavirtana taksien ja erilaisten kuljetuspalveluiden maksupäätteillä.

-Kuljetuksia kysytään tällä hetkellä huomattavasti entistä enemmän. Ihmiset kysyvät kyytejä golfkentille, ravintoloihin, lähiretkille ja tietysti lentokentälle. Meillä on laaja yhteistyöverkosto kuljetusfirmojen kanssa, joten pystymme vastaamaan hyvin kuluttajien tarpeeseen, kertoo Jenni Sirviö Meriatur.com matkatoimistosta.

- Mainos -

Antti Pekkarinen

Lue aiheeseen liittyvä pääkirjoitus:

https://fuengirola.fi/pienesta-kii/

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...