Poliitikotkin ovat ihmisiä

 

Ylen kymmenosainen dokumenttisarja Politiikka-Suomi laajentaa mainiolla tavalla kuvaa suomalaisesta poliitikosta. Sarjassa avautuu asia, joka tuppaa monesti unohtuman: poliitikko on myös tunteva ihminen.

Arvostelu, varsinkin asiaton, satuttaa. Sosiaalisen median maalittaminen tai jatkuva valtamedioiden myllytys vie yöunet, masentaa ja ajaa ihmisen loppuun.

Työ- ja oikeusministerinä edellisessä porvarihallituksessa aloittanut Jari Lindström sanoi uupuneensa kahdesta ministeripostistaan niin, että hän oireili fyysisesti ja unettomat yöt sekoittivat pääkopan. Oli pakko luopua kahden ministerin pestistä tai jättää eduskunta. Pääministeri Juha Sipilä päätti jakaa tehtävät. Lindström selvisi.

- Mainos -

Paljon kuulee puhuttavan, että kansanedustajat ja ministerit eivät muuta tee kuin ajavat omia etujaan huippupalkalla. Jos vertaa esimerkiksi ministerin kymppitonnin palkkaa kulukorvauksineen, se on saman verran kuin pienehkön firman johtajalla. Ministeritasolla työ vastaa lähinnä pörssiyhtiön johtamista, osaamisalue on toki eri. Palkka ministerillä on noin kymmenesosa siitä mitä pörssiyhtiön pomolla.

Pörssiyhtiön johtaja ei myöskään joudu tekemään lukua jokaisesta liikahduksestaan, pukeutumisestaan ja illanvietoistaan. Hän saa rauhassa metsästellä kaveriporukassa, hiihdellä Lapin hangilla ja vetää karaokea illan päätteeksi. Maratonit ja muut mahdolliset liikuntaharrastukset ovat vain plussaa.

Minusta tämä on ihan ok, samoin kuin johtajien bonusjärjestelmät muutamia ylilyöntejä lukuun ottamatta.

Poliitikoilta ei vapaa-ajan viettoa edellä mainittuun tapaan sallita, puhumattakaan, että palkkaus laitettaisiin tehtävän vaatimalle tasolle.

Urheiluharrastuskin kääntyy helposti miinukseksi.

Tästä voi hyvin kertoa Alexander Stubb, joka toimi eri ministeripesteissä 2008 – 2016. Pääministerinä hän sai valtavan arvosteluryöpyn triathlon-harrastuksestaan. Jopa oma puolueväki haukkui häntä himokuntoilijaksi, jolle työ tulee vasta kakkosena. Vapaa-ajalla shortseissa esiintyminenkin oli liikaa.

Ihan kuin urheileminen olisi pois viranhoidosta tai shortsit sopimaton kesäasu. Jos Stubb olisi käyttänyt lenkkiajan oopperassa kravatti kaulassa tai muissa teatteririennoissa, tuskin kukaan olisi korvaansa lotkauttanut.

Toki kansanedustajalle, ministerille, saati pääministerille kuuluu tehtävän arvon mukainen käytös. Se ei kuitenkaan poista sitä, että joskus voi myös rentoutua sopivissa olosuhteissa.

- Mainos -

Kansalaisilla on kuitenkin hyvin konservatiivinen käsitys sopivuudesta. Jos vaikka pääministeri poikkeaa kaavasta, alkaa älämölö, joka saa valtavia kierroksissa somessa.

Suhteellisuuden taju arvostelijoilta pettää. Tämä on saanut nyt todeta pääministeri Sanna Marin. Pisimmälle meni Suomenmaa, joka julkaisi käsittämättömän kirjoituksen. Julkisten esiintymisten ja lehtikuvien perusteella pääministerin terveyden epäiltiin horjuvan henkisesti ja fyysisesti.

Marin maksaa nyt kovaa hintaa siitä, että hän järjesti muutaman kerran jatkot Kesärannassa kavereilleen. Näyttävä, nuori nainen, joka viettää vapaa-aikaansa myös kuoharilasi kädessä, ei vastaa kansalaisten pääministerille asettamia käytösraameja.

Pääministeri voi olla vain pääministeri kaksi-neljäs-eitsemän. Jos tätä kuvaa vastaan pahasti potkii, voi pian olla entinen pääministeri.

” Kun olet huipulla, moni haluaa sinun kaatuvan.” Alexander Stubb Twitterissä.

Pauli Uusi-Kilponen

Kirjoittaja on yli 40 vuotta median palveluksessa ollut lehdistöneuvos.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...