Pääkirjoitus: ”katastrofi, johon Andalusialla ei ole varaa”

Menneenä viikkona on uutisoitu kahdestakin uudesta ennätyksestä. Molemmat liittyvät läheisesti Espanjan Aurinkorannikon elämään – ja myös toisiinsa – mutta niiden vaikutukset ovat vähintäänkin huolestuttavia.

Vuosi 2023 oli matkailun ennätysvuosi Aurinkorannikolla sekä maapallon mittaushistorian kuumin vuosi.

Turismibisneksen kannalta ennätysmäinen määrä matkailijoita on tietysti ilahduttavaa. Eurot virtaavat Costa del Solille ja hyödyttävät koko Andalusian itsehallintoaluetta ja yhteiskuntaa. Turistijoukkojen vaikutus Málagan provinssin talouteen arvioidaan olleen viime vuonna yli 19 miljardia euroa. Aurinkorannikolla vieraili noin 14 miljoonaa turistia 2023, miljoonan enemmän kuin koronaa edeltävänä ennätysvuonna 2019. Heidän joukossaan myös entistä runsaammin suomalaisia.

Samaan aikaan eteläinen Espanja ja myös Katalonia kärsivät kuivuudesta. Se ei ole ihme, sillä 2023 on varmistunut lämpimimmäksi vuodeksi globaalillakin tasolla vuodesta 1850 lähtien.

- Mainos -

Jos sateita ei saada tarpeeksi ja kuivuus jatkuu, matkailijoita voivat ensi kesänä odottaa tyhjät uima-altaat ja kuivuneet suihkut. Se on katastrofi, johon Andalusialla ei ole varaa.

Kuivuus ei ole ainutkertaista, vaan vastaava koettiin esimeriksi 1995. Silloin luvattiin tarttua toimeen ja rakentaa rannikolle isoja merivedenpuhdistamoja, laajentaa tekoaltaita ja rakentaa patoja, mutta ne jäivät poliitikkojen juhlapuheiden tasolle.

Nyt toimeen tartutaan, kun hätä on jo housussa. Onneksi suunnitelmia on tehty veden saannin turvaamiseksi ja ainahan on toivoa, että Esteri päättää pian pyllistää kunnolla Aurinkorannikon suuntaan.

Ennätykset on tehty rikottaviksi, hyvässä ja huonossa.

Pääkirjoitus

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...