Lukuaika: Lisää junayhteyksiä Málagan ja Madridin välille

Lisää junayhteyksiä Málagan ja Madridin välille

Málagan ja Madridin välille tuodaan lokakuussa kaksi päivittäistä huippunopeaa AVE junavuoroa lisää, yksi kumpaankin suuntaan.

Málagan seudun asukkaat ovat jo pidemmän aikaa valittaneet junayhteyksien niukkuudesta maan pääkaupunkiin Madridiin. Monista muista Espanjan suurista kaupungeista tarjontaa on enemmän.

On toki ymmärrettävää, että esimerkiksi Madridin ja Barcelonan välillä junaliikenne on merkittävästi vilkkaampaa, jopa kolminkertaisesti vilkkaampaa, kuin Madridin ja Málagan välillä. Onhan kyseessä Espanjan kaksi ylivoimaisesti väkirikkainta aluetta.

Mutta verrattaessa vaikkapa Sevillaan ja Valenciaan, jotka ovat jokseenkin samaa kokoluokkaa Málagan kanssa, jää Aurinkorannikon ylpeys edelleen lapsipuolen asemaan huomattavasti harvemmilla junayhteyksillä pääkaupunkiin.

- Mainos -

Tarjonta luo kysyntää

Junavuorojen niukkuus johtaa useampaankin hankaluuteen. Ensinnäkin, mitä harvemmin junia kulkee, sen vaikeampi on saada aikataulut sopimaan vaikkapa kiireisten liikematkustajien kalenteriin. Ja jos ei juna sovi aikatauluun, taittaa moni matkan lentäen tai omalla autolla.

Lue myös: Kilpailu junamatkustajista kiihtyy

Toinen ongelma on se, että mitä vähemmän junavuoroja on, sen vaikeampi on löytää edullisia lippuja. Dynaaminen hinnoittelu on arkipäivää myös junaliikenteessä, ja täydet junat tarkoittavat täysiä lipunhintoja. Tämä puolestaan nostaa jälleen kerran yksityisautoilun suosiota.

Valtion junayhtiö Renfen omalla halpayhtiö Avlolla matkusti heinä-elokuussa hieman alle 70.000 matkustajaa Málagan ja Madridin välillä, vaikka vuoroja kulkee vain yksi päivässä kumpaankin suuntaan.

Ja yksityisten autojen suosiminen lisää liikennettä teillä, mikä lisää sekä päästöjä että esimerkiksi onnettomuusriskiä, samoin kuin ruuhkia. Yksityisautoilu myös kertautuu, sillä jos vaikkapa Madridista saapuu Málagaan omalla autolla, on myös mahdollista että perilläkin käytetään omaa autoa eikä julkisia.

Lokakuussa kaksi lisävuoroa

Nyt Espanjan valtiollinen junayhtiö Renfe on ilmoittanut, että lokakuun 17 päivä alkaen Málagan ja Madridin välille lisätään kaksi päivittäistä lähtöä, yksi kummastakin suunnasta. Málagasta uusi vuoro lähtee kohti Madridia klo 7:33 ja Madridista kohti Málagaa klo 10:25.

Lue myös: Junayhteys Málagan ja Granadan välille

- Mainos -

Kun uudet vuorot on otettu käyttöön, kulkee Málagan ja Madridin välillä yhteensä 174 vuoroa viikossa, molemmat suunnat yhteen laskettuina. Tämä tekee keskimäärin hieman alle 25 vuoroa päivässä, mutta päivittäisten vuorojen määrä vaihtelee.

Lisää kilpailua tulossa

Málagan ja Madridin väliä liikennöi tällä hetkellä kolme yhtiötä. Valtionyhtiö Renfe liikennöi väliä normaaleilla AVE -junillaan (Alta Velocidad Española) ja omalla Avlo -halpayhtiöllään. Lisäksi yksityinen halpayhtiö Iryo vie matkustajia neljästi päivässä kumpaankin suuntaan, eli yhteensä kahdeksalla vuorolla. Matka-aika on kaikilla noin kolme tuntia.

Iryo on tuonut junaliikenteeseen yksityistä kilpailua. Tällä hetkellä yhtiö tarjoaa päivittäin neljä vuoroa kumpaankin suuntaan Málaga-Madrid välillä.

Málagan ja Madridin välille on näillä näkymin tulossa lisää kilpailua ensi vuonna, sikäli kuin parhaillaan koeajovaiheessa olevan ranskalaisyhtiö Ouigon suunnitelmat pysyvät aikataulussa.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...