Lukuaika: Espanjan moottoritiet pysyvät ilmaisina – EU antoi periksi

Espanjan moottoritiet pysyvät ilmaisina – EU antoi periksi

Uhka väistyi: Espanjan hallitus kaavaili kaikkien maan moottoriteiden muuttamisesta maksulliseksi vuonna 2024. Nyt kuljettajia kauhistuttanut suunnitelma peruuntui.

Jo parin vuoden ajan Espanjassa on roikkunut tummia pilviä maksuttoman tieliikenteen yllä.

Vuonna 2021 Espanjan hallitus ilmoitti aikovansa asettaa tietullit maan kaikille nopeille moottoriteille, jotka tähän saakka ovat olleet kaikille tielläliikkujille ilmaisia ja avoimia. Täten esimerkiksi Espanjan Aurinkorannikon suomalaisille tuttu A-7-rantatie olisi saattanut muuttua maksulliseksi tietullitieksi ylempänä kulkevan AP-7:n tapaan.

Lue myös: Maksutie AP-7 on Espanjan neljänneksi kallein kesäväylä – nyt tietullien hinnat tippuvat

Suunnitelman taustalla oli ajatus rohkaista ihmisiä käyttämään enemmän joukkoliikennettä. Toinen syy maksullisuuteen oli rahan kerääminen tieverkoston ylläpitoon. Teiden ylläpitokustannukset ovat Espanjassa kohonneet koko ajan, ja ne ovat 30% korkeammat nyt kuin esimerkiksi vuonna 2016. On laskettu, että jokainen espanjalainen veronmaksaja pulittaa vuodessa 27 euroa teiden ylläpidosta.

- Mainos -

Tietullimaisen maksullisuuden oli tarkoitus tulla voimaan jo vuonna 2024, siis ensi vuonna. Hallitus oli suunnitelmassaan tosissaan, sillä Espanjan eri aluehallitukset ehtivät saada rahoitusta yhteensä 13,3 miljardia euroa muutokseen valmistautumisen aloittamiseksi.

Fuengirola.fi uutisoi kuljettajia kauhistuttaneesta suunnitelmasta viimeksi syyskuussa 2022.

Lue myös: Espanja suunnittelee kaikkien moottoriteiden muuttamista maksullisiksi vuonna 2024

Espanjan hallitus on luvannut edistää nyt junaliikennettä. Miten käy ikuisuuskysymykselle raiteiden saamiseksi Fuengirolasta länteen, Marbellaan ja Esteponaan?

Espanja lupautui edistämään raideliikennettä

Nyt maksusuunnitelma on peruuntunut.

Yllättäen periksi antoi Euroopan Unioni.

EU nimittäin hyväksyi syyskuun lopulla Espanjan elvytysrahoitusohjelman tarkistuksen, joka poistaa kiistanalaisen suunnitelman ottaa käyttöön uudet tietullit kaikilla maan moottoriteillä ensi vuonna.

Suunnitelma tietullien käyttöönotosta kaikilla nopeilla teillä hylättiin vastineeksi siitä, että Espanja edistää raideliikennettä pyrkiessään vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä. EU-lähteiden mukaan päätös tehtiin nousevien kustannusten vuoksi, jotka kohdistuivat tienkäyttäjiin energiakriisin seurauksena.

Lue myös: Junalla pääsee, pitäisi päästä pidemmällekin

- Mainos -

Raideliikenteen edistämisessä on ainakin Andalusiassa vielä paljon tehtävää. Junaradan jatkamisesta Fuengirolasta eteenpäin Marbellaan, Esteponaan ja kenties Algecirasiin saakka on puhuttu ja väännetty kättä jo useita vuosikymmeniä – tuloksetta.

 

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Fuengirola.fi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...