Asuminen Uutiset

Vanhojen asuntojen kauppa romahtanut 44% Málagassa

Uudet asunnot käyvät vanhoja paremmin kaupaksi tällä hetkellä.

Koronavirus vaikuttaa Espanjan talouteen monella tapaa. Yksi mittari varsinkin Aurinkorannikon alueella on perinteisesti ollut kiinteistömarkkinoiden kehitys. Málagan provinssissa asuntojen kauppa on vähentynyt oleellisesti.

 

 

Espanjan tilastokeskuksen (INE) mukaan Málagan provinssissa myytiin maalis-heinäkuun aikana 7.748 asuntoa. Se hurjat 41% vähemmän, kuin vuotta aiemmin samana ajanjaksona. Erityisesti korona-aika on kurittanut käytettyjen asuntojen kauppaa, se on laskenut 44%. Uusien asuntojen tilanne on hieman parempi, vähennyt viime vuoteen on 25%.

Kun rajut koronarajoitukset astuivat Espanjassa voimaan maaliskuun puolivälissä, asuntojen kauppa pysähtyi hetkellisesti lähes kokonaan. Yksi suuri ongelma oli se, että mahdolliset ostajat eivät saaneet mennä katsomaan haluamiaan asuntoja. Vaikka netissä ostaminen on viime aikoina lisääntynyt runsaasti, suurin osa asunnonostajista haluaa nähdä kohteen paikan päällä ennen ostopäätöksen tekemistä.

Kesästä alkaen asuntoja on jälleen voinut käydä katsomassa ja liikehdintää onkin ollut runsaasti. Tällä hetkellä kaupantekoa jarruttaa espanjalaisten huoli tulevaisuudestaan ja työpaikastaan. Sitoutuminen pitkiin lainoihin pelottaa, vaikka korot ovat edelleen todella matalia.

Varsinkin Aurinkorannikon tapaisilla alueilla suuri osa asunnon ostajista on ulkomaalaisia. Erilaiset matkustusrajoitteet vaikeuttavat heidän kaupankäyntiään, koska Espanjaan on hankala tulla katsomaan asuntoa. Kiinnostusta ulkomaalaismarkkinoilla on paljon, kiinteistövälittäjien sivuilla käydään ennätysmäisen paljon katsomassa asuntoja. Juuri loma-asuntotyyppiset kiinteistöt ovat olleet suosituimpia.

Hinnat eivät ole laskeneet

Málaga Hoy lehden haastattelema rakentajien liiton puheenjohtaja Juan Manuel Rosillo sanoo, että vaikka kauppa on hetkellisesti romahtanut, hinnat ovat pysyneen suunnilleen samana. Rosillon mukaan tavoite on edelleen myydä vuoden loppuun mennessä 30.000 asuntoa. Rosillo pitää tuota lukemaa haastavana, mutta mahdollisena.

Ainakin Rosillon puheiden perusteella voisi olettaa, että asuntomarkkinoille on Korona-aikaan syntynyt paljon patoutunutta kysyntää. Kun tuo pato lähtee purkautumaan, asuntokauppa saattaa vilkastua ennätysmäisiin lukemiin.

Asuntokaupan hidastuminen on vaikuttanut myös vuokramarkkinoihin. Moni asunnon omistaja on päättänyt viivästyttää myyntiä parempia aikoja odotellessa ja siksi laittanut asuntonsa vuokralle. Eri arvioiden mukaan alueella on tarjolla vuokra-asuntoja vähintään kaksi kertaa enemmän, kuin viime syksynä. Tarjonta tietysti toimii vuokralaisten hyväksi, hyviä vuokra-asuntoja voi nyt saada huomattavasti edullisemmin kuin viime vuosina.

Antti Pekkarinen

lähteitä: Málaga Hoy, INE, Idealista

Lue myös Mika Heikkilän kolumni, joka sivuaa samaa aihetta: https://fuengirola.fi/korona-laittoi-hinnat-kuriin/

Mitä pidit jutusta?
+1
119
+1
7
+1
7
+1
6
+1
7
+1
6

Kolumnit

Viikon kysymys

Rauhoittuuko Yhdysvaltain tilanne vallanvaihdon jälkeen?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa