Lukuaika: Uima-altaat aukeamassa sittenkin kesäksi

Uima-altaat aukeamassa sittenkin kesäksi

Viranomaiset ovat pyörtämässä, tai ainakin joustamassa päätöstä yksityisten uima-altaiden käyttökiellosta.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
3 min lukuaika

Ennen pääsiäistä Andalusian itsehallintoalueen nimittämä erityinen kuivuuskomitea suositteli, ja aluehallinto sen pohjalta määräsi, että tulevana kesänä uima-altaiden täyttäminen on kielletty. Poikkeuksen sääntöön tekevät hotellit ja julkisen sektorin, kuten kaupunkien ja kuntien omat uima-altaat.

Säädöksen mukaan siis esimerkiksi taloyhteisöiden ja omakotitalojen ja huviloiden altaisiin ei saa vettä laskea.

Päätös on herättänyt paljon närää, sillä uima-allasalueet ovat myös merkittävä työllistäjä, ja sen lisäksi kielto haittaa asuntojen vuokraamista ja asettaa tietysti alueen omat asukkaat alempaan asemaan kuin turistit.

Pääsiäisviikon runsaiden sateiden jälkeen näyttää siltä että asiaan on tulossa muutos. Kuivuuskomitean on määrä kokoontua lähiaikoina uudelleen pohtimaan rajoituksia. Tällä hetkellä näyttää siltä, että altaiden täytön salliminen tai kieltäminen jää kunkin kaupungin ja kunnan omaan päätäntään.

- Mainos -

Ennen pääsiäisen sateita kuivuuskomitea määritteli, että kotitalouksien vedenkulutus ei saa ylittää 160 litraa per henkilö vuorokaudessa. Hieman parantuneen vesitilanteen vuoksi rajaa saatetaan nostaa 180, 200 tai jopa 225 litraan.

Tällöin jäisi kaupunkien päätettäväksi, saavatko ne kulutuksen pysymään näissä rajoissa vaikka sallisivat uima-altaiden käytön.

Taustalla pääsiäisen sateet

Aurinkorannikolla satoi viikon ajan, palmusunnuntaista pääsiäissunnuntaihin, joka päivä. Vettä tuli pitkiä jaksoja kaatamalla, mikä auttoi alueetta toipumaan jossain määrin vakavasta kuivuudesta.

Pääsiäiskulkueille rankkasateet olivat myrkkyä, kymmeniä kulkueita jouduttiin joko perumaan kokonaan tai siirtämään sisätiloihin. Myös matkailuala koki kolhuja, kun karut sääolosuhteet laskivat ennakkoon huimiksi arvioituja matkailijamääriä, mikä näkyi hotellien lisäksi myös ravintoloiden asiakasvirroissa.

Vaikka matkailuala pääsiäisenä kärsikin, saattavat sateet kokonaiskuvassa kuitenkin olla pelastus alkavan kesäkauden turismille. Lähes tyhjillään ammottaviin vesivarastoihin saatiin kipeästi kaivattua täytettä, vaikkei kuivuudesta kokonaan vielä päästykään. Uima-altaiden käyttölupa tuo varmasti alueelle lisää turisteja.

Viiden kuukauden vedet

Jotain pääsiäissateiden voimakkuudesta kertoo se, että tuon viikon aikana vakavan kuivuuden riivaaman Málagan tekoaltaiden vesivarannot kasvoivat noin 30 kuutiohehtometrin verran. Määrä vastaa 5 kuukauden kulutusta esimerkiksi Málagan suurkaupungissa.

Vesikertymä ei kuitenkaan jäänyt siihen, sillä viikon mittaisten sateiden vesiä valuu altaisiin edelleen hyvää vauhtia, vaikka sateet ovatkin jo väistyneet. Kolmen päivän aikana, tämän viikon maanantaista torstsaihin (1.-4.4.) Málagan vesialtaisiin valui noin 13 kuutiohehtometriä edellisellä viikolla sataneita vesiä.

Eniten vesimäärä on noussut La Concepción -tekoaltaassa Marbellassa. Sen vesimäärä on nyt jo yli 62 prosenttia kapasiteetistaan. Koko Málagan maakunnassa vesialtaissa on nyt vettä lähes 27% kokonaiskapasiteetista. Alimmillaan altaiden täyttöaste kävi selvästi alle 16 prosentissa.

- Mainos -

Viime vuonna samaan aikaan täyttöaste oli hieman alle 37% ja viimeisen 10 vuoden aikana keskimäärin hieman yli 62%. Paljon joutaisi siis edelleen sataa.

Jaa tämä artikkeli
2 kommenttia
  • Jos olisi tehty päätös täyttökiellosta, koko Euroopan keltainen lehdistö, IS ja IL mukaan lukien olisivat kaakattaneet turistilaumat vaihtamaan kohdetta. Ei vettä ei turisteja.

  • Taas nähdään Espanjalainen ruletti!
    Vettä ei edelleenkään ole kuin nimeksi. Vähän kun sataa ja saadaan vettä altaisiin, jo alkaa turistien ja alustatalouden älämölö ”miksi ne altaat pidetään kiinni, vaikka vettä on altaat täynnä??!”. 90% lyhytaikaiseen lomavuokraukseen tarjottavista asunnoista on ulkomaisessa omistuksessa, joita vähiten kiinnostaa se, paljonko vettä on, kunhan saan oma altaan täyteen ja rahat turisteilta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *