Talous ei ole kreikkalaisten vahvimpia alueita, keittiö sen sijaan on. Sen voi itse todeta vierailemalla Santorinissa, kreikkalaisessa perheravintolassa Fuengirolan rantakadulla.
– Uunilammas on meidän suosituin annoksemme. Se saa osakseen ylistäviä lausuntoja, myhäilevät Malika ja Khalid, perheravintolaa pyörittävä pariskunta.
Ravintoloitsijoilla on pitkä kokemus alalta. Khalid isännöi menestyvää kreikkalaista ravintolaa Lontoossa 18 vuoden ajan. Lontoosta he muuttivat Aurinkorannikolle.
Santorinissa kaikki ruoka tehdään itse. Puolivalmisteita tai pakasteita ei käytetä. Lista on monipuolinen ja siltä löytyvät kaikki perinteiset Kreikan herkut. Kreikkalaisen ruoan lisäksi Khalid ja muu avokeittiön henkilökunta loihtii nälkäisille herkullisia pizzoja ja pastoja.
Testiryhmämme nautti kreikkalaisen illallisen pitkän kaavan mukaan. Alkuun otettiin Meze, eli pienistä annoksista koostuva kreikkalainen tapasvalikoima. Meze sisälsi maittavaa hummusta, tzatzikia, salaatteja, viininlehtikääryleitä, vartaita ja muita suupaloja. Ruokaa oli yllin kyllin. Aterian kruunasi uunilammas, joka oli viedä kielen mukanaan.
Testiryhmän kaksi 13-vuotiasta poikaa valitsivat pizzaa ja jäätelöä. Varsin tyytyväisiltä nuoret miehet vaikuttivat aterioinnin päätyttyä.
Khalid on pitkän linjan ravintola-ammattilainen. Vuosikymmenten kokemus on opettanut hänelle hyvän palvelun ja korkeatasoisten raaka-aineiden merkityksen.
Santorinissa lapsiperheetkin pysyvät tyytyväisinä. Jos Kreikan herkut ovat nuorisolle liian eksoottisia, kunnon pizza kelpaa aina.
Antti Pekkarinen