Lukuaika: Andalusian korruptioministerin ”kokakuski” käytti pomonsa kanssa miljoonan viinaan ja kokaiiniin

Andalusian korruptioministerin ”kokakuski” käytti pomonsa kanssa miljoonan viinaan ja kokaiiniin

Andalusian 2000-luvun alun jättimäisen korruptioskandaalin jälkipyykkiä pestään yhä. Nyt oikeudessa on pahamaineisen ex-työministerin autonkuljettaja.

Andalusian itsehallintoalueella Espanjassa paljastui melkoinen korruptioskandaali vuosina 2000-10. ERE-nimellä tunnettu törkeä yhteiskunnan varojen väärinkäyttö oli mittaluokassaan ennennäkemätön ja aiheutti valtaisan poliittisen myrskyn maassa. Andalusiassa hukattiin jopa miljardi euroa taivaan tuuliin, ja nyt on selvinnyt, että rahoista miljoonia kului viinaan ja huumeisiin.

Andalusian pääkaupungissa Sevillassa on parhaillaan käynnissä oikeudenkäynti autonkuljettaja Juan Francicsco Trujilloa vastaan. Mies toimi ”kokakuskina” korruptioskandaalin suurimmalle syylliselle, Andalusian entiselle työministerille Javier Guerrerolle. Guerrero menehtyi syöpään vuonna 2020.

Rötösministerin entistä virka-auton kuljettajaa uhkaa 14 vuoden vankeus. Syyttäjänviraston mukaan Trujillo hukkasi Andalusian hallitukselta lähes 1,5 miljoonaa ja käytti sen osittain kokaiiniin ja yökerhoihin.

- Mainos -

Kuukaudessa päihteisiin kului 25 000 euroa

Sevillassa istuttavassa oikeudenkäynnissä kokakuski on kertonut avoimesti hurjista biletyksistä ja päihteisiin kulutetuista summista.

– Käytin miljoona euroa kokaiiniin, juhliin ja lahjoihin, kuljettaja tunnusti oikeudessa.

Trujillo kertoi tuomareille tällä viikolla, että hän käytti jopa 25 000 euroa kuukaudessa viinaan ja kokaiiniin itselleen ja entiselle pomolleen, työministeri Guerrerolle.

”Päivässä 5-10 grammaa kokaiinia”

Kokaiinia kului päivässä ”viidestä kymmeneen grammaan” ja kaikkiaan Trujillo myönsi rellestäneensä 1 475 000 euroa yhteiskunnan varjoja parin vuoden aikana.

Häntä uhkaa nyt 14 vuoden vankeus sekaantumisestaan ERE-skandaaliin, joka siirsi työttömyyspaketteihin tarkoitettuja rahoja niin sanotulle ”matelijarahastolle” poliitikkojen ja heidän ystäviensä käyttöön. Työministeri Guerrero oli keskeisessä roolissa noin 680 miljoonan euron julkisen kassan ryöstöstä, kun hän toimi EU-varojen jakamisesta vastaavana paikallisministerinä Espanjan Andalusiassa.

Rahaa kelloihin ja valeyrityksiin

Ministeri ja autonkuljettaja tekivät monenlaisia rahahuijauksia.

Trujillo ja Guerrero perustivat mm. valeyhtiöitä, joille he saivat 450 000 euron Brysselin tuen yritystä kohden.

Ministeri auttoi kuskiaan myös kähveltämään miljoona euroa EU-varoja, joka käytettiin kaverusten kokaiiniharrastukseen. Lisäksi rahaa upposi tontin ostoon ja komean omakotitaloon rakentamiseen.

- Mainos -

”Tunnustan syyllisyyteni”

Kuski käytti myös 70 000 euroa maalauksiin, kelloihin, pianoon, vaatteisiin ja matkapuhelimiin.

– Minä tunnustan edelleen syyllisyyteni, Trujillo sanoi oikeudessa.

Kuski on istunut jo vankilassa aiemminkin.

Vuonna 2011 alkanut tutkinta Verovirastoa kohtaan tehdyistä petoksista johti kahteen oikeudenkäyntiin Trujilloa vastaan. Jaénin rikostuomioistuin tuomitsi hänet syyskuussa 2016 vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen verorikoksesta. Ja marraskuussa 2017 Jaénin rikostuomioistuin tuomitsi kuljettajan vuodeksi vankeuteen toisesta rikoksesta valtiovarainministeriöä kohtaan.

Hän on jo suorittanut molemmat tuomiot.

Artikkelin kirjoittaja

Fuengirola.fi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...