Onko Suomella opittavaa Ruotsista?

Nokia koki kirvelevän takapakin, kun Amerikan suurin operaattori AT&T teki miljardisopimuksen Ericssonin kanssa. Syitä voi vain arvailla. Tosin yleensäkin Ruotsi menestyy maailmalla ja siksi maan talous on kunnossa.

Ainakin osittain menestyksen selittää se, että ruotsalaiset osaavat käyttäytyä ja kommunikoida. Sillä on pitkät perinteet. Kun kuningas Kustaa III oli Ranskan hovissa oppinut hienot tavat, hän päätti sivistää ruotsalaisia niin, että kutsui väkeä linnaan eri kartanoista. Tulijat eivät saaneet osallistua hovin ruokailuun, vaan katsoivat taustalla, miten pukeuduttiin, käyttäydyttiin, keskusteltiin, syötiin ja juotiin. Kun näitä tietoja vietiin eri paikkakunnille, kansa oppi hyvät tavat.

Itse olen asunut 30 vuotta myös Ruotsissa. Yllätyin aluksi eroista. Kun meille tuli vieraita, tai olimme kylässä, ihaillaan ensin puutarhaa. Ruokailuun myös panostetaan snapsilauluineen ja lasien kilistämisineen. Vaikka olisimme vain mieheni kaverin luona, aterian lopuksi mieheni nousee ylös ja pitää kiitospuheen.

Myös lähtö on oma kuvionsa. Kun vieraat sanovat, että olisi aika lähteä, keskustellaan vielä ainakin yksi aihe. Sen jälkeen noustaan ylös ja jatketaan jutustelua. Samoin eteisessä. Lopuksi vieraiden mukana mennään ulos. Kun vieraat menevät autoon, vilkutetaan niin kauan, kun auto on näkyvissä.

- Mainos -

Olen ollut seminaareissa eri puolilla maailmaa. Illanvietoissakin suomalaiset keskustelevat keskenään. Kerran oli seminaari, jossa oli huippujohtoa eri puolilta maailmaa. Suomalaisia oli kymmenkunta ja he keskustelivat keskenään. Lähdin ruotsalaiseen tapaan kiertelemään ja sain kiinnostavia kontakteja erimaalaisten kanssa.

Ruotsalaiset osaavat käyttää hyväkseen avautuvat tilanteet. He myyvät sujuvasti ideoitaan, tuotteitaan ja palveluitaan.

Aalto yliopiston rehtori Tuula Teeri oli ennen vastaavassa tehtävässä Ruotsissa. Hän vertailee suomalaisia ja ruotsalaisia tähän tapaan: Suomessa hierarkia ja asema vaikuttavat, ruotsissa valta on piilotettu. Suomessa asemalla on suuri merkitys. Samat kokemukset on minullakin. Titteleitä ei käytetä ja aina ei edes tiedä, kuka on pomo. Kaikkia kuunnellaan.

Vuorineuvos Matti Sundberg on sanonut, että ruotsalaisten itsevarmuus on ällistyttävää. Meidän suomalaisten täytyy muistaa, että he ovat entisen suurvallan kansalaisia, vähän niin kuin britit. Ruotsalainen on ystävällinen ja hyvin käyttäytyvä, suomalainen on pidättyväinen.

Itse olen sitä mieltä, että kannattaa yhdistää suomalaisen ja ruotsalaisen toiminnan parhaat puolet. Suomesta jämäkkyyden ja rohkeuden tehdä päätöksiä ja ruotsista saada kaikki asianosaiset mukaan, käyttäytyä tahdikkaasti ja keskustella kiinnostavasti. Kohteliaisuudella ja toisen huomioimisella pääsee pitkälle.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Marjatta Jabe
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...