Lukuaika: Hittileffa Myrskyluodon Maija tulee Fuengirolaan: ”Vuosikymmenen elokuvatapaus”

Hittileffa Myrskyluodon Maija tulee Fuengirolaan: ”Vuosikymmenen elokuvatapaus”

Myrskyluodon Maijaa pääsee katsomaan Fuengirolassa kolmen esityksen verran helmikuun puolivälissä.

Janne Leipijärvi
Janne Leipijärvi
4 min lukuaika
Myrskyluodon Maija -elokuvan päärooleja näyttelevät ruotsalaiset Amanda Jansson ja Linus Troedsson.

Suomalaisia elokuvia Aurinkorannikon suomalaisten katsottavaksi tuonut Fugen Elokuvan Ystävät (FEY) elokuvakerho on aktivoitunut, jotta uutuuselokuva Myrskyluodon Maija saadaan katsottavaksi myös palmujen katveeseen.

FEYn puuhamies, kirjailija ja käsikirjoittaja Marko Leino ilmoitti syksyllä 2022, että elokuvien tuonti Aurinkorannikolle laitetaan toistaiseksi tauolla. Syynä olivat pandemiasta ja energiakriisistä johtuen voimakkaasti nousseet hinnat.

– Jäämme suosiolla nyt odottamaan parempia aikoja ja palaamme sitten asiaan, Leino kertoi tuolloin Fuengirola.fi:lle.

Nyt FEYn hiljaiselo kuitenkin katkeaa, ainakin hetkellisesti.

- Mainos -

Kolme esitystä Fuengirolassa

Tiina Lymin ohjaama Myrskyluodon Maija on sen luokan yleisö- ja arvostelumenestys, ja niin laadukas elokuva, että sen halusimme tänne Fugeen tuoda, vaikka taloudellisia riskejä uhmatenkin, Leino sanoo.

– Kyseessä on vuosikymmenen elokuvatapaus.

Myrskyluodon Maija esitetään samassa elokuvateatterissa kuin aiemmatkin FEYn elokuvat, eli Multicines Alfilissa Fuengirolassa, osoitteessa Calle Camilo José Cela, 6. 

Elokuvasta nähdään kolme esitystä: tiistaina 13.2. klo 16, torstaina 15.2. klo 16 ja sunnuntaina 18.2. klo 12.

– Tiistain ja torstain näytöksissä meillä on käytössä teatterin suurin sali, johon mahtuu hyvin pari sataa katsojaa. Sunnuntaina leffa näytetään vitossalissa, johon mahtuu sata katsojaa.

Lippujen hintaa on jouduttu hieman nostamaan aiemmista vuosista.

– Vuodesta 2017 kun FEY aloitti, lippujen hinta oli aina 15 euroa. Nyt se oli kuitenkin pakko nostaa 20 euroon. Kulut ovat edelleen korkealla ja lisäksi Myrskyluodon Maija on lähes kolmetuntinen elokuva, niin myös salivuokra on tietysti paljon korkeampi kuin jossain lyhyessä leffassa, Leino perustelee.

Multicines Alfil -elokuvateatteri Fuengirolassa.

Näin saat liput ostettua

FEYn vajaan kahden vuoden tauon aikana Aurinkorannikolla on kärsitty suomileffojen puutteesta. Leino ei kuitenkaan lupaa ainakaan tässä vaiheessa pysyvämpää toimintaa.

- Mainos -

– Katsotaan tilannetta rauhassa, miten tämä leffa täällä menee ja millaisia elokuvia tulevaisuudessa on tarjolla.

Lippuja voi ostaa ennakkoon 5. helmikuuta alkaen ravintola Kukosta arkisin klo 11-16 ja UusiReflasta tiistaista sunnuntaihin klo 12-22.

Lippuja saa myös elokuvateatterilta, alkaen tunti ennen kutakin näytöstä. Käteismaksu.

Myrskyluodon Maija -elokuvan mainostraileri.

Myrskylyodon Maija on ollut jättimenestys

Suomessa sekä arvostelu- että katsojamäärältään jättimenestykseksi osoittautunut elokuva on kustannuksiltaan yksi 2000-luvun suurimmista kotimaisista tuotannoista: 1800-luvun maailma tuodaan modernin elokuvakerronnan keinoin uskottavasti tähän päivään.

Solar Filmsin toimitusjohtaja Jukka Helle kertoo, että ajatus Myrskyluodon Maijan filmatisoinnista on alati hänen urallaan ollut läsnä sekä ajatuksena että haaveena. 

– Realiteetit ymmärtäen, on upeaa, että elokuva toteutui juuri nyt, teemoiltaan ajankohtaisempana kuin milloinkaan – ja se, että elokuva kymmenessä päivässä on kerännyt yli 123.000 katsojaa, on uskomaton saavutus. 

Uutuusleffa ei ole toisinto Åke Lindmanin ohjaamasta, vuonna 1976 ensiesityksensä saaneesta, televisiosarjasta.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Tiina Lymi ei edes halunnut katsoa 1970-luvun sarjaa ennen oman työnsä alkua vaan loi versionsa Maijasta yksinomaan Anni Blomqvistin romaanisarjan pohjalta.

- Mainos -

”Elokuva, joka Suomesta on puuttunut”

Tiina Lymin silmin Maijan elämäkerta on tarina tahdosta, voimasta ja rakkaudesta vaikeuksien keskellä. 

– Kertomus luo kuvan poikkeuksellisesta yksilöstä, joka sai merkillisten ja ankarien olosuhteiden kautta mahdollisuuden, jollainen kaikkien pitäisi saada. Saada olla oma itsensä niin henkisesti, seksuaalisesti kuin toiminnallisestikin, käyttää koko potentiaalinsa ja uskaltaa sanoa: Minä pystyn, minä osaan, minä uskallan.

Elokuva on Lymin uran suurin haaste ja samalla kiehtovin kertomus. 

– Elokuva on ankara ja lämmin, kova ja pehmeä. Se on täynnä visuaalista kauneutta ja suuria tunteita, ja samaan aikaan se on pieni ja pienimuotoinen. Kaikkea sitä, mitä elämäkin on. Se on elokuva, joka ainakin täältä Suomesta on puuttunut. Suuri elokuva naisesta, joka voittaa olemalla oma itsensä. Joka on todellinen sankari. Maija ansaitsee olla elokuvan päähenkilö. Myrskyluodon Maija on elokuva, jonka aika on nyt.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *