Lukuaika: Huijaritaksit esiintyvät jopa perheinä Málagan lentokentällä – poliisi voimaton

Huijaritaksit esiintyvät jopa perheinä Málagan lentokentällä – poliisi voimaton

Piraattitaksit ovat Espanjan Aurinkorannikolla kasvava ongelma. Erityisesti tilanne eskaloituu Málagan lentokentällä, missä jaellaan jo tappouhkauksia.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
3 min lukuaika

Piraattitaksit eivät ole uusi ilmiö, mutta viime vuosina niiden määrä ja niiden aiheuttama polemiikki ovat olleet selvässä kasvussa. Koska luvattomat taksit, vielä enemmän kuin viralliset taksit, ovat riippuvaisia turisteista, on matkailun elpyminen kiihdyttänyt ongelmia.

Taksipiratismi alkoi Aurinkorannikolla pahentua voimakkaasti vuonna 2019. Pandemiavuodet hieman rauhoittivat ilmiötä, mutta nyt tilanne on eskaloitumassa kovaa vauhtia.

Viralliset taksiyrittäjät protestoivat voimakkaasti piraattitakseja. He muistuttavat, että pandemian jälkeisessä ajassa he ovat jo muutenkin vaikeassa tilanteessa: polttoaineiden hinnat, autojen hinnat, vakuutusmaksut, työvoimakulut, yrittäjämaksut, kaikki ovat nousseet. Kilpailu luvattomia takseja vastaan on hankalaa, sillä heillä ei ole kuin polttoaine- ja autokulut.

Aggressiivisuus lisääntynyt

- Mainos -

Ylivoimaisesti pahin tilanne piraattitaksien suhteen on luonnollisesti Málagan lentokentällä. Yli 20 miljoonaa vuosittaista matkustajaa tarjoaa bisnesmahdollisuuksia enemmän kuin riittävästi.

Jos vielä 10 vuotta sitten kentän liepeillä päivysti muutamia yksittäisiä piraattitakseja, niin nyt tilanne on toinen. Paikallisen taksiliiton mukaan he ovat havainneet siellä ainakin 40 luvatonta taksia, joiden toiminta on järjestäytynyttä.

Pitkän linjan taksiautoilija Guillermo Díaz kertoo paikallisen Diario Surin haastattelussa, että näillä piraattiryhmillä on ”tarkkailijoita”, jotka etsivät sopivia asiakkaita, kuten varakkaan näköisiä turisteja, tarjotakseen heille halvempaa kyytiä.

Hänen mukaansa heillä on myös ilmiantajia, jotka varoittavat, jos poliisi ilmaantuu paikalle.

Yksi kuski uhkasi tappaa taksipomon

Samassa jutussa Málagan taksiyrittäjien liiton puheenjohtaja Miguel Ángel Martín kertoo, että monet piraattitaksikuskeista ovat aggressiivisia. Hän oli tammikuussa itse oikeudessa kertomassa, kuinka yksi laittomista kuskeista oli uhannut tappaa hänet, koska hän kävi huomauttamassa tämän laittomasta toiminnasta.

Poliisin keinot ovat vähissä

Taksikuskit ovat näreissään myös virkavallan hampaattomuudesta ongelman edessä. Taksikuskien liitossa ihmetellään myös, miksei kentälle voida palkata yksityistä vartiointiliikettä hätistämään laittomat kuskit pois tai estämään heidän pääsynsä alueelle kokonaan.

Poliisi puolestaan toteaa, että heidän keinonsa ilmiöön puuttumisessa ovat vähäiset. Ennen kaikkea poliisivoimilla on oman kertomansa mukaan haasteena saada piraattikuskeja kiinni itse teosta.

- Mainos -

Poliisin puuttumista vastaan piraattikuskien kekseliäisyys kukkii. Jotkut tekevät jopa niin, että he ajavat lentokentälle kyydissään perheenjäseniään tyhjien matkalaukkujen kanssa, jolloin poliisin iskiessä he väittävät kuljettavansa sukulaisiaan lentokentälle.

Sanktioitakin on jaettu

Vaikka taksinkuljettajat purnaavatkin, ei poliisi sentään aivan toimettomana ole ollut asian suhteen. Taksialalla yhteensä Málagan alueella poliisi on puuttunut noin 1500 tapaukseen.

Sakkoja on kirjoitettu hieman toistasataa ns. VTC-autojen kuljettajille. Näihin kuuluvat mm. Uber ja Cabify -autot, jotka eivät siis ole pääsääntöisesti luvattomia takseja, mutta sakotustapauksissa joko luvissa tai jossain muussa toiminnassa on ollut laittomuuksia.

Räikeimmissä tapauksissa poliisi on takavarikoinut auton, joka pysyy viranomaisten hallussa kunnes 4001 euron sakko on maksettu.

Lievemmissä tapauksissa, kuten asiakasrekisterin puuttuminen tai puutteellisuus, sakko on 201-300 euroa.

Asiakkaiden houkutteleminen luvattomaan taksiin on aiheuttanut 601 euron sakon ja asianmukaisten kaupungin toimilupien puuttuminen 301-400 euron sakon.

Jaa tämä artikkeli
1 kommentti
  • Aika kaukaa haettu, etteikö tuota voitaisi estää. Sitä ei estetä, koska joku tekee taloudellista yhteistyötä piraattitaksien kanssa. Viralliset taksit neuvottelevat Aenan kanssa sopimuksen, jossa alueelle tulee valvonta, jonka taksit maksavat. Jos toiminta on laitonta, kuljettajalle ja asiakkaalle kelpo sakko. Äkkiä se loppuu, koska some hoitaa loput.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *