Lukuaika: Vaaralliset karvamadot ovat taas täällä

Vaaralliset karvamadot ovat taas täällä

Pinjapuissa viihtyvät isokulkuekehrääjän toukat vaeltelevat jälleen maastossa pitkinä jonoina. Lapset ja lemmikit kannattaa pitää loitolla näistä toukista.

Pinjamännyn lähes jalkapallon kokoiset kävyt antavat mainion kasvualustan noin 1–3 cm pitkille pehmeännäköisille karvapallukoille, jotka kevään koittaessa laskeutuvat maahan. Tänä vuonna leudon talven vuoksi toukkakulkueita on ollut liikkeellä jo jonkin aikaa.

Maassa nämä isokulkuekehrääjän toukat kiinnittyvät toisiinsa jopa metrin pituisiksi ketjuiksi ja alkavat päättäväisen marssinsa kohti tuntematonta määränpäätä. Letkat voivat olla niin hauskan näköisiä, että sekä ihmisen että koiran tekisi mieli niillä vähän leikkiä tai ainakin tarkastella hieman lähemmin. Viisainta olisi kuitenkin olla tekemättä kumpaakaan, sillä söpöt pallukat sisältävät vaarallista myrkkyä.

- Mainos -

Jos esimerkiksi koira koskee ötökkäletkaa käpälillään, toukkien myrkky aiheuttaa käpälissä ensin kovaa kirvelyä, jota koira yrittää lievittää nuolemalla. Siten myrkky kulkeutuu edelleen elimistöön. Myrkky aiheuttaa voimakkaita allergian tyyppisiä paikallisreaktioita sekä ankaria kipuja ja voi lisäksi aiheuttaa suuhun vakavia vaurioita syövyttäen esimerkiksi kielestä osan pois.

Jos vahinko pääsee tapahtumaan, ensiapuna on yritettävä huuhdella koiran suu ja tassut runsaalla vedellä. Samalla kannattaa suojella omia sormia esimerkiksi kumihansikkailla. Kyseessä on aina hätätapaus, ja eläinlääkärin luo on hakeuduttava viipymättä. Samalla on muistettava, että myrkky on vaarallista myös ihmiselle.

Myös toukkien pesistä voi kulkeutua poltinkarvoja iholle.

Kissatkin ovat myrkylle alttiita, mutta ne osaavat yleensä itse varoa toukkia ja joutuvat vain harvoin myrkytyksen uhreiksi.

Myös ihmiset varovaisina

Isokulkuekehrääjän toukat voivat olla vaarallisia myös ihmisille. Pienet lapset voivat luonnollisesti olla kiinnostuneita hassuista karvamadoista, ja mennä kokeilemaan miltä ne tuntuvat. Lisäksi toukkien poltinkarvat voivat joutua iholle vaikkei toukkiin koskisikaan.

Jokaisella toukalla on noin 500.000 poltinkarvaa. Ilmavirta voi irrottaa ja kuljettaa suuresta toukkayhteisöistä poltinkarvoja esimerkiksi ihmisten iholle, silmiin ja hengitysteihin. Siksi myös toukkien pesät kannattaa kiertää kaukaa.

Aikuisille poltinkarvojen aiheuttamat reaktiot voivat olla voimakkaita, ja kestää pitkään, mutta ovat harvoin todella vaarallisia. Pienten lasten tilanne on toinen, ja lääkäriin on syytä hakeutua.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...