Matkailu

Pietarin taidekokoelmia Málagassa

 Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset

Málagan venäläinen museo sijaitsee vanhan tupakkatehtaan tiloissa – samassa rakennuksessa Málagan automuseon kanssa. (Kuva: Colección del Museo Ruso, Museo Automovilístico de Málaga)

 

Málagaan vuonna 2015 avattu venäläinen museo on Pietarin venäläisen museon ensimmäinen ulkomailla sijaitseva sivupiste. Sen vaihtuvissa näyttelyissä saa maistiaisia Pietarin valtavista taidekokoelmista. Museo sijaitsee Málagan vanhan tupakkatehtaan tiloissa – samassa rakennuksessa Málagan automuseon kanssa.

Málagaan vuonna 2015 avattu venäläinen museo on Pietarin venäläisen museon ensimmäinen ulkomailla sijaitseva sivupiste. Sen vaihtuvissa näyttelyissä saa maistiaisia Pietarin valtavista taidekokoelmista. Museo sijaitsee Málagan vanhan tupakkatehtaan tiloissa – samassa rakennuksessa Málagan automuseon kanssa.

Pietariin vuonna 1895 avattu venäläinen museo kätkee suojiinsa maailman suurimman venäläisen taiteen kokoelman. Sen yli 400 000 teosta esittelevät kaikki venäläisen taiteen aikakaudet ja suuntaukset.

Málagan venäläisessä museossa pyörivät vaihtuvat näyttelyt, joiden teokset on tuotu Málagaan Pietarin kokoelmista. Tällä hetkellä Málagassa esillä olevien näyttelyiden teemat ovat sosialistinen realismi, venäläiset taiteilijat maailmalla sekä Mikhail Schwartzman.

Sosialistisen realismin näyttely on esillä ensi vuoden tammikuun 21. päivään saakka. Kausinäyttelyt ”La mirada viajera” eli ”Matkalaisen katse” sekä Mikhail Schwartzman ovat näytillä elokuun 26. päivään asti.

Myyttejä kommunistisesta yhteiskunnasta

Koko vuoden esillä oleva sosialistisen realismin näyttely tarjoaa puhuttelevan katsauksen neuvostoaikaiseen kommunismi-ihanteeseen ja ilmentää ideologian rakentamisen määrätietoisia keinoja.

1930–1950-luvuilla Neuvostoliitto sääteli paitsi kansalaistensa elämää myös taiteilijoidensa ilmaisuvapautta. Sen tarkoituksena oli valjastaa myös kaikentyyppinen taide palvelemaan sosialismin ja kommunismin ideaa.

Neuvostojohtajat kehottivat taiteilijoita rakentamaan työllään vakuuttavaa kuvaa yhtenäisestä, oikeudenmukaisesta ja menestyksekkäästä valtiosta, jossa kaikki ovat onnellisia ja innokkaita työntekijöitä. Näin kehittyi sosialistiseksi realismiksi kutsuttu tyylisuunta, jossa luovaa työtä ohjasi pakko.

Sosialistinen realismin näyttelyssä teosten teemat ovat tyylisuuntaukselle tyypillisiä: työ, puolustusvoimat, nuoruus, urheilu sekä vahva miesvartalo. Jokaisen teeman tarkoituksena oli rakentaa ja ylläpitää kansan uskoa kommunistiseen ihanneyhteiskuntaan.

Vanhan tupakkatehtaan puitteet

Vuonna 1927 valmistunut tupakkatehdas on näyttävyydessään yksi Málagan hienoimpia rakennuksia. Se toimi tupakkatehtaana vuoteen 2002 saakka, minkä jälkeen kaupunki on hyödyntänyt sitä toimisto- ja museotilana.

1900-luvun espanjalaiselle arkkitehtuurille oli tyypillistä pyrkiä ilmaisemaan paikallista identiteettiä. Niinpä myös vanhan tupakkatehtaan tyyli edustaa regionalismia, johon on yhdistetty renessanssielementtejä.

2000-luvulla restauroitua tupakkatehdasta ei suotta ole kutsuttu jopa nimellä Málagan Versailles, sillä rakennus patioineen on vierailun arvoinen kohde jo pelkän arkkitehtuurin vuoksi. Samalla kulttuurikäynnillä saakin kolme kärpästä yhdellä iskulla: vanhan tupakkatehtaan, automuseon ja venäläisen museon.

Aukioloajat ja hinnat:

Málagan venäläisen museon aukioloajat (juhla-aikoina voi olla poikkeavia aukioloaikoja, tarkista nettiosoitteesta www.coleccionmuseoruso.es):
– tiistaista sunnuntaihin 9.30–20.00
– suljettu maanantaisin

Liput:
– Normaali lippu 8 €, pelkkä vakionäyttely 6 €, pelkkä vaihtuva näyttely 4 €
– Alennettu hinta 4 €, pelkkä vakionäyttely 3,50 €, pelkkä vaihtuva näyttely 2,50 € (yli 65-vuotiaat ja alle 26-vuotiaat opiskelijat)
– Alle 18-vuotiaat ja työttömät 0 €.
– Maksuton sisäänpääsy kaikille vierailijoille sunnuntaisin kello 16.00–20.00

Marena Ahonen

Tutustu Málagan automuseoon täällä.
Tutustu Málagan Picasso-museoon täällä.
Tutustu Málagan lentomuseoon täällä.

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa