Sofia-opiston kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Raimo Oksala kuvailee oloaan huojentuneeksi.
– Pelkäsimme, että Suomen leikkaustalkoot olisivat syöneet reippaasti meidän valtionapuamme, mutta saimme saman 83.000 euroa kuin aiemmin. Päätös tuli viime perjantaina ja rahat olivat tilillä jo alkuviikosta, Koko kevään opisto on keikkunut veitsen terällä. Laskujen ja jopa palkkojen maksu on välillä viivästynyt rahapulan vuoksi, Oksala huokaa.
– Täytyy antaa kiitosta henkilökunnallemme ja monille yhteistyökumppaneillemme. He ovat olleet kiitettävän joustavia maksuaikataulujen suhteen. Maksujen venyttäminen on ollut äärimmäisen noloa. Nyt pystymme maksamaan kaikki rästit ja tästä eteenpäin pysymme maksujen eräpäivissä.
Kansalaisopistomallilla toimiva Sofia-opisto on tehnyt Espanjan Aurinkorannikolla tärkeää työtä jo liki 20 vuoden ajan. Tuhannet suomalaiset ovat saanet oppia espanjan kielessä sekä päässeet nauttimaan kulttuuri- ja liikuntatarjonnasta.
Oksala kertoo kevään olleen stressaava ja energiaa syövä.
– Opiston kehittäminen on ollut hieman haasteellista, kun 90 prosenttia ajasta on kulunut sellaisiin rutiineihin, jotka normaalitilanteessa eivät juurikaan veisi aikaa. Viikko kerrallaan on jouduttu katsomaan, riittävätkö rahat sähkölaskuun tai palkkoihin.
Lue myös: Sofia-opistolle uusi hallitus – talous kuntoon ja henkilöriidat romukoppaan
Tarkka budjetointi
Tästä eteenpäin Sofialla aiotaan tehdä tarkat vuosibudjetit, joita seurataan kuukausittain.
– Rahojen on riitettävä 12 kuukautta. Tiedämme nyt, paljonko meillä on avustusta käytettävissämme. Teemme kurssien tuotoista realistisen arvion ja sen mukaan sopeutamme kulut. Eli käytännössä ensin laskemme mihin on varaa ja sitten toteutamme suunnitelmat.
Kevään aikana Sofialla on tehty myös selkeää kulujen karsintaa.
– Esimerkiksi erilaiset asiointitoimistoille maksetut kulut on saatu minimoitua. Meillä on oma kirjanpitäjä, joka pystyy tekemään palkanlaskennan ja veroilmoituksiin liittyvät asiat. Meillä suurin osa opettajista toimii laskutusperusteisesti, joten ennakonpidätysten laskeminen ja muut työtä vaativat byrokraattiset asiat ovat melko vähäisiä. Aiemmin näiden asioiden hoitamisesta on maksettu useita tuhansia euroja.
Lisää kursseja
Sofia-opiston on tarkoitus vähintään tuplata kursseille osallistujien määrä kuluneeseen kauteen verrattuna.
– Osallistujamaksut ovat oleellinen osa opiston rahoitusta. Arvion mukaan niistä kertyy suurin piirtein saman verran tuloja kuin saamamme valtionapu on.
Espanjan kielikurssit sekä erilaiset liikunta- tanssi- ja joogaryhmät ovat Sofia-opiston suosituimpia kursseja. Osallistujia pyritään houkuttelemaan lisää jo olemassa oleville kursseille, mutta suunnitteilla on myös paljon uusia toimintoja.
– Ruokakurssit ovat osoittautuneet erityisen suosituiksi, samoin ensiapukurssit. Jatkossa laajennamme valikoimaa myös taiteiden ja liikunnan puolella. Erilaisia teemallisia retkiä on kysytty paljon ja myös niitä aiomme toteuttaa syksystä alkaen.
Lue myös: Sofia-opisto käynnistää uuden toiminnanjohtajan haun
Uusi toiminnanjohtaja?
Sofia-opisto ilmoitti tammikuussa hakevansa opistolle uutta toiminnanjohtajaa. Toistaiseksi paikkaa ei ole täytetty, ja opistoa on johdettu hallituksen toimesta.
– On selvää, että ennemmin tai myöhemmin opistolle pitää rekrytoida toiminnanjohtaja. Olemme pystyneet pyörittämään opiston toimintaa hallitusvoimin, joskin se on vaatinut runsaasti vapaaehtoistunteja. Esimerkiksi hallituksen jäsen Irmeli Rantalan pitkä kokemus koulutyöstä on ollut korvaamattoman tärkeää, kun olemme suunnitelleet lukujärjestyksiä ja muita käytännön organisointeja.
Nyt opistolla keskitytään ensi syksyn suunnitteluun. Talous alkaa olla tasapainossa, joten Aurinkorannikon suomalaisille on syksystä alkaen tarjolla laadukasta kansalaisopistopalvelua. Se on hyvä ja tärkeä asia alueen suomalaisyhteisölle.