TikTok-video paljasti sarjamurhaajan sijainnin – vangittiin murhasta Málagassa

Málagan maakunnassa neljä ihmistä murhannut 62-vuotias mies vapautui vankilasta, kunnes jäi kiinni uudesta murhasta viime torstaina. Repun vetoketjun DNA johti murhamiehen jäljille.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
4 min lukuaika
Sarjamurhaaja José Jurado Montilla pidätettiin viime torstaina (16.5.2024). Tuore kasvokuva on hänen TikTok-tililtään. Pidätyskuva on Polićia Nacionalin videolta.

Espanjan Aurinkorannikolla paljastui synkkä rikostapaus, kun 1980-luvulla elinkautiseen vankeuteen tuomittu sarjamurhaaja iski jälleen.

Kansallinen poliisi (Policía Nacional) pidätti viime torstaina José Jurado Montillan, 62, joka tunnetaan myös lempinimillä El Titi tai Dinamita Montilla.

Montilla istui vankilassa 28 vuotta neljästä murhasta 1980-luvulla. Hän tappoi puukottamalla ja haulikolla ampumalla neljä ihmistä vuosina 1985-1987 Málagan maakunnassa. Kaksi uhreista oli turisteja Iso-Britanniasta ja Saksasta.

Tuomio oli itse asiassa 123 vuotta, mutta elinkautinen murhista on Espanjassa maksimissaan 30 vuoden pituinen. Montilla ei istunut elinkautistaan loppuun, vaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuin vapautti hänet valituksen jälkeen yllättäen kaksi vuotta etuajassa joulukuussa 2013.

- Mainos -

Reilu 10 vuotta vapautumisensa jälkeen murhamies tappoi taas.

Opiskelija-David löytyi päähän ammuttuna metsästä

Sarjamurhaajan viimeisin rikos tapahtui elokuussa 2022 Málagan kaupungin pohjoispuolella sijaitsevassa Montes de Málagan luonnonpuistossa Espanjan Aurinkorannikolla.

Uhriksi valikoitui 21-vuotias tietokoneinsinööriksi opiskeleva David H. Nuorukainen oli metsässä keräämässä johannaksenleipäpuun hedelmiä. Perheen mukaan hän rahoitti sillä opiskelujaan. Johanneksenleipäpuusta valmistetaan Välimeren seudulla suosittua ja terveellistä suklaan ja kaakaon korviketta.

Kun Davidista ei kuulunut vuorokauteen mitään, huolestunut perhe hälytti poliisit. Viranomaiset löysivät päähän ja niskaan ammutun nuoren miehen ruumiin 30. elokuuta 2022.

Tutkimuksissa havaittiin, että noin sadan metrin päässä ruumiin löytöpaikalta oli käyty selvästi kamppailua.

”Tapasin vanhemman miehen, jolla on haulikko…”Davidin WhatsApp-viesti vanhemmilleen

Poliisi piti maanantaina (20.5.) tiedotustilaisuuden Málagassa.

Paikallisen murharyhmän edustaja paljasti, että David oli juuri ennen kuolemaansa lähettänyt vanhemmilleen WhatsApp-viestin, missä hän tuli kuvailleensa murhaajaansa: opiskelija kirjoitti tavanneensa ”vanhemman miehen, jolla on haulikko… ja joka näyttää ilkeältä”.

José Jurado Montilla oli aktiivinen TikTokissa. Kuvakaappaus hänen some-tililtään.

Repun vetoketjun DNA johti murhamiehen jäljille

Poliisin tutkinta kesti kuitenkin liki kaksi vuotta, ennen kuin se tuotti tulosta.

- Mainos -

Viranomaiset käänsivät kaikki kivet ja kannot: alueen metsästyslupien haltijat käytiin läpi, kännykkäliikennettä seurattiin, kymmeniä ihmisiä haastateltiin. Mikään ei silti tuntunut auttavan murhaajan löytämiseksi.

Syyskuussa 2023 viranomaiset päättivät käydä kaikki uhrin tavarat läpi vielä kerran ja vielä tarkemmin. Läpimurto tapahtui lopulta Davidin repun vetoketjun vetimestä löytyneestä DNA-jäljestä.

– Se tutkittiin kromosomi kromosomilta, viranomaiset kuvailivat.

Tutkijat sukelsivat 1800-luvulle asti sukupuiden perässä. Geneettinen profiili ja sukunimi Jurado selvisivät DNA:n ansiosta ja sitä kautta tutkijat löysivät yhteyden tuomittuun sarjamurhaajaan.

KATSO videolta José Jurado Montillan pidätys 16.5.2024:

Poliisi paikansi Montillan baariin TikTokin avulla

Davidin murhasta epäilty José Jurado Montilla löytyi lopulta TikTokin ansiosta.

Iästään huolimatta 62-vuotias Montilla oli aktiivinen TikTokin käyttäjä. Poliisi pystyi seuraamaan hänen liikkeitään TikTok-videoiden sijaintitietojen perusteella.

Pohjois -Espanjasta hän oli mennyt alas Madridiin ja Madridista hän muutti Extremduraan, missä hänet otettiin kiinni baarista. Poliisilähteiden mukaan hän ei vastustanut pidätyshetkellä.

- Mainos -

Montilla pidätettiin viime torstaina (16.5.) viiden kilometrin päässä Portugalin rajalta Valdebótoan kylässä Badajozissa, joka kuuluu Extremaduran itsehallintoalueeseen. Se on lähellä Andalusian rajaa, ja Málagasta sinne on matkaa noin 450 kilometriä.

Valdebótoa sijaitsee aivan Portugalin rajalla. Täältä Montilla lopulta löytyi.

Montilla kuljetettiin Málagaan, missä hänet vangittiin sunnuntaina 19. toukokuuta pidetyssä oikeudenistunnossa. Häntä syytetään Davidin murhasta sekä luvattoman aseen hallussapidosta ja varkauksista.

Montilla kiisti syyllisyytensä, mutta tuomari päätti pitää hänet vangittuna odottamassa tuomiota viidennestä murhastaan.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *