tiistai, helmi 27, 2024

Teatteri Suomelan Tuntematon Sotilas ei ole enää tuntematon

Nyt jo neljännen versionsa saanut Teatteri Suomelan mestariteos Tuntematon Sotilas herkisti yleisön viime tiistaina Portimãossa Portugalissa.

Aurinkorannikon aktiivisin teatteriryhmä Teatteri Suomela tuottaa vuodessa useita produktioita, mutta koronavuodesta 2020 alkaen sen ohjelmistoon on kuulunut oma versio Linnan Tuntemattomasta sotilaasta. Ensimmäisissä tuotannoissa näkyi taiteilija Päivi Mäkisen kädenjälki, mutta viime syksystä alkaen, Päivin jäätyä Suomeen, Tuntematonta on uudelleen käsikirjoittanut Paavo Ässämäki. Hän on yhdessä Klaus Risteen kanssa ohjannut tämän uusimman version.

Uusimman version ohjaajatiimi, Klaus Riste (vas.) ja Paavo Ässämäki.

Viime vuonna Tuntematon Sotilas -esitys matkasi Teneriffalle ilahduttamaan paikallisia suomalaisia ja tänä vuonna oli Portugalin suomalaisten vuoro. 23 näyttelijää ja 26 ”fanimatkalaista” pakkautui linja–autoon ja matkasi naapurimaahan.

– Algarve on suuri alue ja meitä suomalaisia on täällä noin 800 henkeä eri puolilla maakuntaa. Meillä on toiminut Algarven Suomi-Seura jo vuodesta 1991 ja tänäkin syksynä olemme järjestäneet monenmoista toimintaa mm. retkiä ja viimeisimpänä itsenäisyyspäiväjuhlan ja joululaulutilaisuuksia, kertoo Algarven Suomi-seuran johtokunnan puheenjohtaja Ilkka Saarni ja jatkaa:

- Mainos -

– Tuntemattoman Sotilaan vierailun suurimpana haasteena oli löytää täältä sopivat tilat, sillä Portimãossa vietettiin kaupungin 99-vuotisjuhlaa. Mikä tietysti kuulosta erikoiselta, mutta he harjoittelivat jo ensi vuotta varten!

Algarven Suomi-seuran johtokunnan puheenjohtaja Ilkka Saarni iloitsi kulttuurivaihdosta.

Tilat löytyivät ja täyttyivät suomalaisista, joihin esitys teki syvän vaikutuksen.

– Monen silmäkulmassa kiilsi kyynel esityksen lopussa ja itselläkin oli haasteita viedä viimeinen monologi kunnialla läpi liikutuksesta johtuen, kertoo Paavo Ässämäki.

– Useat ihmiset ovat sanoneet, että tämä esitys oli kaikkien aikojen paras ja kiitollisella mielellä tässä ollaan. Nyt on pienen lepohetken aika. Tämä on ollut melkoinen urakka työryhmän vetäjänä ja rahoituksen järjestäjänä pyörittää koko palettia. Mutta kohti uusia haasteita ja seikkailuita mennään. Ensi vuonna Tuntemattomalla Sotilaalla on taas uusi maa valloitettavana! Ässämäki jatkaa.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Raija Kurkola
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Milloin viimeksi olet hiihtänyt?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...