Fuengirolan joulutähdetkin vaarassa kuivuuden takia – pormestari vakavana

Fuengirolan asukkaita saattaa odottaa lisää vedenkäytön leikkauksia, jos ”sateita ei tule lähes välittömästi”. Pormestari Ana Mula puhuu kuivuudesta vakavasti.

Fuengirolan kaupunki Espanjan Aurinkorannikolla kärsii muiden Andalusian seutujen tavoin kuivuudesta.

Suomalaisten suosiman rantakaupungin asukkaat saattavat pian joutua uusien vedenkäytön säännöstelyjen kohteeksi, jos vesivarantoihin ei saada merkittäviä lisäyksiä sateiden muodossa.

Fuengirolan pormestari Ana Mula puhui eteläistä Espanjaa ravistelevasta kuivuuskriisistä vastikään ja kertoi tiedotustilaisuudessa vakavana, että kaupunki käynnistää toimenpideohjelman, jolla varmistetaan vedenjakelu Fuengirolan kotitalouksissa ja liikelaitoksissa.

Lue myös: Kuivuuskriisi: hätäkeinona laivat toisivat vettä Aurinkorannikolle

- Mainos -

Asukkaita luvataan informoida etukäteen

Pormestari vakuutti, että kaupunginhallitus työskentelee tiiviissä yhteistyössä Acosolin, Gestaguan ja Andalusian aluehallituksen kanssa. Acosol on julkisen sektorin yritys, joka hallinnoi ja varmistaa läntisen Aurinkorannikon vedenjakelua. Gestagua taas on Fuengirolassa sijaitseva, Aurinkorannikolle talousvettä tuottava vesilaitos.

Leikkauksia vedenkäytöön on pormestari Mulan mukaan tiedossa.

Kaupungintalo ei osannut sanoa tarkkaa ajankohtaa, milloin leikkaukset tapahtuvat, mutta ainoastaan, että ”jos sateita ei tule lähes välittömästi”, Fuengirolan vesiyhtiö Gestagua aloittaa leikkaukset ”pian”.

Mulan mukaan tällaisessa tilanteessa paikalliset asukkaat informoidaan etukäteen vesileikkauksista yksityiskohtaisesti, jotta ”päivittäistä elämää häiritään mahdollisimman vähän”.

Lue myös: Kuivuuden päättymiseksi vaadittaisiin ennätyssateet

”Vesivarantojen taso on jo erittäin alhainen”

Fuengirola.fi kertoi joulukuun alussa, että Acosol on laskenut vedenpainetta jakeluverkossaan ja vettä tulee esimerkiksi suihkuista vain lirumalla monin paikoin Fuengirolassa.

Lue myös: Vettä vain lirumalla – vedenpaineet katosivat monin paikoin Fuengirolassa

Vedenpaineen lasku liittyy aluehallituksen vaatimukseen leikata vedenkulutusta Andalusiassa 20 prosentilla.

- Mainos -

Painetta on alennettu kaikissa Aurinkorannikon kunnissa, mutta se on ollut huomattavinta Fuengirolassa, koska kaupungin kaikki vesivarat riippuvat Acosolista.

– Olemme jo jonkin aikaa varoittaneet, että sateiden puute aiheuttaa huolestuttavan tilanteen Concepción de Istánin tekojärvessä, joka toimittaa kaiken Fuengirolaan saapuvan veden, pormestari Mula sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Olemme tehneet päätöksiä kulutuksen vähentämiseksi 20 prosenttia, kuten Andalusian hallituksen kuivuusasetus vaatii. Mutta sateet eivät vieläkään tule, ja vesivarantojen taso Istánissa on jo erittäin alhainen. Siksi valmistaudumme erilaiseen skenaarioon. Olemme velvollisia siihen.

Urheilutilojen suihkut kiinni, joulutähdille kyytiä

Luvassa on useita toimenpiteitä, jotka otetaan käyttöön välittömästi tai lyhyellä aikavälillä.

Listalla ovat: kaikkien suihkujen sulkeminen Fuengirolan urheilutiloissa,  tietoisuuskampanjoiden lisääminen, suurkuluttajien kuten hotellien vedenjakelun rajoittaminen sekä jopa sekin, että joulukauden perinteen vastaisesti joulutähtiä ei istutetakaan kaupungin julkisille viheralueille.

Lue myös: Kukat kallistuvat Aurinkorannikolla kuivuuden seurauksena

”Meidän kaikkien on tehtävä osamme”

Fuengirolan kaupungin tiedotteen mukaan työtä kuivuuskriisin ratkaisemiseksi tai ainakin lievittämiseksi tehdään paraikaa.

Vedenjakelua pyritään tehostamaan messualueen pohjoispuolella vedenoton ohjauksella. Kaupungin yläosat kärsivät enemmän vedenpaineen laskusta kuin alaosat. Fuengirola tarkastelee myös erilaisia maanalaista vesivarantoja, jotka kulkevat kaupungin läpi ”porareikien avaamiseksi toisena vesivarojen lähteenä”.

- Mainos -

– Tilanne muuttuu erittäin huolestuttavaksi, ja meidän kaikkien on tehtävä osamme. Myös kodeissamme. Meidän on toteutettava äärimmäiset henkilökohtaiset toimenpiteet käyttääksemme vettä vastuullisesti kodeissamme, työpaikoillamme ja muissa julkisissa tiloissa. Pyydän vastuullisuutta ja esimerkillistä käyttäytymistä, jota olette aina osoittaneet tilanteen niin vaatiessa, Ana Mula vetosi.

Artikkelin kirjoittaja

Fuengirola.fi, kuva Ayuntamiento de Fuengirola
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...