Sofia-opiston uusi hallitus kokoontui ensimmäisen kerran keskiviikkoiltana. Hallitus joutuu aloittamaan melkoisen sekasotkun jäljiltä, puheenjohtaja kuitenkin uskoo, että opiston kurssi voidaan kääntää vielä nousuun.
Fuengirolassa Espanjan Aurinkorannikolla toimivan Sofia-opiston hallituksen puheenjohtaja Raimo Oksala kommentoi opiston tilannetta ensimmäisen hallituksen kokouksen jälkeen.
– Taustalla on riitoja, irtisanomisia ja muita ongelmallisia tilanteita. Me viisi hallituksen jäsentä emme ole millään tapaa osallisia menneisiin, emme edes tiedä mitä on tapahtunut. Uskon, että siinä on mahdollisuus opiston pelastamiseen. Pystymme katsomaan puolueettomasti eteenpäin, puheenjohtaja Raimo Oksala sanoo.
Lue myös: Sofia tuuliajolla – ei toiminnanjohtajaa, hallitus erosi
Opiston toiminnanjohtajien tilanne on puhututtanut eniten viime aikoina. Sofian hallitus lähetti tiedotteen keskiviikon kokouksen jälkeen, siinä valotettiin myös toiminnanjohtaja-asiaa.
– Käydessämme läpi aikaisempien toiminnanjohtajien tilannetta hallitus on päättänyt noudattaa tiukasti yksityisyyden suojaa ja välttää julkisia kommentteja henkilöstöasioista. Haluamme korostaa, ettemme ota kantaa aiempien hallitusten päätöksiin. Tällä hetkellä meillä ei ole käytettävissä sopimuksia tai päätöksiä, jotka ohjaisivat toimintaamme tässä asiassa. Siksi olemme päättäneet jättää asian toistaiseksi avoimeksi, kunnes saamme mahdolliset asiakirjat, jotka ovat aiempien hallitusten hyväksymiä ja joita tulee noudattaa, tiedotteessa kerrotaan.
Minna Kantolan asema
Sofia-opiston pitkäaikainen toiminnanjohtaja Minna Kantola irtisanottiin syksyllä 2022. Kantola katsoi, että irtisanominen oli laitoin ja hän riitautti asian.
Sofia-opiston ylimääräisessä kokouksessa joulukuussa Kantola antoi ymmärtää, että hänen ja opiston asianajajat olisivat päässeet sopimukseen. Kantolan mukaan tuon sopimuksen mukaan hän palaisi takaisin opiston toiminnanjohtajaksi.
Raimo Oksala kumoaa sopimuksen olemassaolon.
– Olen keskustellut sekä Kantolan, hänen asianajajansa että hallituksen entisen puheenjohtajan Ari Ketolan kanssa. Minulla on vahva käsitys siitä sopuun ei ole päästy, eikä näin ollen mitään sopimusta ole olemassa. Siitä miksi sopuun ei ole päästy, minulla eikä hallituksella ole mitään käsitystä.
Fuengirola.fi tavoitti myös Minna Kantolan, mutta hän ei halua toistaiseksi kommentoida asiaa.
Uuden toiminnanjohtajan haku
Hallitus kertoo tiedotteessaan, että se on käynnistänyt toimenpiteet uuden toiminnanjohtajan rekrytoimiseksi.
– Tarkastelemme aikaisemman hallituksen tekemiä toimenpiteitä ja arvioimme tarvittavat askeleet prosessin mahdolliseksi uudelleenkäynnistämiseksi. Tavoitteenamme on varmistaa, että valinta tehdään huolellisesti ja opiston etua ajatellen, tiedotteessa sanotaan.
Puheenjohtaja Oksala täsmentää vielä puhelimessa asiaa.
– Syksyn aikana on tullut hakemuksia ja joitain ihmisiä on jopa haastateltu toiminnanjohtajan tehtävää varten. Nämä ihmiset huomioidaan hakuprosessissa.
Oksala sanoo myös, että opiston henkilökuntaa kuunnellaan tarkasti rekrytointiprosessin osalta.
– Emme tiedä vielä, tarvitaanko toiminnanjohtajaa kahdeksi vai kahdeksitoista tunniksi päivässä. Esimerkiksi sitä asiaa pyrimme selvittämään yhdessä opiston henkilökunnan kanssa.
Pyyntö työrauhasta
Sofia-opisto on ollut pitkään myrskyn silmässä. Opiston hallitus pyytää yhteisöltä työrauhaa meneillään olevien prosessien ajaksi.
– Pyydämme ymmärrystä ja tukea yhteisöltämme tämän tärkeän ja perusteellisen selvitystyön aikana. Hallituksen tavoitteena on toimia avoimesti, mutta harkitusti, jotta voimme taata parhaan mahdollisen tulevaisuuden sekä opistolle että sen opiskelijoille ja henkilökunnalle.