Lukuaika: Keskipalkka riittää Málagassa enää 40 neliön asuntoon

Keskipalkka riittää Málagassa enää 40 neliön asuntoon

Keskituloisella malagalaisella on nykyään varaa vuokrata enää 44 neliömetrin asunto. Vielä viisi vuotta sitten rahat riittivät 59 neliön asuntoon.

Asumiskustannukset ovat karkaamassa tavallisen työssä käyvän kansan käsistä. Ilmiö on nähtävissä laajemminkin koko Andalusiassa, mutta Málagan provinssissa se on erityisen korostunut.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana palkat ovat Espanjassa nousseet vain 3,4%, mutta samassa ajassa vuokrat ovat nousseet peräti 51,4%. Viimeisen viiden vuoden aikana palkat ovat nousseet 4,6% ja vuokrat 35,3%.

Andalusia on yksi Espanjan köyhimpiä alueita ja palkat ovat sen mukaiset. Monin paikoin Andalusiassa – ja Málagan provinssissa, Aurinkorannikolla aivan erityisesti – asumiskustannukset ovat kuitenkin jyrkimmässä kasvussa. Tämä johtuu mm. siitä että maksukykyisiä ulkomaalaisia on tarjolla vuokranmaksajiksi.

- Mainos -

Lue myös: Andalusia on Espanjan köyhin itsehallintoalue

Espanjassa käytetään usein nyrkkisääntönä, että bruttopalkasta voi 30% mennä vuokranmaksuun. Tällä kaavalla laskien Andalusiassa keskimääräinen palkka riittää tällä hetkellä 62-neliöisen asunnon vuokraamiseen. Vielä vuonna 2013 vastaava osuus palkasta riitti 83-neliöiseen vuokra-asuntoon.

Málagassa hinnat ovat kuitenkin muuta kuin Andalusiassa keskimäärin. Málagassa 30% keskimääräisestä bruttopalkasta riittää vuokraamaan vain 40-neliöisen asunnon.

Lue myös: Inflaatio laukkaa Málagassa nopeammin kuin Espanjassa keskimäärin

Palkkojen ja vuokrien kehityksen epäsuhdasta kertoo hyvin myös se, että vuoden 2022 aikana vuokrat nousivat keskimäärin 7,4% ja palkat samaan aikaan vain 0,7%.

Lähde: La Opinión de Málaga

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...