Irina Viitala: ”Mitäs sitten, jos yrittäjät menisivät lakkoon?”

Fuengirola.fi:n kolumnissaan Irina Viitala leikittelee ajatuksella yrittäjien lakosta. Mitkä olisivat seuraukset?

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
1 min lukuaika

Suomessa on jälleen lakkoilut meneillään. Tietenkin se tuohduttaa, kun etuuksista leikataan ja palkkojen nostoa ehkäisee valtion yhteisen kukkaroon pitkäaikaisesti muuttanut Matti, mutta mitään hyötyä en tästä lakkoilusta keksi. Lopulta se kurjistaa kaikkien yhteistä hyvää entisestään, lakkopäivien aiheuttaessa lisätuhoja muutenkin köyhtyvään maahamme.

Lakot tulevat kalliiksi, eikä pelkästään yrityksille vaan myös niille, jotka ovat mukana lakossa. Työntekijöiden menetetty palkka ja yritysten menetetyt tulot hidastavat koko rataksen liikettä.

Mitäs sitten, jos yrittäjät menisivät lakkoon? Yrittäjien lakko Suomessa olisi karmaisevan vakava tilanne, jolla olisi laajoja ja välittömiä vaikutuksia ihmisten ja eläinten arkeen ja koko kansantalouteen.

Yrittäjien ollessa vaikkapa viikon lakossa, yritykset suljettaisiin tai niiden toiminta hidastuisi merkittävästi. Tämä johtaisi välittömästi työntekijöiden lomauttamiseen ja valtavaan irtisanomisaaltoon lisäten taloudellista epävarmuutta ja vaikeuttaen perheiden tilanteita.

- Mainos -

Lakko vaikuttaisi suoraan palveluiden saatavuuteen. Kaupat ja ravintolat olisivat suljettuina, kuljetuspalvelut ja logistiikka seisoisi. Tuotantolaitokset pysähtyisivät, raha ei juurikaan liikkuisi. Yritysten tulot vähenisivät, mikä laskisi verotuloja valtiolle ja vaikuttaisi siten julkisten palveluiden rahoitukseen. Tämä puolestaan johtaisi leikkauksiin terveydenhuollossa, koulutuksessa ja infrastruktuurissa. Lisäksi se vähentäisi ulkomaisten sijoittajien luottamusta Suomen talouteen ja vaikuttaisi investointeihin ja talouskasvuun pitkällä aikavälillä. Viikossa Suomi lamaantuisi rajusti.

Onneksi yrittäjät eivät lakkoile.

Jaa tämä artikkeli
2 kommenttia
  • ”Kyllähän sika itselleen kiusan tekee jos kotiinsa kaataa”
    Tiesi jo vanha kansa, kun eivät vielä olleet edes keksineet, että palkolliset, ovat yritysten ainut voimavara, jota ei voida omistaa, eikä alistaa. Hehän tekevät vapaasta tahdostaan työtään.

  • Yrittäjät lomauttavat työntekijöitään jatkuvasti. Toisinaan jopa omien huonojen päätöstensä seuraksena. Yrittäjät eivät siis muuta teekkään, kuin lakkoile.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *