Tässä ovat Espanjan pyhät ja juhlat vuonna 2024

Vuosi 2024 on saatu korkattua, joten on hyvä aika vilkaista Espanjan pyhä- ja juhlakalenteria alkaneelle vuodelle. Näin juhlitaan Espanjassa vuonna 2024.

Espanjassa juhlat luovat rungon koko vuodelle. Kun joulu on vietetty ja Itämaan tietäjät vierailleet, suunnataan jo kohti pääsiäisen pyhää viikkoa. Kevään, kesän ja syksyn kuukausina juhlitaan kotikaupungin ja vähän naapurikunnankin ferioita, jotka järjestetään useimmiten kaupungin suojelupyhimyksen kunniaksi. Siitä suunnataankin kansallispäivän ja pyhäinpäivän kautta kohti joulukuisia perustuslainpäivän ja joulun pyhiä.

Monia kiinnostaa mille viikonpäiville pyhäpäivät osuvat, koska sopivasti osuessaan ne pidentävät viikonlopun kolmen tai neljän päivän ”minilomaksi”.

Näitä pitkiä viikonloppuja vietetään tänäkin vuonna useampaan kertaan, sillä osa pyhäpäivistä osuu joko maanantaille tai perjantaille. Lisäksi sunnuntaille osuvan pyhäpäivän vapaapäivä pidetään seuraavana maanantaina. Osuupa maaliskuulle ja joulukuulle yhdet neljän päivän viikonloputkin.

- Mainos -

Vuoteen 2024 siirryttiin kolmen päivän viikonlopulla, kun uudenvuodenpäivä (Año Nuevo) osui maanantaille. Loppiaisen (Epifanía, Día de los Reyes) kanssa ei ole yhtä hyvä tuuri, sillä 6. tammikuuta osuu tällä kertaa lauantaille.

Helmikuussa vietetään Andalusian päivää (28.2.) ja se on pyhäpäivä koko itsehallintoalueella. Tänä vuonna 28. helmikuuta osuu keskiviikolle.

Maalis- ja huhtikuussa vietettävä pääsiäinen – Semana Santa – on juhlaviikko koko Espanjassa. Tänä vuonna Semana Santa ajoittuu 24. ja 31.3. väliseen aikaan. Vaikka kansallinen juhlapyhä on vain pitkäperjantai (Viernes Santo, tänä vuonna 29.3.), on koko viikko juhlallisuuksineen tavallisuudesta poikkeava. Itsehallintoalueesta riippuen juhlapyhiä ovat myös kiirastorstai (Jueves Santo, pyhäpäivä Andalusiassa, tänä vuonna 28.3.) tai toinen pääsiäispäivä maanantai (Lunes de Pascua).

Näin ollen Andalusiassa siis vietetään ”neljän päivän viikonloppua” torstaista 28.3. sunnuntaihin 31.3.

Maaliskuussa vietetään myös isänpäivää 19.3. (San Jose). Päivämäärä on aina sama, tänä vuonna se osuu tiistaille. Isänpäivä ei ole yleinen pyhäpäivä.

Huhtikuussa avataan yleensä myös feria-kausi Sevillan Feria de Abril -juhlan merkeissä. Tänä vuonna Sevillan maineikkaita ferioita juhlitaan 14. – 20.4.

Toukokuun ensimmäistä päivää (El primero de Mayo) juhlistetaan myös koko Espanjassa työn päivänä (Día del Trabajo) ja kansallisena vapaapäivänä. Tänä vuonna 1.5. on keskiviikko.

Kesäkuussa juhannusjuhlaa (San Jose) vietetään Espanjassa aina 23. ja 24. 6. välisenä yönä. Rantaan kokoontumisen ja grillauksen sekä juhlinnan jälkeinen päivä on kuitenkin arkipäivä. Vuonna 2024 kesäkuun 24. päivä on maanantai.

- Mainos -

Kesäkuussa Aurinkorannikolla juhlitaan ferioita Marbellassa, 5.-11. päivä.

Heinäkuussa vietetään rannikkokaupungeissa kalastajien pyhimyksen Virgen del Carmenin juhlaa. Päivä on 16.7. joka tänä vuonna osuu tiistaille. Juhlaan kuuluu kauniita traditioita, esimerkiksi Los Bolichesissa Virgen del Carmenin patsas kannetaan mereen. Myös Los Bolichesin, Fuengirolan kaupunginosan omat feriat ajoittuvat tämän paikallisen pyhän ympärille, perjantaista tiistaihin 12. – 16.7.

Elokuun puolivälissä, torstaina 15.8. on pyhäkalenterissa kansallinen pyhä Asuncion de la Virgen (Marian taivaaseen ottaminen).

Elokuussa juhlitaan myös Málagan ferioita. Nämä kekkerit alkavat lauantaina 17.8. ja kestävät kahdeksan päivää, päättyen lauantaina 24.8.

Syyskuun lopussa juhlitaan Torremolinosin ferioita. Feria de San Miguel alkaa keskiviikkona 25.9. ja päättyy sunnuntaina 29.9.

Lokakuussa, 12.10. juhlitaan Espanjan kansallispäivää (Fiesta Nacional de España). Tänä vuonna tämä kansallinen pyhäpäivä osuu lauantaille, joten ylimääräistä vapaapäivää ei ole tiedossa.

Kansallispäivä ajoittuu Fuengirolan ferioiden päättäjäispäivälle, sillä Fuengirolan feriat juhlitaan 6. – 12. lokakuuta. Tänä vuonna päivät ovat sunnuntaista lauantaihin. Feriaviikolla maanantai 7.10. on paikallinen pyhä, Fuengirolan suojeluspyhimyksen Rosarion päivä. Näin ollen Fuengirolassa on mahdollisuus kolmeen perättäiseen vapaapäivään. Liikkeiden, virastojen ynnä muiden poikkeusaikatauluihin kannattaa kuitenkin varautua muinakin päivinä.

Marraskuun ensimmäinen päivä, pyhäinpäivä (Todos los Santos) on kansallinen pyhä. Tänä vuonna 1. marraskuuta osuu perjantaille, joten taas on pitkän viikonlopun paikka. Myös lokakuun viimeisen illan halloween-juhlat ovat yleistyneet Espanjassa.

- Mainos -

Joulukuu on Espanjassa todellinen juhlakuu, sillä kuukauden aikana vietetään kolmea kansallista pyhäpäivää. Joulukuun ensimmäinen kokonainen viikonloppu on tänä vuonna pitkien vapaiden metsästäjille suotuisa, sillä perustuslain päivä 6.12. osuu perjantaille ja neitseellisen sikiämisen päivä sunnuntaille 8.12. Espanjalaiseen tapaan sunnuntaille osuvan pyhäpäivän vapaa siirtyy kuitenkin seuraavalle maanantaille, joten monella on luvassa neljän päivän viikonloppu.

Joulupäivä 25.12. on joulunajan ainoa virallinen vapaapäivä koko Espanjassa. Tänä vuonna se osuu keskiviikolle.

Espanjassa on vuonna 2024 yhdeksän kansallista pyhäpäivää:

 • 1.1. Uusi Vuosi – Año Nuevo
 • 31.3. Pitkäperjantai -Viernes Santo
 • 1.5. Vappu -Día del Trabajo
 • 15.8. Marian taivaaseen astumisen päivä – Asuncion de la Virgen
 • 12.10 Espanjan kansallispäivä – Fiesta Nacional de España
 • 1.11. Pyhäinpäivä – Todos los Santos
 • 6.12.Perustuslainpäivä – Dia de la Constitucion Española
 • 8.12.Neitseellisen sikiämisen päivä – La Inmaculada Concepcion
 • 25.12.Joulupäivä – Natividad del Señor

Kansallisten pyhien lisäksi itsehallintoalueilla on kolme alueellista, virallista pyhäpäivää. Vuonna 2024 Andalusian pyhäpäivät ovat:

 • 6.1. Loppiainen – Dia de los Reyes /Epifania del Señor
 • 28.2. Andalusian päivä – Día de Andalucía
 • 28.3. Kiirastorstai – Jueves Santo

Näiden lisäksi Fuengirolassa on vielä yksi oma pyhäpäivä kaupungin suojeluspyhimykselle:

 • 7.10. Rosarion päivä – Fiesta de la Virgen del Rosario

 

Aurinkorannikon feria-kalenteri

Kaupungin suojelupyhimyksen nimeä kantavia juhlia vietetään kaikissa rannikon kaupungeissa ja kylissä. Tarkat juhlapäivät voivat vaihdella hieman vuosittain, mutta jokainen juhla ajoittuu kunnan suojelupyhimyksen päivän ympärille.

Vuonna 2024 Aurinkorannikon feriat ajoittuvat seuraavasti:

 • Marbella -San Bernabé 5.-11.6.
 • Benalmádena (Arroyo de la Miel) – San Juán 24.-29.6.
 • Los Boliches (Fuengirola) -Virgen del Carmen 12.-16.7.
 • Malaga –San Luis 17.-24.8.
 • Mijas pueblo -Virgen de la Peña 5.-9.9.
 • Torremolinos -San Miguel 25.-29.9.
 • Fuengirola – Virgen del Rosario 6.-12.10.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...