HS: Liisa, 79, menettää kansaneläkkeensä ja kotinsa Málagassa – ”sairaita mummeleita haetaan väkisin Suomeen”

Espanjan Aurinkorannikolla Málagassa 15 vuotta eläkkeellä asunut Liisa Lahdenmäki kertoo Helsingin Sanomissa joutuvansa muuttamaan väkipakolla takaisin Suomeen.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
3 min lukuaika
Suomen hallitus aikoo lopettaa kansaneläkkeiden maksun ulkomailla asuville suomalaisille jo vuodesta 2025 alkaen. Espanjassa heitä asuu runsaat 500.

Suomen hallituksen ajama muutos ulkomaille maksettaviin kansaneläkkeisiin puhututtaa yhä.

Fuengirola.fi on kertonut aiheesta lukuisia kertoja, sillä säästötöimena markkinoitu eläkeleikkaus kirpaisee kipeimmin pienituloisia suomalaisia senioreita esimerkiksi Ruotsissa ja Espanjassa.

Keväällä 2024 julkitullut säästötoimi koskee vain kansaneläkkeitä, ei työeläkkeitä. Kansaneläke on etuus, jolla tuetaan niitä Suomen sosiaaliturvaan kuuluvia, joiden työeläke on jäänyt pieneksi. Sillä siis turvataan perustoimeentuloa.

Kansaneläke-etuuksiin kuuluvat vanhuuseläkkeen lisäksi työkyvyttömyyseläke, perhe-eläke leskille ja lapsille sekä kuntoutustuki.

- Mainos -

Lue myös: Kela epäilee hallituksen kansaneläkepäätöstä ja ennustaa oikeusjuttuja – myös kallista muuttoaaltoa Suomeen pelätään

Kansaneläkkeen poistaminen koskettaa sangen harvoja. Vuonna 2023 Kelan kansaneläkettä sai ulkomailla 25.691 henkilöä. Näistä valtaosa eli 18.000 asuu Ruotsissa. 

Kansaneläkelaitoksen (Kelan) mukaan Espanjassa asuu yhteensä 560 suomalaista, jotka saavat kansaneläkettä. Heidän keskimääräinen kansaneläkkeensä oli 229,78 euroa kuukaudessa.

Hallituksen päätöksellä tavoitellaan 38 miljoonan euron säästöjä. 

Lue myös: Pääkirjoitus: ”Onko kansaneläkkeeseen kajoamiseen todella tarvetta?”

Liisa maksaa kaksiostaan 400 euroa vuokraa Málagassa

Helsingin Sanomat on haastatellut yhtä eläkeleikkauksen uhria: Espanjan Aurinkorannikolla Málagassa asuvaa Liisa Lahdenmäkeä, 79. Juttu on maksumuurin takana.

Liisa muutti Aurinkorannikolle viitisentoista vuotta sitten jäätyään eläkkeelle. Hänen työeläkkeensä jäi pieneksi, koska Liisa teki töitä freelancerina muun muassa tanssinopettajana eri kansalaisopistoissa.

Hän muutti ensin Torremolinosiin, mistä sittemmin Málagan kaupunkiin Huelinin kaupunginosaan, missä Liisa on nauttinut elämisestä vaatimattomassa pienkerrostalossa. Hänen vuokransa on todellinen lottovoitto, sillä Liisa maksaa kuukaudessa kaksiostaan vain 400 euroa. Ilmastoimaton asunto sijaitsee rannan tuntumassa ja lähellä suurkaupungin keskustaa.

- Mainos -

Hän sanookin Hesarissa, että nykyisin tuolla vuokrahinnalla saisi hädintuskin huoneen kimppakämpästä.

Liisalla on tapana käydä uimassa läpi vuoden, harjoittaa kansalaisaktivismia ja lukea, sillä hän kuuluu paikalliseen lukupiiriin. Ystävät ja kaverit ovat pääasiassa espanjalaisia ja eteläamerikkalaisia.

Lue myös: Eläkeleikkaus hautasi Caritan, 73, Espanja-haaveen: ”Minua on kehotettu myymään itseäni”

490 euron kansaneläke kattoi kodin vuokran

Nyt Liisa uhkaa menettää kotinsa. Hän kertoo Helsingin Sanomissa saavansa eläkettä noin 1.130 euroa kuukaudessa, mistä kansaneläkeen osuus on 490 euroa. Tuolla kansaneläkkeellä hän on maksanut 400 euron vuokransa.

Jos kansaneläke hallituksen kaavailujen mukaisesi jo vuodenvaihteessa 2024-25 katoaa, Liisalla ei ole varaa enää asua kodissaan. Edessä on pakkomuutto Suomeen.

Lue myös: Eläkeleikkaus itkettää: sairauden takia Fuengirolaan muuttanut Riikka, 48, menettää puolet tuloistaan

Suomen hallitusta hän haukkuu.

– Korkeasti koulutettuja ulkomaalaisia karkotetaan maasta ja sitten haetaan tutisevia ja sairaita mummeleita väkisin vasten tahtoaan, Liisa lataa Hesarissa.

- Mainos -

Jos Liisa joutuu väkipakolla muuttamaan Suomeen, hän aikoo asettua Tampereelle.

Ja sitten hän ryhtyy toimeen:

– Rupean kaatamaan hallitusta.

Jaa tämä artikkeli
2 kommenttia
  • Mielenosoitus eduskuntatalon eteen!Ei nämä lehtikirjoittelut mitään auta!

  • Suomalaisten selkänahsta revittyjä ja meille rasitteeksi tulevalla velalla täydennettyjä ovat ulkomaille maksetut sosiaalietuudet. Hyvähän niiden vasassa on sitten tänne Suomeen lähettää haukkua tai kehua kuinka mukaavaa on päästä pois Suomesta. Kiitos kumminkin.

    Vastaava summa Suomeen maksettuna menee kulutukseen ja mekittävä osa siitä palautuu veroina maksajalle.

    Ja totuus on, että sairauden tai heikkouden tullessa vastaan tullaan sitten Suomeen hoidettavaksi tai ainakin laskut hoidosta tulevat tänne. Olisi naivia kuvitella, että Espanjan varoin suomalaisia hoivattasiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *