Málagan provinssi, johon myös Aurinkorannikko kuuluu, on yksi koko Espanjan kansainvälisimpiä alueita. Tämä näkyy katukuvan ohella myös monien palveluiden tarjonnassa.
Terveyspalvelut eivät näytä tekevän asiassa poikkeusta, sillä Málagan maakunnan kaikista lääkäreistä joka kymmenes on jonkun muun maan kuin Espanjan kansalainen. Joukossa on myös lähemmäs 30 suomalaista lääkäriä.
Málagan maakunnan lääkäreiden yhdistyksen (Colegio de Médicos de Málaga) mukaan alueella on kaikkiaan 10.127 lääkäriä. Näistä lähes 10%, tarkemmin sanottuna 941 henkeä, on ulkomaalaisia.
Ulkomaalaisista lääkäreistä valtaosa tulee EU:n ulkopuolelta. Tämä ei ole yllätys, sillä espanjankieliset latinalaisen Amerikan maat ovat vahvasti edustettuina ulkomaalaislääkärien kansallisuuksissa.
Eniten ulkomaalaislääkäreitä tulee Argentiinasta, kaikkiaan 184 rekisteröityä lääkäriä. Heti seuraavina ovat Kolumbia (65), Venezuela (64) ja Kuuba (60). Kaikkiaan Málagan provinssissa ammattia harjoittaa 588 EU:n ulkopuolelta tulevaa lääkäriä.
EU-maista Málagassa on kaikkiaan 353 ulkomaalaista lääkäriä. Eniten heitä tulee Saksasta (83), Italiasta (51) ja Alankomaista (31). Neljänneksi eniten EU-maiden lääkäreitä tulee piskuisesta Suomesta, Aurinkorannikolla ja sen ympäristössä suomalaisia lääkäreitä on kaikkiaan 27.
Ulkomaalaisten lääkärien sukupuolijakauma on melko tasainen. Kaikkiaan 941 ulkomaalaislääkäristä naisia on 445 ja miehiä 496.
Ulkomaalaisten lääkärien määrä on viime aikoina ollut kasvussa, mikä johtuu osaltaan terveydenhuollon vaikeasta tilanteesta koko Andalusiassa. Työvoimapulan edessä aluehallinto on ollut pakotettu myös helpottamaan ulkomaalaisten lääkärien rekrytointia.
Laatu on taattu
Vaikka lääkäreitä Aurinkorannikolla onkin monesta maasta, on paikallinen viranomaisvalvonta siinä määrin tarkkaa, että hoidon laatuun voi luottaa. Näin vakuuttaa myös Fuengirolassa toimiva suomalaislääkäri Pekka Sinervo.
– Ennen kuin ulkomaalainen lääkäri voi työskennellä Espanjassa, kaikki tutkinnot ja todistukset pitää ensin tunnustuttaa Madridissa terveysministeriössä. Se on EU-maista tulevilla suhteellisen yksinkertainen, mutta aikaa vievä prosessi. EU:n ulkopuolelta tultaessa prosessi on vielä pidempi, Sinervo kertoo.
– Sen jälkeen pitää vielä saada paikalliselta lääkärikollegiolta, Aurinkorannikon tapauksessa Colegio de Médicos de Málagalta, oma numero, número de colegiado, jolla lääkärin ammattia voi sitten laillisesti harjoittaa.
Pekka Sinervo vakuuttaa, että sen verran tarkalla kammalla lääkärit käydään läpi, että hoidon laatuun voi kyllä luottaa lääkärin kotimaasta riippumatta.