Vuosikausia viranomaisia pakoillut Jan Salminen, 38, herätti kohua elokuussa, kun Euroopan etsityimpien rikollisten listalla ollut suomalainen otettiin kiinni Espanjan Aurinkorannikolla.
Hän viihtyi kihlattunsa kanssa pitkään Espanjan Aurinkorannikolla, missä hän oli tunnettu hahmo suomalaispiireissäkin.
Salminen jäi lopulta kiinni Manilvan pikkukaupungissa, läntisessä Andalusiassa elokuun lopulla.
Lue myös: Jan Salmisen vaimo pidätyshetkellä: Rakastan sinua ja odotan kunnes vapaudut
Salmista jahdattiin talousrikosten takia vuodesta 2019 lähtien, jolloin Keskusrikospoliisi lisäsi hänet Europolin etsityimpien rikollisten eli EU Most Wanted -listalle.
Lokakuussa Salminen tuomittiin korvauksiin
Jan Salminen sai ensimmäisen tuomionsa Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa Espoossa lokakuussa.
Hänet tuomittiin törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta.
Salminen sai vuoden ehdollista, jonka hän oli hyväksynyt jo aiemmin tunnustamisoikeudenkäynnissä.
Jan Salmisen ohella tuomion sai toinen julkisuudesta tuttu mies, Salatut elämät -tv-sarjassa taannoin näytellyt Petteri Avilia, 40. Myös Avilia tuomittiin vuodeksi ehdolliseen vankeuteen.
Tuomion tapauksessa sai lisäksi kolme muuta miestä.
Avilia, Salminen ja kolmas mies velvoitettiin tuolloin yhteisvastuullisesti korvaamaan Verohallinnolle rikosperusteisena vahingonkorvauksena 137 159 euroa.
Lue myös: Aurinkorannikolta oikeuden eteen Suomeen viety Jan Salminen tuomittiin jättikorvauksiin
Salmisen ja Salkkarit-Avilian kaikki syytteet kaatuivat
Lokakuisen ehdollisen tuomion jälkeen Salmista odotti seuraavaa oikeudenkäynti marraskuussa, tällä kertaa Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa Turussa.
Salmista sekä Salatut elämät -näyttelijä Avilaa syytettiin kolmen muun miehen ohella talousrikoksista: törkeistä kirjanpitorikoksista ja törkeistä veropetoksista.
Väitetyt rikokset tapahtuivat vuosien 2015-16 välisenä aikana Naantalissa.
Nämäkin rikossyytteet liittyivät Saksasta Suomeen tuotuihin käytettyihin autoihin. Autot myytiin suomalaisille yksityishenkilöille, joiden nimiin ne rekisteröitiin ja autoverot maksettiin. Henkilöt saivat tästä rahallisen palkkion, minkä jälkeen autot myytiin autoliikkeelle yksityishenkilöiden nimissä.
Lue myös: Jan Salminen jäi kiinni pysäköintivirheen takia – väärennetty ajokortti paljasti
Kolme muuta syytteet saanutta miestä työskenteli Akvo Oy -nimisessä yhtiössä. Yhtiö oli ilmoittanut Verohallinnolle totuudenvastaisesti, että yhtiöllä ei ollut toimintaa, vaikka sen nimiin oli ostettu autoja Saksasta. Yritys vältti syytteen mukaan näin arvonlisäveroja yhteensä 103 319 euroa.
Salmisella ei ollut oikeuden mukaan määräysvaltaa yhtiössä
Jan Salminen oli ostanut yhtiön nimissä Saksasta 29 käytettyä autoa, joiden arvo oli yhteensä 430 498 euroa. Hänen tehtävänään oli ollut vain tarkistaa autojen kunto, ja lähettää ne sitten Saksasta Suomeen.
Oikeus katsoi, että Akvo Oy oli ollut Salmisen asiakas, eikä käräjäoikeus katsonut hänellä olleen määräysvaltaa yhtiössä tai mitään tekemistä yhtiön kirjanpidon kanssa.
Sama perusteli päti myös Avilaan.
Niinpä Varsinais-Suomen käräjäoikeus hylkäsi sekä Jan Salmisen että Petteri Avilan syytteet törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä veropetoksesta.
Myös kaksi Akvo Oy:n työntekijää välttyivät tuomiolta, mutta yksi mies tuomittiin törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta kahdeksan kuukauden vankeusrangaistukseen sekä liiketoimintakieltoon marraskuuhun 2026 asti.
Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, ja siihen voi hakea muutosta hovioikeudesta.