Lukuaika: Humalainen jätti koiransa kuolemaan autoon heinähelteellä – selvisi kännin takia pienemmällä tuomiolla

Humalainen jätti koiransa kuolemaan autoon heinähelteellä – selvisi kännin takia pienemmällä tuomiolla

Isokokoinen koira menehtyi lämpöhalvaukseen heinäkuussa Espanjan Andalusiassa. Omistaja sai vankeusrangaistuksen.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika
Monet koirat tykkäävät matkustaa autossa, mutta niitä ei saa jättää etenkään kesähelteillä auton sisälle. Kuvituskuva.

Eläimen kuolemaan johtanut murhenäytelmä tapahtui Espanjan Andalusiassa heinäkuussa 2022.

64-vuotias mies jätti 25-kiloisen koiransa lukittuun autoon Cazorlan pienessä vuoristokylässä Jaénin maakunnassa. Oli heinäkuun 7. päivä ja iltapäivän kuumimmat tunnit olivat tuloillaan, kun mies parkkeerasi autonsa keskipäivällä suoran auringonpaahteen alle.

Lämpötila kipusi varjossakin yli 40 asteen.

Auton ikkunat olivat kiinni. Syyttäjän mukaan koiran omistaja oli alkoholin vaikutuksen alaisena, ja miehen humalatila oli syynä ”välinpitämättömyyteen”.

- Mainos -

Koiran kohtalo paljastui kännikalan kaatuessa

Illemmalla humalainen kaatui ja loukkasi olkapäänsä. Mies tarvitsi ensiapua ja kun myös poliisi tuli paikalle, puhuttelussa selvisi, että miehen koira on lukitussa autossa. Poliisin mukaan eläimen omistaja mainitsi koirastaan oma-aloitteisesti.

Kun huolestuneet viranomaiset sitten pääsivät autolle, oli jo liian myöhäistä. Koira löytyi menehtyneenä.

Eläinlääkärin mukaan koira oli kuollut lämpöhalvaukseen.

Omistajalle haettiin vuoden vankeutta

Miestä vastaan nostettiin syyte kotieläimen kuolemasta. Syyttäjät hakivat hänelle ensin vuoden mittaista vankeusrangaistusta, mutta lopulta tuomio lyheni puoleen syytetyn humalatilan takia. Espanjassa on lakipykälä (atenuante de embriaguez), joka edellyttää, että tuomareiden on otettava huomioon alkoholin vaikutuksen alaisena tehdyistä rikoksista syytettyjen henkilöiden syyntakeisuus.

Niinpä koiransa helvetillisen kuumaan autoon kuolemaan jättänyt 64-vuotias mies sai kuuden kuukauden vankeusrangaistuksen.

Tuomio on lainvoimainen eli mies ei voi enää valittaa siitä.

Koiraa ei saa jättää koskaan kuumaan autoon

Koirilta, toisin kuin ihmisiltä, puuttuu riittävä kehon jäähdytysjärjestelmä, mikä tarkoittaa, että ne ovat alttiimpia äärimmäiselle kuumuudelle.

Koira ei kykene hikoilemaan kuten me ihmiset, vaan se säätelee ruumiinlämpöään läähättämällä. Koira ikään kuin ”vaihtaa” lämpimän hengitysilman viileämpään ilmaan läähättäessään. Mutta helteellä lämpötilan ollessa korkea, on läähätys tehotonta. Koira ei saa viileää ilmaa kuuman ilman tilalle.

- Mainos -

Koiran normaali ruumiinlämpö on 38–39 astetta. Koiran elimistö kestää 42-43 asteista lämpötilaa vain pienen hetken. Sen jälkeen sekä koiran aivot että sydän alkavat luhistua, mistä seuraa kuolema.

Koiraa, tai mitään muutakaan lemmikkiä, ei tulisi koskaan jättää sellaiseen tilaan, jossa sillä ei ole mahdollisuutta vetäytyä varjoon. Älä siis jätä koiraa kesällä autoon, vaikka olisit vain hetken poissa.

Toimi näin, jos koirasi saa lämpöhalvauksen.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *