Energisenä talveen

Ubikinoni on vitamiinin kaltainen molekyyli, jota elimistö tarvitsee useiden elinten toimintaan ja elimistössä tapahtuviin kemiallisiin reaktioihin. Sillä on tärkeä rooli solujen energiantuotannossa.

Koentsyymi Q10 on yhdiste, jota esiintyy ihmisen elimistön kaikissa soluissa – erityisesti maksassa, sydämessä, keuhkoissa ja munuaisissa. Keho tuottaa tätä koentsyymiä luonnollisesti, mutta ikääntyessä sen tuotanto elimistössä vähenee. Siitä syystä erityisesti vanhetessa tulisi koentsyymin määrää lisätä ruokavalioon lisäravinteena. Sama tarpeellinen lisäys koskee myös esimerkiksi B6-vitamiinia, jota tarvitaan aivojen kehittymiseen ja toimintaan.

Koentsyymi Q10 voi auttaa torjumaan esimerkiksi auringon aiheuttamia vahinkoja muiden haitallisten tekijöiden lisäksi. Ulkoisten tekijöiden lisäksi myös hormonaalinen epätasapaino voi vahingoittaa ihosoluja sisältäpäin.

Q10 koentsyymi lisää energian tuotantoa ihosoluissa vähentäen samalla oksidatiivisia vaurioita, mikä taas estää ihon epäkohtien ja vaurioiden syntymistä.

- Mainos -

Koentsyymi Q10-lisäravinteet voivat auttaa lisäämään kehon insuliiniherkkyyttä ja parantaa verensokerin tasoja kehossa. Tämä entsyymi voi vähentää rasvasolujen kertymistä ja hajoamista, näin vaikuttaen lihavuuden tai tyypin 2 diabeteksen riskin pienenemiseen.

Mitokondrioiden epänormaali toiminta voi johtaa aivosolujen vähäiseen energiansaantiin, joka taas voi aiheuttaa päänsärkyä ja migreeniä. Koenstyymin Q10 riittävä määrä mitokondrioissa voi ehkäistä ja vähentää migreenin vahvuutta. Lisäksi tämän entsyymin on tutkittu suojaavan aivosoluja oksidatiivisilta vaurioilta vähentäen haitallisten yhdisteiden toimintaa.

Kolesterolilääkkeiden statiinit vähentävät kolesterolin määrää elimistössä, mutta ne vähentävät samalla myös ubikinonin määrää. On ajateltu, että statiinien tietyt haittavaikutukset, muun muassa lihaskipu, voisivat osittain johtua ubikinonin vähäisestä määrästä elimistössä.
Suun kautta otettavat diabeteslääkkeet ja kolesterolilääkkeinä käytettävät statiinit saattavat vähentää ubikinonin määrää ja estää sen vaikutuksia. Ubikinonin ja beetasalpaajien (sydänlääkkeitä) yhteiskäytöstä taas saattaa olla hyötyä, koska ubikinoni vähentää näiden aiheuttamia sivuvaikutuksia.

Ubikinonin puutos on yhdistetty moniin eri sairauksiin, kuten esimerkiksi sydänongelmiin, krooniseen väsymysoireyhtymään, migreeniin, miesten hedelmättömyyteen, fibromyalgiaan ja Parkinsonin tautiin. Ubikinonilisä on suositeltava jokaiselle yllä olevista sairauksista kärsivälle, mutta erityisesti sydän- ja fibromyalgiapotilaat hyötyvät ubikinonista.

Seitsemäntoista maata käsittäneen tanskalaistutkimuksen mukaan ubikinoni voi vähentää sydämen vajaatoiminnan oireita ja helpottaa taudinkulkua. Tutkimuksen mukaan ubikinoni vähensi kuoleman riskiä sydämen vajaatoiminnassa merkittävästi.

Useat pienet kliiniset tutkimukset havaitsivat, että koentsyymi Q10 ubikinonilisäyksellä voi olla potentiaalisia etuja erilaisissa syöpätyypeissä, kuten rintasyöpä, leukemia, lymfooma, melanooma ja maksasyöpä joko alentamalla tulehduksellisten sytokiinimerkkien määrää veressä, parantamalla ja vähentämällä hoidon sivuvaikutuksia, kuten kardiotoksisuutta, vähentämällä uusiutumista tai parantamalla eloonjäämistä.
Tulokset on vahvistettava suuremmissa tutkimuksissa.

Ubikinonista voi olla apua myös muiden sairauksien ehkäisyssä, kuten osteoporoosissa, nivelrikossa ja nivelreumassa. Syöpää sairastavat voivat hyötyä paranemisprosessissa ubikinonista, koska se auttaa puolustusjärjestelmän toimintaa. MS-tautiin liittyvä krooninen matala-asteinen tulehdus voi lieventyä ubikinonin käytöllä sekä itse taudin edistyminen saattaa hidastua. Ubikinoni hidastaa MS-potilaan aivoissa myllertävää hapetusstressiä (Teheranin yliopiston kliininen kaksoissokkotutkimus) Myös lapsettomat saattavat hyötyä ubikinonista.

Koska ubikinonin puute voi aiheuttaa väsymistä ja yleistä energiatason laskua ja koska ubikinonia tarvitaan energian muodostumiseen kehossa, on täysin loogista päätellä että siitä voi olla apua toisinaan myös niille, jotka kärsivät väsymyksestä. Ravintoterapiassa ubikinoni on yksi tärkeimmistä ravintolisistä, joita on käytetty osana kroonista väsymysoireyhtymää sairastavien ravitsemushoidossa.

- Mainos -

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Sami Lindberg, Anni's Vital Shop
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä tv:n musiikkiohjelma kiinnostaa eniten?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...