Paljon suomalaisia Aurinkorannikolle, normaaliin vielä matkaa

 

Empiiriset havainnot Helsingistä Málagaan tänä syksynä matkustaneilta kertovat koneiden täyttöasteiden olleen 100% tai ainakin lähellä sitä. Myös Finnairilla on huomattu Aurinkorannikon lentojen vetovoimaisuus.

-Yksittäisten reittien täyttöasteita emme kommentoi, mutta Helsinki-Málaga on yksi suosituimmista reiteistämme ja meillä on myös ollut suhteellisen paljon tarjontaa tällä reitillä syksyn aikana, Johanna Joutsiniemi Finnairin viestinnästä kertoo.

Málagan ilmailuvirasto (AENA) tilastoi tarkasti lentomatkustajien määrää. Aiempina vuosina tilastot on tehty jopa matkustajien kansallisuuksien mukaan. Nykyiset tietosuojalait eivät niin tarkkaa tilastointia hyväksy.

- Mainos -

Hyvin suuntaa antavia ovat kuitenkin liikennetilastot, jotka kertovat lentokentittäin tai maittain saapuvien matkustajien määrän. Toki Helsingistä Málagaan lentää muitakin kuin suomalaisia, mutta myös suomalaisia laskeutuu Aurinkorannikolle esimerkiksi pomppulennoilla monista Euroopan kaupungeista. Tilastot eivät ole täysin tarkkoja, mutta ainakin ne kertovat suunnan vuosittaisessa vaihtelussa.

Huima lisäys lokakuussa

Lokakuun tilastot ovat juuri valmistuneet. Aurinkorannikon suomalaisten näkökulmasta ne ovat mukavaa luettavaa, ainakin kun vertailukohdaksi valitaan viime syksy. Sen sijaan edellinen ”normaali” matkailusyksy oli vielä huomattavasti kulunutta syksyä vilkkaampi.

Málagaan laskeutui suoraan Suomesta lentäneitä matkustajia lokakuussa 2021 yhteensä 13.118. Se on melkoisesti enemmän kuin vuosi aiemmin, jolloin laskeutujia oli 1.516. Tämän vuoden lokakuun luku on komeat 765% viimevuotista enemmän.

Sen sijaan matkailun huippuvuonna 2019 Suomesta Málagaan laskeutui lähes 20.000 ihmistä, tarkalleen 19.474. Tämänvuotinen luku oli 35% vähemmän kuin vuonna 2019. Aivan normaalissa ajassa emme siis vielä ole, mutta hyvään suuntaan ollaan menossa. Oletettavasti keväälle tulee lisää lentovuoroja Helsingin ja Málagan välille ja mahdollisesti uusia reittejäkin avataan tuomaan suomalaisia etelän lämpöön.

Ruotsi ei sukeltanut

Suomalaisten käyttäytymistä on aina mukava verrata ruotsalaisiin. Ruotsissa asuu lähes tuplasti väkeä Suomeen nähden joten, jos ruotsalaiset matkustaisivat saman verran Aurinkorannikolle kuin suomalaiset, lentomäärien pitäisi olla suunnilleen kaksinkertaiset. Normaali vuosina näin suunnilleen onkin, mutta pandemian aikana naapurikansat käyttäytyivät eri tavoin. Ruotsin tilastoissa pandemiasyksy 2020 ei tehnyt ollenkaan yhtä syvää sukellusta, kuin suomalaisten lentotilastoissa.

Málagaan laskeutui suoraan Ruotsista lentäneitä matkustajia lokakuussa 2021 yhteensä 30.910. Se on toki enemmän kuin viime vuonna, mutta nousu on ”vain” 161%, kun se suomalaisten keskuudessa oli 765%. Kuten tiedämme, Ruotsissa pandemiaan suhtauduttiin Suomea kevyemmin, se näkyy myös matkailutilastoissa. Viime vuoden lokakuussa Ruotsista Málagaan laskeutui 11.856 ihmistä, mikä on lähes kahdeksan kertaa enemmän kuin suomalaisia.

- Mainos -

Ruotsalaisten kohdalla myös elpyminen pandemiasta on ollut nopeampaa. Edellisen normaalin lokakuun aikana 2019 Ruotsista Málagaan lensi 36.448 ihmistä. Tämän vuoden lokakuun määrä on vain noin 15% vähemmän kuin normaalisti.

Sanonta kuuluu: valhe – emävalhe – tilasto. On totta, että tilastoilla asiat saadaan helposti näyttämään halutulta. Näissä matkailijoiden määrissä tilastot kuitenkin ovat aika lahjomattomia.

Antti Pekkarinen

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...