Lukuaika: Veljeni, miksi minut hylkäsitte?

Veljeni, miksi minut hylkäsitte?

Niin se totuus vaan paljastuu vuosikymmenten jälkeen. Muistan hamasta lapsuudestani lorun ”Ketterästi polkee vaari, vaarilla on Jaguaari”. Vasta nyt aikuisiällä ymmärrän, että kysymyshän on Jopolla polkevasta vaari-ikäisestä Juhani Tammisesta, joka ei sattuneesta syystä, eli toistuvien ylinopeuksien takia kuivumaan ripustetun ajokorttinsa takia, pysty ajamaan Jaguarillaan.

Anteeksi vain näytelmäkirjailijat läpi vuosisatojen, mutta Veli-Juhanin ajokortti-keissi on oikeasti saanut surkuhupaisan farssin mittasuhteet. Joku saattaisi väittää, että kysymys on pikemminkin inhorealismista, mutta minä pidän kiinni jo kerran lukitsemastani farssivaihtoehdosta.

Lahjomattomat poliisiasiakirjat paljastavat, että Juhani Tamminen on viimeisen seitsemän vuoden aikana syyllistynyt kahteentoista ylinopeuteen, eli liikennerikkomukseen, ja päälle vielä kahteen ajoneuvonkuljettamiseen oikeudetta.

Viime heinäkuussa Tamminen sai toistuvien ylinopeuksien takia kuuden viikon ajokiellon. Kieltoa kuitenkin jatkettiin, kun Tamminen jäi kiinni oikeudetta ajosta kolmen kilometrin päässä kotoaan. Juhani ei olisi juuri se tilanteet loppuun asti pelaava Juhani, jos hän ei syyttäisi tapahtuneesta joko ilmiantajia tai sitten varta vasten häntä ja vain häntä kytänneitä poliiseja.

- Mainos -

Tamminen olisi halunnut käydä kertomassa kaltoin kohtelustaan Veli Poliisipäällikölle itselleen – kaksi poliisia oli aiemmin käynyt jopa henkilövittuilemassa hänen kotiovellaan. Veljet Poliisit kävivät tuolloin ilmoittamassa Tammiselle henkilökohtaisesti ajokiellosta, kun tämä ei edelleen poliisiasiakirjojen mukaan ollut käynyt noutamassa saamaansa päätöstä postista.

Käynti Veli Pontevan, anteeksi Veli Poliisipäällikön luona ei kuitenkaan onnistunut, kun Veli Päivystävä ei suostunut ohjaamaan Veli Juhania tämän toivomaan osoitteeseen. Pakit – miten hyvin kiekkotermi tähän kohtaan istuukaan – Veli Juhanille antoi myös Veli Sisäministeri, johon Veli Juhani halusi ottaa yhteyttä Veli Kansanedustajan kautta.

Veli Sisäministeri on tietysti Kai Mykkänen ja Veli Kansanedustaja taas Ilkka Kanerva. Veli Sisäministeriin Veli Juhani halusi saada yhteyden, koska tämä istuu samassa hallituksessa yrittäjän parhaaksi ystäväksi ilmoittautuneen Veli Pääministerin eli Juha Sipilän kanssa.

Tapaus-Tammiseen otti kantaa myös ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin, jonka mukaan Tamminen teki urheilutermein oman maalin. Scheinin painotti, että hiljaisesti hyvä veli -verkostojen kautta asia olisi saattanut hoituakin, mutta Juhanin tehtyä asiasta julkisen, se ei ainakaan hoidu enää sitäkään kautta.

 

Juhani ei olisi juuri se Juhani, tilanteet loppuun asti pelaamaan tottunut Leijona, jos Veli Professorin henkilövittuilu ei olisi jäänyt kuittaamatta. Veli Juhani lähetti Martin Scheininille seuraavat terveiset iltapäivälehden välityksellä: ”Mistä olet saanut ainutlaatuisen viisauden? Keskity omaan vitun napaasi.”

Veli-Juhanin viime aikojen performanssit tuovat väkisinkin mieleen kansalliskirjailija Aleksis Kiven kuolemattoman runon ”Seitsemän miehen voima”. Niistä seitsemästä miehestä en kuitenkaan vertaa Veli Juhania alkuperäiseen Veli Juhaniin, vaan Veli Simeoniin. Se menee näin:

”Simeoni, liuhuparta, valittaa se ”ihmisparka, syntinen, saatana, kurja”.

- Mainos -

Hypätään ajassa hetkeksi nykyisyydestä historiaan. Jos kiekkopersoona Juhani Tamminen olisi elänyt parituhatta vuotta aikaisemmin, olisi Turun Leijona 79 mitä suurimmalla todennäköisyydellä lausunut seuraavat sanat erästä vähän tunnetumpaa veljeä vapaasti mukaillen: ”Veljeni, veljeni, miksi minut hylkäsitte?”

Asko Tanhuanpää

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä tv:n musiikkiohjelma kiinnostaa eniten?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...