Lukuaika: Poliisit pelastivat pikkuapinan kallioloukusta – surullinen päätös

Poliisit pelastivat pikkuapinan kallioloukusta – surullinen päätös

Viranomaiset tekivät kaikkensa pelastaakseen Gibraltarilla loukkuun jääneen berberiapinan pennun.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
2 min lukuaika
Gibraltarin viranomaiset pelastivat loukkuun jääneen apinanpoikasen, mutta valitettavasti eläin menehtyi.

Iso-Britannialle kuuluva Gibraltar on monelle Aurinkorannikon suomalaisellekin tuttu vierailukohde. Fuengirolasta sinne on matkaa noin 1,5 tunnin ajomatkan verran.

Yksi Gibraltarin tunnetuimmista matkailuhahmoista on magotti eli berberiapina (Macaca sylvanus), joita vilistää satamäärin The Rockiksi kutsutulla Gibraltarinvuorella. Apinoiden hallitsemalle huipulle pääsee joko autokyydillä tai köysiradalla. Gibraltarinvuoren yläosa julistettiin vuonna 1993 luonnonpuistoksi, joka kattaa 40 prosenttia koko Gibraltarin pinta-alasta.

Makakien sukuun kuuluvat apinat ovat Saharan pohjoispuolisen Afrikan ainoat kädelliset, ainoat makakit Aasian ulkopuolella sekä Euroopan ainoat villit apinat.

- Mainos -

Pohjois-Afrikassa apinoiden kanta on laskussa ja Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto eli IUCN on määritellyt magotin erittäin uhanalaiseksi lajiksi. Gibraltarin populaatio on tästä on poikkeus, sillä noin 300 apinan lauma on laskennan mukaan lähinnä kasvanut.

Brittien uskomus on, että Gibraltar säilyy osana imperiumia niin kauan kuin siellä on apinoita. Toisen maailmansodan aikana apinoiden määrä kävi vain seitsemässä, jolloin Winston Churchill määräsi apinoita tuotavaksi Marokosta ja Algeriasta.

Viranomaiset saivat pelastettua pikkuapinan veneeseen. Kuva: Facebook @royalgibpolice.

Poliisivene tuli avuksi

Viime keskiviikkona pieni apinanpoikanen oli juuttunut kallioiden väliin Gorham’s Cave -luolaston luona. Gibraltarin kuninkaallinen poliisi (Royal Gibraltar Police) huomasi loukkaantuneen eläimen mereltä.

Poliisi kertoo suorittaneensa pelastusoperaation keskiviikkopäivänä noin kello 13.15 yhdessä Gibraltarin Ympäristönsuojelu- ja tutkimusyksikön (EPRU) kanssa.

Tutkijat yrittivät ensin päästä kalliolle, mutta se oli hankalaa. Onneksi lähellä  sattui olemaan kuninkaallisen poliisin vene harjoittelemassa ja jäykkärunkoinen kumivene pääsi aallokossa tarpeeksi lähelle kallioita, jotta apinanpentu saatiin pelastettua.

Polisii julkaisi tapauksesta kuvia sosiaalisessa mediassa.

Valitettavasti eläin oli sangen huonossa kunnossa, sillä se oli niellyt paljon vettä ja kärsi myös keuhkokuumeesta. Pienokainen kuoli pelastajiensa käsiin myöhemmin keskiviikkoiltapäivänä.

- Mainos -
Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *