Syksystä ja kellojen kääntelystä

Syksy alkaa pohjoisella pallonpuoliskolla virallisesti tulevana lauantaina klo 8.50. Ei uskoisi, kun katselee ulos helteeseen. Näin ovat kuitenkin ilmatieteilijät laskeneet.

Totta on, että päivä lyhenee tällä hetkellä kovaa vauhtia. Andalusian korkeuksilla aurinko viihtyy horisontin yläpuolella joka päivä kolmisen minuuttia edellistä päivää vähemmän. Suomen korkeuksilla pimenemisvauhti on suunnilleen tuplasti nopeampaa.

Onneksi sentään kesäajassa pysytään vielä lokakuun lopulle saakka. Sitten kelloja käännetään juhannusta kohti ja ilta tulee tuntia aiemmin. Kellojen siirtelyn lopettamisesta on jo moneen kertaan päätetty eri instansseissa, mutta toimeenpanoon asti nuo päätökset eivät ole vielä edenneet.

Vaikuttaa siltä, että suurin osa kansalaisista niin Espanjassa kuin Suomessakin haluaisi pitää nykyisen kesäajan voimassa ympäri vuoden. Valoisammat illat lisäävät ulkoilun ja erilaisten harrastusten mahdollisuutta merkittävästi. Kesäajan loppumisen jälkeen vaikkapa golfin pelaaminen töiden jälkeen on mahdotonta, koska pimeys tulee vastaan liian nopeasti.

- Mainos -

Jos jotain hyvää normaaliakaan siirtymisestä haluaa löytää, silloin kansalaiset saavat nukkua tunnin pidempään. Se ei tutkimusten mukaan vaikuta ainakaan negatiivisesti ihmisten terveyteen, kun taas keväällä tunnin poistaminen vuorokaudesta lisää jopa kuolemia merkittävästi.

Aurinkorannikolla alkusyksy on kelien puolesta parasta aikaa. Hohkaava helle on väistynyt, silti illatkin ovat vielä samettisen pehmeän lämpimiä. Nautitaan nyt niistä.

Pääkirjoitus

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...