Espanjassa asuva invalidi Maarit, 51, aloitti nälkälakon Suomen kansaneläkeleikkauksia vastaan

Pyörätuolissa istuva monisairas Maarit Nenonen muutti Espanjaan lempeämmän ilmaston takia. Nyt hän on menettämässä työkyvyttömyyseläkkeensä ja osoittaa mieltään Suomen valtiota vastaan nälkälakossa.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
5 min lukuaika
Maarit Nenonen on asunut Espanjassa vuodesta 2019. Kuva: Maarit albumi.

Suomen hallituksen säästötoimet ovat ajaneet Espanjassa asuvan Maarit Nenosen, 51, äärimmäiseen ratkaisuun.

Nenonen kertoo aloittaneensa nälkälakon viime torstaina, 12. joulukuuta.

– Haluan saada mielipiteeni julki Suomen uuden EU- ja ETA-maihin kohdistuvasta mahdollisen lakiuudistuksesta koskien eläkkeiden maksua, Maarit perustelee.

Kuten Fuengirola.fi on moneen otteeseen uutisoinut, Suomen hallitus on muuttamassa kansaneläkelakia. Muutoksella tavoitellaan noin 38 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä. Leikkaus tarkoittaisi, että kansaneläkkeitä ei jatkossa maksettaisi EU-maissa, ETA-maissa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa asuville suomalaisille.

- Mainos -

Lakimuutoksen on tarkoitus astua voimaan 1. tammikuuta 2025. Kansaneläkkeiden maksaminen ulkomaille päättyisi 1. helmikuuta 2025.

Kansaneläke turvaa perustoimeentulon, jos työeläke on jäänyt pieneksi tai sitä ei ole kertynyt ollenkaan. Eläketurvakeskuksen mukaan noin 26.000 ulkomailla asuvaa suomalaista sai kansaneläkettä vuonna 2023. Espanjassa heitä asuu 560.

Muutos ei koskisi leskeneläkettä, lapseneläkettä, koululaiseläkettä, lapsikorotusta eikä rintamalisää. Muutos ei vaikuttaisi myöskään työeläkkeiden maksamiseen ulkomaille.

Lue myös: Eläkeleikkaus hautasi Caritan, 73, Espanja-haaveen: ”Minua on kehotettu myymään itseäni”

Lauha Espanjan ilmasto on auttanut monisairasta Maaritia

Maarit Nenonen asuu Murciassa, kaakkois-Espanjassa. Suurin piirtein Helsingin kokoinen sisämaakaupunki on myös Murcian itsehallintoalueen pääkaupunki. Suomalaisten tuttu Alicante ja Torrevieja sijaitsevat Murciasta noin tunnin ajomatkan päässä.

Hän kertoo Fuengirola.fi:lle asuneensa Espanjassa vuodesta 2019. Ennen Murciaa hän ehti asua Torreviejassa sekä Cartagenan seudulla.

– Itse lähdin Espanjaan sairauteni vuoksi, olen 100% monisairas pyörätuolia kaikkeen liikkumiseen käyttävä invalidi, Maarit kuvailee.

Lue myös: HS: Liisa, 79, menettää kansaneläkkeensä ja kotinsa Málagassa – ”sairaita mummeleita haetaan väkisin Suomeen”

- Mainos -

Suomalaisnainen sanoo sairastavansa muun muassa ultraharvinaista lihassairautta.

– Tasaisempi, lauhempi ilmasto sekä aurinko ovat auttaneet minua, vaikka fyysistä voimaa en vieläkään omaa ja hermokipu kramppeineen on päivittäistä, ja sairaus etenee.

Maarit sanoo kuitenkin pärjänneensä Kansaneläkelaitoksen minimitason työkyvyttömyyseläkkeellä. Hän saa sitä 700 euroa kuukaudessa sekä vielä vajaan parinsadan euron hoitotuen. 900 euron kuukausituloilla hän on pystynyt elämään Espanjassa.

Suomen hallituksen eläkeleikkaus suistaa Nenosen elämän raiteiltaan.

”Tämä stressi on tuhonnut jokaisen suunnitelmani”Maarit Nenonen

Kun hän sai marraskuussa viestin Kelalta, maailma musteni: Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos laki tulee voimaan hallituksen esityksen mukaisesti, vanhuus- tai työkyvyttömyyseläkkeesi (mukaan lukien kuntoutustuki) maksaminen päättyy 31.1.2025.

– Tämä stressi on tuhonnut jokaisen suunnitelmani enkä tiedä mitä pystyn tekemään, jos lakiuudistus tulee voimaan. Se olisi viimeinen naula arkkuuni.

Lue myös: Uusia muutoksia: myös Suomessa asuvien kansaneläkkeet syyniin – sairaanhoidon korvauskin uhkaa loppua osalta

”Moni vammainen elää täällä parempaa elämää”

Siksi Maarit haluaa osoittaa mieltään nälkölakolla. Hän siteeraa sen kuvausta: Syömälakko eli nälkälakko on väkivallaton vastarinta- ja painostuskeino. Lakkolainen paastoaa eli lopettaa kaiken kiinteän ruoan syömisen, mutta juo yleensä vettä tai muita nesteitä.

- Mainos -

Maaritin mielestä mahdollisesti voimaantuleva laki ei anna Euroopan Unionin periaatteille eikä  lainsäädännölle oikeutta samalla ihmisoikeudet unohtaen.

– Tämä koskettaa lukuisia samankaltaisessa elämäntilanteessa Suomesta poismuuttaneita, joiden eläkkeen jatko on nyt epävarma 1.1.2025 alkaen, Maarit muistuttaa.

”Odotan, että lakipäätös on Suomen kansalaisia kunnioittava”

– Moni vammainen elää lempeämmässä ilmastossa parempaa elämää unohtamatta edullisempaa elämää verrattuna Suomen hintatasoon verrattuna eläkkeiden määrään, mikä maksetaan esimerkiksi minulle, elän yksinomaan Kelan minimieläkkeellä, koska sairastuin ennen kuin työeläkettä ehti kertyä.

– Odotan, että lakipäätös on Suomen kansalaisia kunnioittava ja ihmisten vapaa liikkuvuus ja muut Euroopan Unionin jäsenmaan vastuut sen asukkaiden hyvinvoinnista sekä oikeuksista otetaan huomioon asioiden vaatimalla vakavuudella.

Lue myös: Pääkirjoitus: ”Miksi Suomen valtio haluaa näin toimia?”

”Kehoni heikkenee”

Maarit sanoo, että nälkälakko tuntuu jo hänen voimissaan.

– Olen juonut vettä ja teetä ja joka päivä purkin mehua, hän kuvailee.

– Tunnen, että kehoni heikkenee. Paikat vapisevat. En tiedä, kauanko pystyn tätä jatkamaan.

Nenonen kuitenkin sanoo, että haluaisi jatkaa syömälakkoaan niin kauan kunnes lakiehdotus kaatuu.

– Tai edes muuttuisi niin, että kaltaiseni suomalaiset, jotka terveydentilansa takia ovat hakeutuneet erilaiseen ilmastoon, voisivat saada kansaneläkettä edelleen. Haluan, että Suomen valtio ottaa huomioon vanhukset ja vammaiset.

– Minulla ei ole varaa lentolippuun eikä mitään paikkaa Suomessa, mihin mennä. En minä vanhainkotiin muuta. Olen itsenäinen ihminen vielä. Suomessa minulla oli henkilökohtainen avustaja koko ajan, täällä Espanjassa ei ole.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *