Lukuaika: Näin vanhaksi Fuengirolassa eletään

Näin vanhaksi Fuengirolassa eletään

Elinajanodote on Espanjassa yksi koko Euroopan korkeimpia. Andalusian itsehallintoalueella kaikkein korkein elinajanodote on Fuengirolassa.

Janne Leipijärvi
Janne Leipijärvi
2 min lukuaika
Fuengirolassa voi nauttia elinpäivistä pidempään kuin muualla.

Fuengirolan asukkaiden keskimääräinen elinajanodote on viimeisimpien laskelmien mukaan 82,94 vuotta. Se on enemmän kuin missään muualla Andalusiassa. Asia ilmenee Espanjan tilastokeskuksen INE:n (Instituto Nacional de Estadística) tuoreesta tilastosta.

Mikä lienee onkaan pitkän iän aiheuttajana, tuntuu sitä riittävän naapurikuntiinkin, sillä heti Fuengirolan jälkeen listalla ovat viereiset kaupungit Mijas (82,90 vuotta) ja Benalmádena (82,83 vuotta).

Aurinkorannikko vastaan Gibraltar

Aurinkorannikon kaupungeissa näyttää muutoinkin olevan odotettavissa kohtuullisen pitkiä elämänkaaria. Torremolinosissa odote on 82,46 vuotta, Marbellassa 82,04, Esteponassa 81,45 ja Málagassa 81,29.

Jostain syystä näyttää siltä, että Gibraltarin läheisyys laskee elinajanodotetta. Koko eteläisen Espanjan alimmat odotettavissa olevat elinajat löytyvät brittisaarekkeen vastarannalta Ceutasta sekä mantereen puolella aivan Gibraltarissa kiinni olevista La Línea de la Concepciónista ja Algecirasista. Kaikissa jäädään alle 80 vuoteen.

- Mainos -

Ceutassa odotettavissa oleva keskimääräinen elinaika on 79,28 vuotta, La Líneassa 79,44 vuotta ja Algecirasissa 79,99 vuotta

Espanjan kärkeen on vielä matkaa

Koko Espanjan mittakaavassa Andalusia jää kuitenkin vielä hieman keskiarvojen alapuolelle. Keskiverto espanjalaisen elinajaksi on tällä hetkellä odotettavissa 83,08 vuotta.

Pandemian vuodet tekivät pienen kuopan espanjalaisten elinajanodotteeseen, sillä vielä vuonna 2019 odotettavissa oli keskimäärin 83,53 vuoden ikä. Vuoden 2020 lukemasta (82,28 vuotta) nousu on kuitenkin jo alkanut.

Koko Espanjan korkein elinajanodote on tuoreimman tilaston mukaan Madridin alueella sijaitsevassa Boadilla del Monten kunnassa. Siellä sopii odotella elävänsä keskimäärin 86,11 vuotta.

Varhaisimpiin hautajaisiin puolestaan pitää varautua jo mainitussa Ceutassa, jossa keskimääräinen elinajanodote on siis 79,28 vuotta.

Kuten yleensä tuppaa olemaan, myös koko Espanjan mittakaavassa naisten elinajanodote on selvästi miesten vastaavaa korkeampi. Espanjassa naisten keskimääräinen elinajanodote on 85,74 vuotta ja miesten 80,36.

Vertailun vuoksi, Suomessa viimeisimpien tilastojen mukaan miesten elinajanodote on 78,6 vuotta ja naisten 83,8 vuotta.

Tiedot perustuvat Espanjan tilastokeskuksen INE:n tilastoihin, joihin on laskettu mukaan jokaisen provinssin pääkaupunki sekä kaikki yli 50.000 asukkaan kaupungit ja kunnat.

- Mainos -
Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *