Pääkirjoitus: Katseet kääntyvät Esterin ahteriin

Fuengirola.fi:n pääkirjoituksessa haikaillaan epätodennäköisen toivon perään kovista kevätsateista.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika

Espanjassa etenkin Andalusiaa ja Kataloniaa kalvava kuivuus on saanut suomalaisetkin huolestuneiksi. Myös Suomen mediat ovat uutisoineet Espanjan vesitilanteesta: osa tyylilleen uskollisesti klikkiotsikoita kauhistelulla kaivaen, osa asiallisesti faktoihin perustuen.

Kuivuuskriisi on tosiasia Aurinkorannikolla, missä ei ole satanut vettä lähimainkaan tarpeeksi, jotta tekoaltaiden vesivarannot täyttyisivät. Historiallisen kuiva kausi on kestänyt kuukausitolkulla ja tuntuu vain jatkuvan, vaikka välillä taivas hetkeksi repeääkin.

On arvioitu, että Aurinkorannikolla tarvittaisiin 30 päivän sateet, jotta vältyttäisiin enemmiltä vedenkäyttörajoituksilta. Sellainen sademäärä tuntuu haaveelta, sillä nyt mennään jo kovaa vauhtia kohti kuivaa ja poutaista kevättä.

Fuengirola.fi:n vastikään julkaisema Espanjan ilmatieteen laitoksen Aemetin toukokuulle ulottuva kevätennuste povaa päin vastoin kuumia kelejä Välimeren rannikkoalueille. Se on märkä rätti sadetta kipeästi kaipaavan rannikon kasvoille.

- Mainos -

Fuengirola.fi:n verkossa aiemmin julkaistu ja laajasti luettu artikkeli Málagan maakunnan vesivarantojen määrästä on myös sangen lohdutonta luettavaa. Maaliskuun alussa Málagan maakunnan vesivarastoissa on kokonaiskapasiteettiin nähden vain 16 prosenttia vettä.

Paniikkiin ei kuitenkaan ole syytä. Hanoista tulee vettä, Välimeressä mahtuu uimaan ja Andalusia on niin iso ja merkittävä matkailu- ja asuinalue Espanjassa, ettei turisteja karkoteta tyhjillä uima-altailla tai kuivilla suihkuilla.

Kuivuutta on seudulla siedetty ennenkin, muun muassa vuosina 1995 ja 2005. Ongelma on, ettei juuri mitään ole tehty tai otettu opiksi, jotta uuden kriisin koittaessa vettä varmemmin riittäisi.

Nyt ainoa keino meillä asukkailla on ristiä kätemme ja kääntää katseemme meidän suomalaisten tunteman sateenjumalattaren puoleen ja pyytää: pyllistä, oi Esteri!

Jaa tämä artikkeli
2 kommenttia
  • ”Se on märkä rätti sadetta kipeästi kaipaavan rannikon kasvoille.”
    Noh, ai että tekee hyvää tuossa tilanteessa.

  • On oikeastaan aika ikävää lukea, kuinka rannikon matkailupäättäjät puhuvat ennätysnumeroista, hotellihintojen noususta ja seuraavan vuoden uusista tavoitteista. Jos ei ole vettä, homma loppuu kuin seinään. On hämmästyttävää, että asialle ei tehdä mitään nyt, kun suolapuhdistamon saa miljoonalla. Sitten kun se on pakko ostaa, se maksaa kolme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *