Lukuaika: Inflaatio laukkaa Málagassa nopeammin kuin Espanjassa keskimäärin

Inflaatio laukkaa Málagassa nopeammin kuin Espanjassa keskimäärin

Hinnat nousivat Aurinkorannikolla elokuussa jopa ripeämmin kuin heinäkuussa. Elokuussa inflaatio oli 3,1 prosenttia.

Elokuussa Málagan maakunnassa hinnat nousivat 3,1 prosenttia, mikä on neljä kymmenystä enemmän kuin heinäkuussa, jolloin kuluttajahintaindeksi (IPC) nousi 2,7 prosenttia. Hinnat nousivat enemmän kuin koko maassa keskimäärin, sillä koko Espanjassa inflaatio oli elokuussa 2,6 prosenttia. Asia ilmenee Espanjan tilastokeskus INE:n (Instituto Nacional de Estadística) tuoreesta tilastosta.

Tämä tarkoittaa, että hinnat nousevat Málagassa puoli prosenttiyksikköä enemmän kuin koko maassa keskimäärin. Málagan alueella hintojen nousu on ollut maan keskiarvoa jyrkempää jo pidempään. Helmikuussa 2023 ero oli jopa 1,2 prosenttiyksikköä, kun hinnat Málagassa nousivat 7,2 prosenttia verrattuna kansalliseen nousuun, joka oli 6 prosenttia.

Hinnat nousevat Málagassa myös enemmän kuin Andalusian itsehallintoalueella keskimäärin. Andalusiassa inflaatio oli elokuussa 2,9%.

- Mainos -

Kesäkautta tarkasteltaessa voidaan todeta, että kesäkuussa Málagassa hinnat nousivat 2,6 prosenttia, heinäkuussa 2,7 prosenttia ja elokuussa 3,1 prosenttia. Koko Espanjan osalta vastaavat luvut olivat 1,9 prosenttia kesäkuussa, 2,3 prosenttia heinäkuussa ja 2,6 prosenttia elokuussa.

Mikä maksaa?

Muuta maata kovemmin hinnat nousevat Málagassa erityisesti hotelli- ja ravintola-alalla. Kun koko Espanjassa näiden alojen hintojennousu oli elokuussa 6,4 prosenttia, nousu saman alan inflaatio Málagassa 7,9 prosenttiin. Myös viihde- ja kulttuuritapahtumien lippuhinnat nousivat Málagassa (7,7%) enemmän kuin koko Espanjassa (7,0%).

Sama pätee mm. kuljetusalaan (Málaga2,8%, koko Espanja 1,2%), terveydenhuoltoon(Málaga 3,7%, koko Espanja 2,1%) ja koulutukseen (Málaga 3%, koko Espanja 1,6%).

Toisaalta, on myös tuoteryhmiä, joissa inflaatio on Málagan alueella ollut hieman hitaampaa kuin Espanjassa keskimäärin. Esimerkiksi elintarvikkeiden hinnat nousivat maakunnassamme nyt vähemmän kuin koko maassa.

Elintarvikkeiden hinnat Málagassa nousivat 9,9 prosenttia verrattuna elokuun 2022 tasoihin. Tämä oli muuten pienin nousu sitten maaliskuun 2022, jolloin Málagan elintarvikkeiden hinnat nousivat 7,9 prosenttia.

Koko maassa elintarvikkeiden hinnat nousivat 2023 elokuussa 10,4 prosenttia. Andalusiassa elintarvikkeiden hinnat nousevat edelleen yli maan keskiarvon, 10,6 prosentin vuosivauhdilla. Karkeasti laskettuna siis ruokaostokset jotka vuosi sitten maksoivat satasen, maksavat nyt 110 euroa.

Jotkin harvat hinnat ovat myös laskeneet, johtuen mm. siitä että ko. tuotteiden hinnat olivat vuosi sitten poikkeuksellisen korkeita, maailmantilanteesta johtuen. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi asumisen perusmaksut kuten vesi, sähkö ja kaasu. Näiden hinnat laskivat Málagassa 19,7 prosenttia ja koko Espanjassa 18%.

- Mainos -

Vaatteiden ja jalkineiden hinnat puolestaan nousivat Espanjassa elokuussa 2,2 prosenttia, mutta Málagassa ne sen sijaan halpenivat 0,2 prosenttia.

 

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...