Blogi

Korona laittoi hinnat kuriin

Málaga capitalin asukkaat ovat hyötyneet talouslamasta ”Suomen eteläisintä” kaupunkia enemmän.

Siinä missä monet suomalaiset ravintoloitsijat ovat laittaneet Fuengirolassa lapun luukulle ja lopuillakin on vaikeaa, niin Málagan keskustassa lopettaneiden ravintoloiden paikalle on löytynyt uusia yrittäjiä, jotka ovat laskeneet ruokien ja juomien hintoja. Neljän euron tuoppi maksaa taas monessa paikassa kolme euroa.

Molemmissa kaupungeissa myös asuntojen myynti- ja vuokrahinnat ovat laskeneet. Málagan ylikuumentuneille asuntomarkkinoille romahdus teki hyvää.

Esimerkiksi Centro Históricossa sijaitsevan vuokra-asuntoni hinta nousi muiden asuntojen ohella kolmen vuoden aikana yli 30 prosenttia. Vielä tammikuussa yli 60-neliöisiä kaksioita ei ollut edes montaa tarjolla, mutta nyt niitä on riittävästi. Hintapyynnötkin ovat pudonneet noin 15-20 prosenttia. Samoin on käynyt pääkaupungin uudiskohteille.

Kävin kesäkuussa katsomassa yhden kilometrin päässä Vanhasta kaupungista sijaitsevaa uutta, ranskalaisella parvekkeella varustettua 35 neliön studiohuoneistoa, jonka hinta oli pudonnut 115.000 eurosta 95 000 euroon. Tai 48 neliöisen, yksityisellä patiolla varustetun kaksion hinta oli laskettu 108.000 euroon.

Kaiken kukkuraksi rakennuttaja lupasi kaupan päälle autopaikan omalla catastral-numerolla (voi myydä erikseen) avarasta autotallista. Autopaikan arvo keskustan liepeillä on 15.000-20.000 euroa, joten asuntojen neliöhinnat jäivät reippaasti alle 2.000 euron.

Ihmiset yrittävät nyt päästä eroon lomavuokralla olleista kakkosasunnoistaan, kun he eivät enää pysty maksamaan niiden lyhennyksiä. Se taas tervehdyttää vuokravälitysbisnestä.

Mutta kuinka kauan asuntojen hinnat laskevat? Oma veikkaukseni on, että ainakin puolitoista vuotta, mutta se vaatisi turismin elpymistä jo ensi kesäksi.

Mika Heikkilä

Mitä pidit jutusta?
+1
24
+1
1
+1
1
+1
1
+1
1
+1
1

Kolumnit

Viikon kysymys

Rauhoittuuko Yhdysvaltain tilanne vallanvaihdon jälkeen?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa