Lukuaika: Vaarallisten toukkien kimppuun käydään ennaltaehkäisevästi

Vaarallisten toukkien kimppuun käydään ennaltaehkäisevästi

Pinjapuissa viihtyvät myrkylliset isokulkuekehrääjän toukat ovat jokavuotinen riesa mm. lemmikkieläinten omistajille. Nyt Andalusiassa on pyritty ennaltaehkäisemään ongelmaa jo ennen toukkien liikkeellelähtöä.

Loka- ja marraskuun aikana Andalusiassa on tuhottu isokulkuekehrääjän toukkia yhteensä 28.000 hehtaarin alueelta. Projektissa oli käytössä neljä lentokonetta ja yksi jalkaryhmä, joiden voimalla käytiin läpi mäntymetsiä, joissa toukat lisääntyvät niin Huelvan, Málagan, Córdoban, Sevillan kuin Cádizinkin provinsseissa.

Toukkien tuhoamiseen käytettiin biologista liuosta, joka ei ole myrkyllinen muulle luonnolle tai eläimistölle. Myös feromoniansoja on käytetty, ja onpa joillekin alueille laitettu myös pesäpönttöjä linnuille jotka syövät isokulkuekehrääjän toukkia.

Toukista halutaan päästä eroon, koska ne ovat myrkyllisiä, ja pahimmillaan niiden myrkky voi tappaa esimerkiksi koiran, ja ihmisillekin voi koitua vakavia oireita.

- Mainos -

Keväisin isokulkuekehrääjän toukat laskeutuvat maahan ja kiinnittyvät toisiinsa jopa metrin pituisiksi ketjuiksi. Hauskan näköiset letkat voivat houkutella leikkimään, mutta niistä kannattaa pysyä loitolla.

Jokaisella toukalla on noin 500.000 poltinkarvaa. Jos esimerkiksi koira koskee ötökkäletkaa käpälillään, myrkky aiheuttaa käpälissä ensin kovaa kirvelyä, jota koira yrittää lievittää nuolemalla. Siten myrkky kulkeutuu edelleen elimistöön. Myrkky aiheuttaa voimakkaita allergian tyyppisiä paikallisreaktioita sekä ankaria kipuja ja voi lisäksi aiheuttaa suuhun vakavia vaurioita syövyttäen esimerkiksi kielestä osan pois.

Lue myös: Vaaralliset karvamadot ovat taas täällä

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...