Vastuuta Suomi

 

Luin tämän viikon Iltalehdestä, miten liikenne- ja viestintäviraston Traficomin ajoneuvopalvelut tehdään Espanjan Aurinkorannikolla sijaitsevasta Baronan Contact Centeristä käsin.

Baronan Espanjan toiminnosta vastaava johtaja myöntää lehdessä, että palkka Aurinkorannikolla on noin 50 prosenttia pienempi kuin samaa työtä Suomessa tekevän kollegan.

Yksityisenä yrityksenä Barona voi tietenkin maksimoida voiton, mutta Traficomin verotuspalvelukokonaisuuden päällikön piiloutuminen perusteluineen EU:n hankintasääntöjen kilpailutuksen taakse on käsittämätöntä.

Suomen valtion tehtävänä on puolustaa kansalaisiaan. Sen takia Suomessa on toimiva sosiaalihuolto. Pienipalkkaisille taataan verovaroista asumistuki ja mahdollinen sosiaaliturva.

Mutta kun ihminen muuttaa Aurinkoon, niin virkamiesten näkemys muuttuu. Aurinkorannikolla asuvista suomalaisista ei tarvitse enää huolehtia, koska ovat poissa silmien alta.

Kaikki Espanjassa asuvat suomalaiset tietävät, että Espanjan elinkustannukset eivät ole 50 prosenttia halvemmat kuin Suomessa. Pelkkä ympärivuotinen asunto Fuengirolassa maksaa nykyisin vähintään 650-700 euroa, jonka päälle tulevat vesi- ja sähkömaksut.

Jokainen voi siitä laskea paljonko työntekijälle jää käteen, kun palveluneuvojan kuukausipalkaksi ilmoitetaan Espanjassa 1224 euroa.

Yksityiset toimijat voivat toimia miten haluavat, mutta valtio ei saisi kilpailuttaa omia työntekijöitään toimimaan palkalla, jolla ei voi tulla kohdemaassa kunnolla toimeen. Traficomin työpaikat pitäisi sijaita Suomessa tai niistä pitäisi maksaa myös ulkomailla suunnilleen sama palkka.

Kansalaisjärjestö Finnwatch edistää vastuullista yritystoimintaa. Pitäisikö sen myös kohdistaa katseensa siihen, miten Suomen valtio kohtelee omia työntekijöitään eriarvoisesti riippuen siitä, missä maassa kansalainen tekee työtä?

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Mika Heikkilä
Kirjoittaja on Málagassa asuva freelancer.
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mistä tulee maailman parhaat viinit?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...