Lukuaika: Pekka Räty jätti Turkin: ”Aurinkorannikko oli ainoa realistinen vaihtoehto”

Pekka Räty jätti Turkin: ”Aurinkorannikko oli ainoa realistinen vaihtoehto”

Jos vanhalle kunnon sanonnalle ”vierivä kivi ei sammaloidu”, kaivattaisiin mainoskasvoa, olisi elokuvista tuttu näyttelijä Pekka Räty nappivalinta.

Näyttelijä Pekka Räty, 69, muutti tänä syksynä Espanjan Aurinkorannikolle yhdessä vaimonsa kanssa.

Aktiiviseen, liikunnantäyteiseen elämään tottunut Räty kertoo, että vaikka aiemmat kontaktit Aurinkorannikkoon olivat melko vähäiset, oli alueella silti jo valmiiksi lämmin paikka miehen sydämessä.

”Halusimme vaihtaa maisemaa”

Lämpimässä talvehtiminen ja lomaileminen on ollut merkittävä osa Pekka Rädyn elämää jo pidemmän aikaa.

– Meillä oli vaimon kanssa asunto Alanyassa, Turkissa 10 vuoden ajan. Lopulta alkoi kuitenkin tuntua siltä, että nyt aika Turkissa alkaa olla täysi, ja halusimme vaihtaa maisemaa, Räty taustoittaa.

- Mainos -

– Niinpä myimme Alanyan asunnon pois ja tulimme tänne Espanjan Aurinkorannikolle. Uutta talvikotia harkitessamme tämä oli oikeastaan ainoa realistinen vaihtoehto.

Lasse Virénin jalanjäljissä

Fuengirola ja lähiympäristö oli ehtinyt aiemmin tulla tutuksi vain muutaman lomareissun ja yhden työreissun kautta.

– Vuonna 2014 kävin ravintola Kukossa esittämässä Olavi-monologin, ja siltä reissulta jäi hyvät muistot.

Ainakin yhtä paljon Rädyn mieltä kuitenkin lämmittää ihan toinen puoli Fuengirolasta.

– Olen ihan nuoresta asti ihaillut Lasse Viréniä ja Lassen hölkän olen juossut 38 kertaa. Nyt tuntuu jotenkin hienolta lenkkeillä samoissa Los Pacosin maisemissa, missä Lasse, Juha Väätäinen ja muut huiput aikanaan hioivat kisakuntonsa, kertoo koko ikänsä juoksua harrastanut Pekka Räty.

Maailman ympäri kerran tai pari

Vaikkei Räty ehkä ylläkään aivan sankarinsa Lasse Virénin lukemille lenkkipoluilla kerättyjen kilometrien määrässä, on hänkin ehtinyt tossunpohjia kuluttaa varsin kunnioitettavassa määrin. Räty laskee, että hän on elämänsä aikana lenkkeillyt noin 74.000 kilometriä. Se on melkein kaksi kertaa maapallon ympäri.

– Edelleen juoksen useamman kerran viikossa, jopa lähes päivittäin. Viime kuussa kilometrejä kertyi noin 230, mikä on aika tavallinen määrä, hän kertoo.

Kuten todettua, Lassen hölkän Räty on juossut peräti 38 kertaa, mutta ehkä jopa vielä vaikuttavampi on juostujen maratonien määrä.

- Mainos -

– Maratoneja on toistaiseksi juostuna 33 kappaletta.

Aurinkorannikolla kovaa suosiota nauttiva padel ei ole Rädyn valikoimiin löytänyt, mutta alueen toinen suosikkilaji golf sen sijaan on tullut tutuksi ja green cardikin taskusta löytyy.

Kiikkustuoli saa odottaa

Pekka Räty jäi eläkkeelle Teatteri Imatrasta joulukuussa 2019, eli nelisen vuotta sitten. Monen muun virkaveljensä ja -siskonsa tavoin myös Räty on silti jatkanut näyttelemistä ja esiintymistä jossain määrin.

Aurinkorannikon teatterielämä sai ammattimiehestä oivan vahvistuksen, kun Räty liittyi Teatteri Suomelan riveihin. Rooliksi Suomelan Tuntemattomassa valikoitui sotamies Honkajoki. Hahmo, jota Edvin Laineen alkuperäisessä elokuvaversiossa esittää muuan Tarmo Manni.

Pekka Räty Portugalissa, valmiina Tuntemattomaan kuin Honkajoki sotaan. Räty viettää 70-vuotisjuhliaan vuoden päästä, joulukuussa 2024. Suunnitteilla on ainakin kirkkokonsertti Fuengirolassa.

Räty esittää Suomelassa myös osittain omaelämänkerrallisen esityksen Seurassanne Pekka Räty.

Sen lisäksi että Räty on mukana itse näyttelemässä, hän on lupautunut myös opettamaan näyttelijäntyötä Aurinkorannikolla.

Lue myös: Teatteri Suomelan Tuntematon Sotilas ei ole enää tuntematon

– Tammikuussa vedän Teatteri Suomelassa kolmepäiväisen näyttelijäntyön peruskurssin, Räty paljastaa.

- Mainos -

Kolmen soinnun kitaristi

Pekka Räty on totuttu näkemään näyttämöllä myös soittimien kanssa.

– Kitaraa opettelin soittamaan kun oli Lahden kaupunginteatterissa. Sain silloin Tapio Rautavaaralta hyvän vinkin, kun hän sanoi että ”se mitä ei kolmella soinnulla pysty esittämään, on turhaa”, Räty nauraa.

– Siitä rohkaistuneena opettelin soittamaan kitaraa niin että pystyn sillä säestämään itseäni.

Ennen kitaraa Pekka Räty oli kuitenkin ehtinyt tutustua jo harmonikan soiton saloihin.

– Harmonikan soittamisesta innostuin jo ihan lapsena. Kun kuulin radiosta Vili Vesterisen soittaman Säkkijärven polkan, niin se oli kerrassaan mullistava kokemus, hän muistelee.

– Nykyäänkin minulla on noin tunnin mittainen harmonikkaohjelmisto, jonka esitysvalmiudessa pitäminen vaatii jatkuvaa harjoittelua.

Pekka Rädyn näyttelijäntyötä ja musisointia pääsee Aurinkorannikolla katsomaan vielä kertaalleen tämän talven aikana, kun hän esittää Johannes Linnakosken romaaniin Laulu tulipunaisesta ruususta perustuvan Olavi-monologin ravintola Kukossa 23. tammikuuta 2024.

Kuka?

  • Pekka Räty
  • 69 vuotta
  • Näyttelijä
  • Läpimurtorooli Simpauttajan Imppana
  • Eläkkeellä vuodesta 2019
  • Ensimmäinen talvi Aurinkorannikolla
  • Harrastaa juoksemista
  • 33 maratonia juostuna

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, kuvat: Raija Kurkola
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...