Pähkinät 10/23

1. Mikä teksti alkaa edelleen sanoilla Me Aleksander Kolmas, Jumalan Armosta, koko Venäjänmaan Keisari ja Itsevaltias, Puolanmaan Tsaari, Suomen Suurruhtinas, y.m., y.m., y.m. Teemme tiettäväksi:?

2. Millaisen rangaistuksen voi saada, jos pääsee naimisiin valehtelemalla nimensä tai säätynsä?

3. Mistä ruotsinkielisestä sanasta tulee käräjäoikeuden esimiehen titteli laamanni?

4. Missä yksittäisessä paikassa on kuvattu enemmän elokuvia kuin missään muualla maailmassa?

- Mainos -

5. Miksi HSL otti käyttöön kolmosen spåran/skurun kahdeksikonmuotoisella linjalla lisäkirjaimet B:n ja T:n?

6. Minä vuonna solmittiin Pähkinäsaaren rauha?

7. Mitä ruokaa huippukokki Tomi Björk ei suostu tekemää vielä 26 vuoden jälkeen?

8. Miksi lentotukialusten toinen kiitorata ovat vinottain toista kohti?

9. Mihin ”kahjoon” kisaan moottoripyöräilijä Erno Kostamo aikoo tänä vuonna osallistua?

10. Miten elokuvat Suurkaupungin hait (1961) ja Suuret setelit (1986) nivoutuvat biljardin lisäksi yhteen?

Vastaukset kuvan jälkeen.

- Mainos -

1. Suomen rikoslaki

Suomenmaan Valtiosäätyjen alamaisesta esityksestä tahdomme Me täten vahvistaa seuraavan rikoslain Suomen Suuriruhtinaanmaalle, jonka voimaanpanemisesta, niinkuin myöskin rangaistusten täytäntöönpanosta asetus annetaan. Alku on pysynyt samana vuodesta 1889 lähtien.

2. Sakot tai korkeintaan vuosi vankeutta

Näin se on rikoslain mukaan. Vanhoja pykäliä on jätetty lakiin historiallisten syiden takia, mutta niitä ei enää sovelleta. Kun taas esimerkiksi kaksintaisteluita koskeva luku 23 on kokonaan kumottu ja se on pyhitetty nykyisin liikennerikoksille.

3. Laghman

Laghman on muisnaisruotsia ja se tarkoittaa sananmukaisesti lakimiestä. Käräjäoikeuden johtavan tuomarin lisäksi ansioituneelle lakimiehelle voi hakea laamannin arvonimeä. Hovioikeudenlaamanni on puolestaan hovioikeuden osaston päällikkö.

4. New Yorkin Keskuspuistossa

Manhattanilla sijaitsevassa Keskuspuistossa on kuvattu vuosien 1900-2020 välisenä aikana 532 elokuvaa. Se on romanttisten elokuvien keskiö. Audrey Hepburnin tähdittämä Aamiainen Tiffanylla (1961) on yksi tunnetuimmista NY:ssa kuvatuista leffoista.

- Mainos -

5. Niillä merkittiin ajosuunta

Mannerheimintieltä Ylioppilastalon pysäkillä lähti samalta puolelta kaksi kolmosta kahteen eri suuntaan. Vuodesta 1950 vuoteen 2013 raitiovaunu B meni Brunssparkenia eli Kaivopuistoa ja Berghälliä eli Kalliota kohti, kun taas T meni Töölöön ja Kauppatorin suuntaan. 3T on nykyisin linja 2.

6. 1323

Ruotsin ja Novgorodin rauhansopimus on vanhin tunnettu asiakirja, joka määritti Ruotsin itärajan. Tämän vuoden elokuussa siitä tulee kuluneeksi 700 vuotta. Juhlallisuudet ovat tunnetuista syistä jäämässä väliin. Nykyisin Suomen ja Venäjän raja kulkee pikkaisen idempänä kuin ensimmäinen tunnettu raja.

7. Sushia

Björk rakastaa aasialaisia ruokia, mutta ammattikokin mukaan sushin valmistus on oma taiteenlajinsa. Sen takia hän ei koske siihen. Australiassa asuva kokki nauttii Suomessa saaristolaispöydän antimista. Savustettu kala ja katkarapuleipä eli toast skagen on hänen lempparinsa.

8. Se parantaa tehokkuutta ja turvallisuutta?

Etumaista kiitorataa käytetään lentokoneiden nousuun, joko katapultin tai hyppyrien avulla. Vinolle kiitoradalle taas laskeudutaan. Vanhoissa lentotukialuksissa oli vain yksi kiitorata. Epäonnistunut laskeutuminen tuhosi välillä useita pysäköityjä lentokoneita.

9. Mansaaren ajoihin

Maailman vanhimman moottoripyöräkilpailun osallistujista on vuodesta 1907 lähtien kuollut 226 kilpailijaa. Kilpailussa kierretään kuudesti 60 kilometriä pitkä rata. Se sisältää 219 käännöstä ja huippunopeus voi nosta 320 km tunnissa. Kierroksen keskinopeus pysyy yli 200 km tunnissa.

10. Paul Newman esittää molemmissa Eddie Felsonia

Suurkaupungin hait -elokuvassa Fast Eddie pelaa rahasta pienissä piireissä. Hän haluaa kuitenkin todistaa olevansa paras haastamalla maan parhaan pelaajan Minnesota Fatsin (Jackie Gleason). Suurissa seteleissä Eddie opettaa Vincentiä (Tom Cruice) pelaamaan rahasta kuten ammattilainen.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...