Hans Rautio on mies, joka ”missasi” Dingon

– Mitä, Hans Rautio soittaa bändissä?! Tämä on historiallista, meillä on paljon yhteisiä muistoja, yksi liittyy Dingon alkuaikoihin, Neumann huudahtaa matkalla lentokentältä Fuengirolaan, kun kuulee taustabändinsä kokoonpanon.

Antti Pekkarinen
Antti Pekkarinen
3 min lukuaika
Neumann villitsi Fuengirolan suositussa Kukko-ravintolasa Espanjan Aurinkorannikolla.

Historian havinaa todella oli ilmassa, kun Neumannin rumpalina Fuengirolan Kukon keikoilla soitti Hans Rautio.

Hans Rautio toimi 80-luvulla Sony Music Finlandin palveluksessa erilaisissa johtotehtävissä. Tuohon aikaan bändit lähettelivät levy-yhtiöihin demonauhojaan c-kaseteilla. Rautiokin kuunteli tällaisia kasetteja kymmenittäin joka viikko. Rautio pyrki vastaamaan kaikille artisteille, jotka olivat häntä nauhojen muodossa lähestyneet.

Porista tuli yksi nauha, jossa oli jotain mielenkiintoista.

– Kyseessä oli Dingon nauha. Se oli yksi kasetti muiden joukossa, sellainen yhdellä mikillä nauhoitettu kellariäänite. Lähetin Dingolle rakentavan kritiikin, kehuin bändin energiaa ja solistin persoonallista laulutapaa, Rautio kertaa.

- Mainos -

– Olen ymmärtänyt, että lähettämäni kirje oli ainoa palaute, mitä bändi sai. Muista levy-yhtiöistä vastauksia ei lähetetty. Se lähettämäni rakentavan kritiikin kirje on edelleen tallessa Sonyn mapeissa.

Mutta levytyssopimusta ei syntynyt.

– Sitä, että emme silloin sainanneet Dingoa ei voi oikeastaan mitenkään harmitella. Ensimmäinen demo oli niin raakile, ettei siitä voinut aavistaa bändin potentiaalia. Finnlevy järjesti hieman myöhemmin aritistihakukiertueen, joka vieraili myös Porissa. Siellä ymmärtääkseni Timo Lindström sai kuunneltavakseen uutta materiaalia, joka vakuutti hänet.

Hans Rautio oli aikoinaan ainoa levy-yhtiön edustaja, joka vastasi Dingon lähettämään demonauhaan. Rautio ei kuitenkaan tuolloin innostunut riittävästi.

Hans missasi myös Kolmannen naisen

Raution uralle on osunut muitakin artisteja, jotka ovat menneet sivu suun.

– Kolmas nainen oli sellainen, jonka kanssa kävin pitkään keskusteluja. Bändi on jälkeenpäin kiitellyt saamastaan palautteesta ja kertonut sen olleen erittäin hyödyllistä. Näihin päiviin asti hyvä suhde Pauli Hanhiniemeen ja muihin Kolmannen naisen soittajiin on säilynyt, vaikka lopulta yhtye teki menestyksekkään uran EMI:n suojissa.

Niitä löydettyjä tähtiä Raution listalla on lukuisia. Yksi niistä on useaan otteeseen Aurinkorannikolla vieraillut Paul Oxley.

– Olin mukana palaverissa, jossa Paul Oxley ja yhtyeen basisti soitti meille kelanauhalta heidän biisejään. Ihastuin niihin välittömästi ja kävimme katsomassa bändin livenä. Siellä vakuutuin vielä enemmän. Sonyn kotimainen tuotanto ei kuitenkaan olisi halunnut julkaista englanninkielistä musiikkia. Sain toimitusjohtajalta pienen budjetin tuottaa Paul Oxley´s Unitin singlen Another heartbreak. Siitähän tuli jättimenestys, ja sitä seurannut albumi oli suorastaan sensaatio.

Bomfunk Mc’s nousi maailmanmaineeseenHans Rautio muistelee

Suurin tähti Raution ”rosterissa” oli Bomfunk Mc´s.

- Mainos -

Niko Nordström toi meille valmiin biisin, joka soundasi heti upealta. Erilaisten vaiheiden jälkeen Bomfunk Mc´s nousi mittavaan maailmanmaineeseen. Levyjä myytiin globaalisti miljoonia ja yhtyeen kappaleita julkaistiin erilaisilla kokoelmilla kaikkialla maailmassa, Rautio muistelee tyytyväisenä.

Neumannin keikoilla vallitsi suorastaan hysteerinen tunnelma.

Neumann kuumensi Kukossa

Neumann esiintyi Fuengirolassa ravintola Kukossa torstaina 27.4. ja perjantaina 28.4. Tähteä säesti bändi, jossa soittivat Aurinkorannikolla vaikuttavat suomalaismuusikot Hans Rautio, Hese Viinamäki, Jartsa Tuovinen ja Antti Maunu.

Keikoista varsinkin perjantai muistutti 80-luvun dingohysteriaa. Lavan edusta oli täynnään ihmisiä, jotka osasivat jokaisen kertosäkeen ulkoa. Neumann esiintyi reissullaan myös yksityisjuhlissa.

– Olihan kuuma tunnelma synttäreillä. Autotalli oli aivan tupaten täynnä ja lämpötila melko korkea. Mutta hyvä meininki oli kaikilla keikoilla, Neumann summasi tiistaina kotiinlähdön yhteydessä.

Neumann ihastui lounaalla Kukon hernekeittoon ja halusi sitä myös illalla keikan jälkeen.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *