Jo on aikakin

Espanjassa käyttökelpoista ruokaa menee yli 1.3 miljoonaa tonnia vuodessa kaatopaikalle. Nyt vihdoinkin Espanjan maatalousministeri, Luis Planas, aikoo laittaa pisteen tälle käytännölle säätämällä uuden lain, joka kieltää turhan hävikin.

Lähitulevaisuudessa kauppojen tiskeiltä tulee löytymään “rumia” tuotteita, kuten muhkuraisia tomaatteja, käyriä kurkkuja ja porkkanoita. Siis kasviksia ja hedelmiä, joiden “esteettisyys” on poikkeava. Ja kauppojen on myytävä näitä tuotteita alennuksella, erotettuina muista tuotteista. Eiköhän muhkuraisesta tomaatista tule ihan yhtä hyvä tomaattikastike kuin pulleaposkisesta, pyöreästä tomaatista.

Moraalisesti käytäntö on ollut enemmänkin kuin arveluttavaa. Nyt tulee myös stoppi monien markettien käytännölle lukita roskakontit, jottei porukka pääse “varastelemaan” pois heitettyjä vihanneksia. Uusi laki tulee koskemaan myös tuottajia, “myyntikelvottomat” tuotteet on annettava ruokapankeille, sosiaalisille ruokaloille tai hyväntekeväisyysjärjestöille. Ravintoloiden tulee myös toimia samalla tavoin.

Sama laki pakottaa marketit myymään roimalla alennuksella, puoleen hintaan, tuotteita joiden viimeinen käyttöpäivä lähestyy. Ja se on merkittävä selvästi ja tuotteiden täytyy olla erillään, täten kuluttaja tietää mitä ostaa. Jos tuote ei ole enää ihmisravinnoksi kelpaavaa, niin se on jalostettava rehuksi, lannoitteeksi tai biokaasuksi.

- Mainos -

Yrityksiä, jotka uhmaavat lakia, odottaa merkittävät sakot. Jos lakia rikotaan toistuvasti, niin sakot yltävät jopa miljoonaan euroon. Itse henkilökohtaisesti nostan hattua lakialoitteelle, moinen törsäys on ollut moraalisesti tuomittavaa ja epäsolidaarista. Moni maa voisi ottaa mallia.

Kimmo Sahlman

Lisää kolumneja

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...