Lukuaika: Espanjan pääsiäinen on kenties maailman äänekkäin ”hiljainen viikko”

Espanjan pääsiäinen on kenties maailman äänekkäin ”hiljainen viikko”

Pääsiäinen, yksi espanjalaisen kalenterin tärkeimmistä juhlista, on aivan ovella. Kulkueet ja messut, perhejuhlat ynnä muut – puhumattakaan pyhien mukana tulevista vapaapäivistä – tuovat vipinää paikalliseen eloon.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
5 min lukuaika
Pääsiäinen on yksi Espanjan tärkeimpiä juhlia.

Tänä vuonna Semana Santa – pyhä viikko – alkaa palmusunnuntaina 24. maaliskuuta ja päättyy pääsiäissunnuntaina 31. maaliskuuta. Koko tuon ajan pääsiäisen vietto näkyy katukuvassa muun muassa lukuisien pääsiäiskulkueiden muodossa. Sen lisäksi monin paikoin kadunvarsia värittävät teemaan kuuluvat koristeet.

Toisin kuin Suomessa, pääsiäisen ajasta ei Espanjassa käytetä nimitystä ”hiljainen viikko”, vaan pyhä viikko ”Semana Santa”. Juhlinnasta lähtevän äänimäärän huomioon ottaen on, ratkaisu on osuva.

Näkyvin osa espanjalaista pääsiäisen viettoa ovat eittämättä pääsiäiskulkueet. Niitä järjestävät seurakunnat sekä uskonnolliset veljeskunnat ja järjestöt.

Kulkueissa kannetaan pyhimysten kuvia tronoilla eli kantolavoilla. Massiivisimmat tronot saattavat painaa jopa useita tonneja ja niiden alle tarvitaan satamäärin kantajia.

Tronon kantajaksi pääseminen on kunnia-asia.

- Mainos -

Olipa trono suurempi tai pienempi, sen kantajaksi pääseminen on aina suuri kunnia, ja mukaan pääsemisestä jopa kilpaillaan, koska tehtävä koetaan niin arvokkaaksi.

Kantolavojen jäljessä seuraavat muut kulkueen osallistujat, kantaen kynttilöitä ja ristejä. Monille on tärkeää saada koskettaa lavaa tai pyhimyksen kuvaa, ja on tavallista, että yleisö herkistyy kyyneliin asti.

Vaikka Espanja on muiden länsimaiden tavoin maallistumassa kovaa vauhtia, on pääsiäisen vietto uskonnollisine perinteineen edelleen vahvasti voimissaan. Myös kouluista ja töistä on pääsiäisenä vapaata.

Kulkueet ja messut

Aurinkorannikolla asuvat ovat sikäli hyvässä asemassa, että aivan läheltä löytyvät yhdet koko Espanjan näyttävimmistä pääsiäiskulkueista. Málagan ja Sevillan kulkueet ovat kansallisestikin erittäin seurattuja.

Suuremmissa kaupungeissa, kuten esimerkiksi Málagassa ja Sevillassa, kulkueita voi olla yhden päivän aikana useita. Esimerkiksi Málagassa pääsiäiskulkueita on yhteensä lähes 50.

Kulkueiden teemat neitsyt- ja Kristus-hahmoineen ja koristeluineen vaihtuvat kärsimysviikon edetessä. Visuaalisesti ne edustavat kaikki samaa, näyttävän, jopa raskaan koristeellista ja värikylläistä, kullankimalteista barokkityyliä.

Seurakunnat järjestävät pääsiäisviikolla myös useita messuja, erilaisia seremonioita sekä muita tilaisuuksia, samoin veljeskunnilla on runsaasti omaa ohjelmaa.

Kirkollisen pääsiäisen huipentuma, katolinen pääsiäismessu on juhlallinen, koristeellinen ja tunnelmaltaan vaikuttava.

- Mainos -

Tungosta siellä ja täällä

Massiivisena kansanjuhlana pääsiäinen näkyy kaupunkikuvassa luonnollisesti myös väenpaljoutena. Eritoten näin on suuremmissa kaupungeissa ja lisäksi Aurinkorannikon kaltaisilla turistialueilla. Pääsiäisviikko on perinteisesti tulevan kesän turistikauden avaus.

Jo itsessään kulkueet aiheuttavat monin paikoin muutoksia liikennejärjestelyihin, ja niitä seuraamaan saapuu perinteisesti runsaasti väkeä, joten autolla liikkuminen kaupunkien keskustoissa on pääsiäisviikolla tavallista hankalampaa. Esimerkiksi Málagassa kiirastorstai on yleensä kaikkein ruuhkaisin päivä.

Pääsiäisen vietto ei kuitenkaan rajoitu kulkueiden seuraamiseen ja messuissa käymiseen. Perinteiseen espanjalaiseen tapaan, pääsiäinenkin on myös perheen, suvun ja muun lähipiirin yhteinen juhla. Siihen kuuluu olennaisena osana muun muassa ulkona syöminen isommalla joukolla.

Ruuhkaa on siis luvassa myös ravintoloihin, joten esimerkiksi pöytävarauksesta kannattaa huolehtia hyvissä ajoin.

Lisätietoja tarjolla

Valtaosa kaupungeista tiedottaa pääsiäisviikon tapahtumista nettisivuillaan. Suurin osa informaatiosta on espanjaksi, mutta esimerkiksi Málagan kaupunki tiedottaa myös englanniksi.

Pääsiäisviikon tapahtumista kannattaa kielitaitoisen kysellä suoraan myös seurakunnilta, veljeskunnilta taikka naapuruston parhailta tietolähteiltä.

Fuengirolan kaupungin pääsiäisjuliste. Sama kuva koristaa virallisen ohjelmalehtisen kantta.

Fuengirolan kaupunki on jo perinteiseen tapaan tehnyt 40-sivuisen oppaan kaikkiin kaupungin pääsiäisen ajan tapahtumiin. Ohjelmakirjasesta on otettu 2000 fyysisen kappaleen painos. Näitä ohjelmia on jaossa kaupungin virastokiinteistöissä sekä seurakuntien ja veljeskuntien kautta.

Sähköinen versio Fuengirolan pääsiäisoppaasta on ladattavissa kaupungin nettisivuilta, suora osoite ohjelmaan on https://www.fuengirola.es/wp-content/uploads/2024/03/Programa-Semana-Santa-Fuengirola-2024.pdf.

- Mainos -

Ohjelma on espanjankielinen.

Málagan pääsiäisen ajan tapahtumista löytyy tietoa mm. osoitteesta https://visita.malaga.eu/. Kieliä on valittavina espanjan lisäksi englanti, ranska ja saksa.

Muista pyhäpäivät

Suomalaisten on hyvä muistaa, että Espanjassa pääsiäisen ajan pyhäpäivät eroavat hieman siitä, mihin pohjoisessa on totuttu. Suomessa arkipyhiä ovat perinteisesti pitkäperjantai ja sitä seuraava maanantai, toinen pääsiäispäivä.

Lue myös: Tässä ovat Espanjan pyhät ja juhlat vuonna 2024

Espanjassa pääsiäisen ainoa kansallinen pyhäpäivä on pitkäperjantai – Viernes Santo – joka tänä vuonna osuu maaliskuun 29. päivälle. Sen lisäksi monilla itsehallintoalueilla, kuten esimerkiksi täällä Andalusiassa, myös kiirastorstai – Jueves Santo – tänä vuonna 28.3. on pyhäpäivä.

Näin ollen Andalusiassa siis vietetään ”neljän päivän viikonloppua” torstaista 28.3. sunnuntaihin 31.3. Koko viikko kaikkine juhlallisuuksineen on kuitenkin tavallisuudesta poikkeava, joten liikkeiden, virastojen ja muiden vastaavien aukiolot kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin, ettei tule ikäviä yllätyksiä.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *