Lukuaika: Ratin taakse vai taksiin? Mitä Espanjan laki sanoo alkoholin vaikutuksen alaisena ajamisesta?

Ratin taakse vai taksiin? Mitä Espanjan laki sanoo alkoholin vaikutuksen alaisena ajamisesta?

Tuliko otettua lounaan kanssa toinenkin lasi viiniä? Venyikö ilta kurkkua kostutellessa aamun tunneille asti? Vieläkö / joko sitä voisi hypätä auton rattiin? Mitkä ovat ns. promillerajat Espanjan tieliikennelaissa?

Janne Leipijärvi
Janne Leipijärvi
3 min lukuaika
Poliisi valvoo Espanjassakin tarkasti rattijuopumuksia.

Todettakoon heti alkuun se kaikkein ilmeisin asia: pienikin määrä alkoholia vaikuttaa kuljettajan ajokykyyn heikentävästi ja nostaa onnettomuusriskiä. Noin.

Lainsäädännössä kuitenkin pitää johonkin kohtaan vetää selkeät rajat, joiden ylittämisestä seuraa rangaistuksia. Seuraavassa lyhyt katsaus siihen, mihin rajat on Espanjassa vedetty alkoholin vaikutuksen alaisena ajamisen suhteen.

Ei nollatoleranssia

Joissain Euroopan maissa on käytössä jopa nollatoleranssi alkoholin suhteen. Joissain maissa jopa kaikille kuljettajille, mutta useammassa maassa nollalinjaa vedetään esimerkiksi uusien kuljettajien ja ammattiautoilijoiden suhteen.

Alkoholi liittyy Espanjassa 30 prosenttiin kuolonkolareista. (kuva: DGT)

Espanjassa nollatoleranssia ei ole käytössä, mutta kokemattomille kuskeille ja ammattiautoilijoille on omat, tiukemmat rajansa.

- Mainos -

Lähellä Suomen rajoja

Espanjassa yleisesti käytössä olevat rajat alkoholin suhteen ovat lähellä Suomen vastaavia. Suomessa alkoholin vaikutuksen alaisena ajamisen rangaistavuuden raja on 0,5 promillea (alkoholia veressä) tai 0,22 mg/l (milligrammaa litrassa, uloshengitysilmassa).

Nyrkkisääntönä milligrammojen muuntamisessa promilleiksi käytetään monesti kertomista kahdella. Toisin sanoen jos puhallustesti näyttää 0,5 mg/l on veressä promilleja noin kaksinkertainen lukema, eli yksi.

Todellisuudessa kerroin on vähän korkeampi, 2,1 tai hieman yli.

Espanjassa rangaistavuuden rajat ilmoitetaan usein milligrammoina litrassa uloshengitysilmaa (jatkossa mg/l).

Kaksi eri taulukkoa

Paljonko viisari sitten saa heilahtaa, ennen kuin tulee seuraamuksia?

Valtaosalle kuljettajista raja on 0,25 mg/l tai vastaavasti 0,5 promillea. Se on siis uloshengitysilman osalta marginaalisesti korkeampi kuin Suomessa (22mg/l).

Poikkeuksen tähän muodostavat kuitenkin kaksi kuljettajaryhmää: ne joilla on ollut ajokortti alle kaksi vuotta ja ammattikuljettajat. Heidän alkoholirajansa on alhaisempi, 0,15 mg/l tai 0,3‰.

Ammattiautoilijoilla on muita kuljettajia tiukemmat rajat alkoholin vaikutuksen alaisena ajamisessa. (kuva: DGT)

Kolme rangaistusporrasta

Espanjassa alkoholin vaikutuksen alaisena ajamisen rangaistavuudessa on kolme porrasta.

- Mainos -

Lievimmällä rangaistuksella selviää, jos puhallus osoittaa yli 0,25 ja korkeintaan 0,5 mg/l. Silloin napsahtaa 500 euron sakko ja ajokortista lähtee neljä pistettä. Sikäli kuin kuljettajalla on espanjalainen kortti, joissa pisteet ovat käytössä.

Kokemattomilla ja ammattikuljettajilla tämä alin rangaistushaarukka on 0,15 – 0,3 mg/l.

Toisen rangaistusportaan yläraja on kaikille kuljettajille sama. Maksimissaan 0,6 mg/l lukemat tuottavat 1000 euron sakon ja kuuden pisteen menetyksen korttiin.

Yli 0,6 mg/l alkoholipitoisuus kuljettajalla katsotaan aina rikokseksi, josta seuraa oikeudenkäynti ja pitkä ajokielto. Tyypillisesti seurauksena voi olla esimerkiksi kolmesta kuuteen kuukautta vankeutta tai yhdestä kolmeen kuukautta yhdyskuntapalvelua. Ajokielto on näissä vakavissa tapauksissa yleensä 1-4 vuotta.

Testistä kieltäytyminen

Kuljettaja voi halutessaan kiistää puhalluskokeen tuloksen, jolloin hänet viedään verikokeeseen, tuloksen varmistamiseksi.

Sekä puhallustestistä että verikokeesta voi toki myös kieltäytyä. Kieltäytyminen on kuitenkin määritelty niin ikään rikokseksi, josta voidaan tuomita vankeutta kuudesta kuukaudesta vuoteen ja määrätä 1-4 vuoden ajokieltoon.

Vankilaan joutuminen testistä kieltäytymisen vuoksi voi kuulostaa ankaralta, eikä se automaattista olekaan. Alle kahden vuoden vankeustuomioiden kyseessä ollen tuomari voi harkinnanvaraisesti muuttaa tuomion ehdolliseksi. Tämä edellyttää ettei tuomitulla ole rikosrekisteriä vastaavista rikkomuksista.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *