Kauneusvitamiini

E-vitamiini hidastaa ikääntymistä ja terveyden heikkenemistä ehkäisemällä vahingollisten vapaiden radikaalien toimintaa kehossa. Sitä tarvitaan useiden elinten normaaliin toimintaan, entsyymien aktivoitumiseen ja normaaleihin neurologisiin toimintoihin.

E-vitamiinia saadaan ruokavalion mukana pääasiassa kasvikunnan tuotteista, kuten tietyistä öljyistä, pähkinöistä, viljoista ja hedelmistä. Sitä on mahdollista nauttia tarvittaessa myös ravintolisänä.

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka pitää yllä solukalvon rakennetta ja toimii antioksidanttina eli sen tehtävä on niin elimistömme soluissa, kuin ravintolisissä sekä ruoka-aineissa suojata kaikkia rasva-aineita hapettumiselta eli härskiintymiseltä. Korkeasta kolesterolista kärsivien kannattaakin huolehtia päivittäisestä E-vitamiinin saannista, koska se on tärkein kolesterolin hapettumisen estäjä ja estää myös verihiutaleiden paakkuuntumista veressä ja pitää verisuonien seinämät kunnossa. E-vitamiinia on runsaasti happipitoisissa ja paljon happea käyttävissä soluissa ja kudoksissa, kuten punasolut, keuhkot, lihakset ja hermosto.

E-vitamiini suojaa ikääntymisen vaikutuksilta, eli se auttaa meitä pysymään ”nuorina, terveinä, kauniina ja lisääntymiskykyisinä”. Sitä onkin kutsuttu usein hedelmällisyysvitamiiniksi. Naisilla E- vitamiinin puutos voi aiheuttaa lisääntymisongelmia ja kuukautishäiriöitä. Yleisimmin luonnossa esiintyvä E-vitamiinimuoto on alfa-tokoferolia. Tokoferoli-sana tarkoittaa ”tuottaa jälkeläisiä”. Menopaussi-ikäisillä naisilla E-vitamiini voi vähentää yöhikoilua ja kuumia aaltoja merkittävästi.
E-vitamiinin puutosoireet näkyvät usein ensimmäisenä iholla, normaali iho kuivuu ja rasvainen iho tulehtuu ja tulee näppylöitä, myös hiusten kiilto vähenee.

- Mainos -

Vaikka E-vitamiini on rasvaliukoinen, se varastoituu elimistöön vain lyhyeksi aikaa. Jopa 75% päivän aikana nautitusta määrästä poistuu kehosta. Tarve voi kasvaa sairauksien aikana ja kovassa fyysisessä rasituksessa. Myös yksipuolinen ruokavalio ja laihdutuskuurit lisäävät tarvetta. Puutosta on todettu myös imeytymishäiriöiden esimerkiksi keliakian yhteydessä.

E-vitamiini on ainoa rasvaliukoinen vitamiini, joka toimii kehossa antioksidanttina. Se suojaa kehon soluja, rasvahappoja ja lipidejä vapaiden radikaalien vaikutuksilta eli hapettumiselta. C-vitamiini tehostaa E-vitamiinin antioksidanttisia vaikutuksia.

E-vitamiinin puute altistaa erilaisille neurologisille muutoksille,
Puutostilan oireita ovat:
-tasapainon ja koordinaatiokyvyn heikkeneminen
-ääreishermoston vauriot ja kipu
-silmän verkkokalvon vauriot
-epänormaalit silmän liikkeet ja näköhäiriöt
-anemia
-unettomuus, väsymys ja levottomuus
-lihasheikkous ja lihasmassan väheneminen
-tasapaino-ongelmat.

E-vitamiini tunnetaan kauneusvitamiinina, koska se edistää ihosolujen kosteuden säilyttämiskykyä ja hapensaantia. Antioksidanttina se suojaa ihon rasvayhdisteitä härskiintymiseltä ja parantaa ihon pintaverenkiertoa. E-vitamiinia käytetäänkin paljon kosmetiikassa, mutta erityisesti sen sisäinen käyttö edistää ihon hehkeyttä ja kauneutta.

E-vitamiinia käytetään hemoglobiinitasojen normalisointiin ja kuukautishäiriöiden hoitoon. Muita käyttökohteita ovat diabeteksen, verisuonitukosten, osteoporoosin, sappikiven, aknen ja keuhkoputkentulehduksen hoito.

E-vitamiinin puutos voi häiritä hemoglobiinisynteesiä ja aiheuttaa hemolyyttistä anemiaa. Puutoksen on myös todettu johtavan raskausongelmiin ja ennenaikaiseen ikääntymiseen.

Monet lääkkeet sekä alkoholi ja tupakka lisäävät merkittävästi E-vitamiinin tarvetta. Suurillakaan E-vitamiiniannoksilla ei ole todettu sivuvaikutuksia. Hyvinvoinnin turvaamiseksi riittävästä E-vitamiinin saannista kannattaa huolehtia ravitsevan ja monipuolisen ruokavalion sekä luotettavien ravintolisien avulla.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Sami Lindberg, Anni's Vital Shop
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...